Геј паради - духовна перспектива

1. Вовед

‘Геј паради на гордоста’ или ‘ЛГБТ парадите на гордоста’ најпрво започнаа како демонстрации во 1950-тите и 1960-тите, во Соединетите Американски Држави како одговор на согледаниот репресивен, легален и социјален период во тоа време, во однос на ЛГБТ популацијата. (ЛГБТ е кратенка за лезбејки, геј мажи, бисексуалци и трансвестити)

Во 1980-тите години, доаѓа до голем преокрет во организирањето на овие настани. Претходните слабо организирани маршеви и паради, станаа поорганизирани и поголеми.

Месецот Јуни, беше избран како месец на ‘ЛГБТ на гордоста’. Како резултат на тоа, многу ‘Геј паради’ се одржуваат во текот на овој месец.

2. Википедија тоа го објаснува како:

“‘Геј гордост’ или ‘ЛГБТ гордост’ е став против дискриминација и насилство над лезбејките, геј мажите, бисексуалците и транвеститите (ЛГБТ); заради промовирање на само-афирмација, достоинство, права на еднаквост, зголемување на нивната видливост како една социјална група, развој на општеството, како и прослава на сексуална разновидност и родова варијација. Гордост, наспроти срам и социјална стигма, е главниот мотив кој води многу ЛГБТ движења за права, во целиот Свет. ‘Гордоста’ своето име го позајми на организациите со ЛГБТ-тематика, институции, фондации, наслови на книги, списанија, па дури и на кабловска ТВ станица и на ‘Библиотеката на Гордоста’.

Во распон од свеченост до карневал, ‘Парадите на гордост’, обично се одржуваат во текот на ‘ЛГБТ гордост’ месецот. Некои ‘гордост’ настани вклучуваат ‘ЛГБТ паради на гордоста’, како и маршеви, митинзи, комеморации, денови на геј асоцијацијата, журки, и големи фестивали како што се Марди Грас во Сиднеј, кој трае неколку недели. Вообичаени симболи на ‘гордоста’ се виножитото или ‘знамето на гордостата’.” (Извор: Википедија)

3. Низ целиот свет се шират Геј Паради

Во многу градови низ целиот свет ‘Геј Гордост Парадите’, сега се одржуваат во текот на годината, вклучувајќи ги: Њујорк, Вашингтон, Ванкувер, Амстердам, Бангкок, Берлин, Барселона, Мадрид, Фукет, Токио, Курасао, Сао Паоло , Копенхаген, Лос Анџелес, Брисел, Тирана, Осло, Париз, Тел Авив, Цирих, Атина, Виена, Торонто, Лондон, Штутгарт, Белфаст, Хамбург, Прага, Рејкјавик, Рио де Жанеиро, итн. Повеќе од 200 Геј паради се планирани за 2014 година.

"Вистинското Блаженство, доаѓа од само-контролата." - Неговата Светост Др. Атавле

Заедно со Геј Парадите, интернационалната геј асоцијација промовира и геј ресторанти, геј плажи, геј крстарења, геј едрења, геј скијање, па дури и ‘геј пријателски’ острови како Миконос во Грција, итн.

Според истражувањата од различни земји, се проценува дека ЛГБТ популацијата претставува околу 5-6% од светското население.

Првично, Геј Парадите беа само форма на демонстрации. Меѓутоа, како што одминуваше времето, и како што во општеството се зголемуваше Раѓа-Тама загадувањето во оваа Калијуга ера (најлоша ера), Геј парадите станаа се погрозоморни.

Геј паради - духовна перспектива Геј паради - духовна перспектива

4. Да бидеш горд што си член на ЛГБТ движењето

Ако детето сака да си игра во нечиста вода, дали тоа ќе му го дозволиме? Слично на тоа, погрешно е да се живее живот без ограничувања. - Неговата Светост Др. Атавле

Иако е природно тоа што ЛГБТ популација има потреба да биде почитувана онака како што се и луѓето, и всушност треба да бидат. Како и да е, самиот факт тоа што Геј Парадите се именуваат ‘Геј Гордост Паради’, од духовна перспектива е несоодветно, бидејќи тоа го зголемува егото на ЛГБТ популацијата, конкретно бидејќи се однесува на нивната хомосексуалност. Гордоста е еден аспект на егото, и тоа од духовна гледна точка не е пожелно.

Доколку овој тренд продолжи, еден ден би можеле да имаме Паради за луѓе кои се горди што го напуштиле факултетот, или бизнис луѓе кои се горди на тоа што банкротирале.

