Водич за живот на сатвик начин

Вовед во концептот сатвик живот

За подобро да го разберете ова поглавје, ви препорачуваме да го прочитате написот: Сатва, раѓа и тама – три основни суптилни компоненти 

Спиење | Како да спиеме

Како да се спие добро – спиење (различни положби)

Како да се спие добро – влијание на спиењето во самракот

Како да се спие добро – ефект од доцно одење на спиење 

Како да се спие добро – спиење со стапалата свртени кон југ

Како да се спие добро – спиење со стапалата свртени кон запад

Написи | Што да пиеме

Духовно истражување за пијалаците

Духовни ефекти од безалкохолните газирани пијалаци

Духовен ефект и придобивки од кравјото млеко

Духовен ефект од алкохолот

Духовен ефект од овошниот сок

Духовни последици од пиењето чај во креветот (пред миењето заби)

Храна | Што да јадеме

Вегетаријанска или не-вегетаријанска исхрана

Облека | Што да облекуваме

Како боите духовно влијаат на нас

Облеката и мирисот – како позитивните и негативните енергии влијаат на облеката

Како да се отстрани лошиот мирис од облеката и заштитат нашите ствари

Како да се облекуваме – духовен ефект од облеката што ја носиме

Духовен ефект од облеката направена од најлон

Духовни својства на памучната ткаенина и облеката од памук

Поздравување | Како да се поздравуваме

Поздравување – духовна перспектива

Ракување – духовна перспектива

Гушкање – духовна перспектива

Бакнување – духовна перспектива

Духовно истражување на поздравот Намаскар (Намасте)

Длоабоко поклонување – духовна перспектива

Дневна хигиена

Духовен ефект од капењето во када

Духовен ефект од туширањето во стоечка положба

Духовен ефект од туширање во седечка положба со прекрстени нозе

Коса

Духовно влијание од негување на косата и фризурата

Пунџа како начин на врзување на косата и нејзините духовни придобивки

Духовно влијание на шампонот за миење на косата

Духовно влијание од распуштената коса на жените

Украсување

Зошто треба да се носи накит?

Тетоважи – духовна перспектива

Боди пирсинг – ефекти од пирсингот на носот, ушите и другите делови од телото

Дом и простории за станување

Духовни вибрации во домот и нивното влијание (васту шастра)

Практични совети како да ги подобриме духовните вибрации во домот

Духовно влијание на телевизијата и филмовите

Музика и танц

Танц – Духовна перспектива – Дел 1

Танц – Духовна перспектива – Дел 2

Говор

Духовни ефекти од пцуењето и зошто треба да зборуваме потивко наместо погласно