Праведност (Дарма) е она што исполнува три услови:
1. Го одржува општествениот систем во одлична состојба
2. Овозможува световен напредок на секое живо битие
3. Овозможува напредок и во духовната димензија
- Шри Шанкарачарја

Организирање вакви Паради во името на човечките права и слобода, не укажува на тоа дека општеството напредува. Всушност, ова го докажува неговиот пад. Како човечка раса, ние треба да знаеме што е коректно, а што не е. Исто како што ги учиме децата да не си играат во валкана вода или да јадат кал, треба да го едуцираме општеството што е коректно од духовна перспектива. Ако не успееме во тоа, ни се заканува ризик од натамошен пад на Праведноста, и како последица на тоа, луѓето во општеството ќе бидат се понесреќни.

Геј паради - духовна перспектива Геј паради - духовна перспектива

5. Вистинската причина за хомосексуалноста

Главната причина за геј ориентацијата на повеќето луѓе, е дека тие се опседнати од женски духови. Женскиот дух во нив, е оној кој што е привлечен кон други мажи. Спротивно на тоа, привлечноста кон други жени на лезбејките, се должи поради присуството на машки дух во нив. Свеста на духот, го надвладува нормалното однесување на лицето, и доаѓа до хомосексулна атракција. Истражување засновано на духовната наука, покажа дека причината за хомосексуалните тенденции, воглавном лежи во духовната димензија.

Геј паради - духовна перспектива

6. Влијание на општеството

Примарен фокус во животот помеѓу ЛГБТ популацијата, е нивната хомосексуалност, и се се врти околу тоа. Во текот на Геј Парадите, исто така постојат и елементи на егзибиционизам и нарцизам. На некој начин себично е да се покажува сопстевната хомосексуалност. Тогаш, дали треба и хетеросексуалците да ја покажуваат нивната хетеросексуалност? Во основа, сексуалноста е нешто приватно, и треба да остане приватно, а не јавно да се покажува.

“Луѓето кои се себични, размислуваат само за себе, за своите потреби или желби, а “јас” е центарот на нивното внимание. Наспроти ова, трагачите по Бога, го имаат Бог како свој центар на внимание и заради тоа добиваат заштита од Бога. Поради оваа причина треба да обавуваме редовна духовна пракса, во согласност со шесте основни принципи на духовна пракса, за да духовно напредуваме и природно да се оддалечиме од себичноста и други практики кои се духовно штетни за нас и општесетвото.” – Неговата Светост Др. Атавле
“Едно лице е безбедно само кога и општеството е безбедно. Затоа општеството како целина е поважно од индивидуалната слобода.” – Неговата Светост Др. Атавле
Човекот е заштитен од страна на општеството, општеството од страна на нацијата, а нацијата од Бога - Неговата Светост Др. Атавле

7. Влијанието на негативните енергии

Поради тоа што е опседната од духови, поголемиот дел од ЛГБТ популацијата е повеќе подложна да биде под влијание на негативните енергии, кои им даваат охрабрувачки мисли да ја покажуваат својата хомосексуалност на бесрамен, па дури и агресивен начин.

"Општо земено, дури и животните немаат хомосексуални тенденции." - Неговата Светост Др. Атавле

Дури и оние луѓе кои претходно не се дружеле со ЛГБТ луѓе, или не оделе на Геј Паради, а сепак имаат желба да присуствуваат на Геј Паради, или да се впуштат во хомосексуални односи, генерално се опседнати од негативни енергии, кои влијаат на нивните мисли, желби и однесувања. На пример, оние луѓе кои гледаат Геј Паради или одат во геј барови и после тоа се впуштаат во хомосексуални активности, тоа го прават највеќе заради тоа што потпаѓаат под влијание на луѓето хомосексуалци, на психолошко ниво. Потоа, таквите мисли и желби, негативните енергии ги користат за да ги зголемат хомосексуалните тенденции.

Геј паради - духовна перспектива

Оној кој гледа на сцената, е под влијание на сцената. - Неговата Светост Др. Атавле

Во некои градови е забележано дека, припадници на ЛГБТ популацијата, водат кампањи меѓу студентите да дојдат на Геј Паради, нудејќи им пари или други привилегии.

Во некои случаеви, граѓаните на одреден град силно се противат на одржувањето Геј манифестации и Паради. На пример, врховниот суд во Москва донесе одлука со која на улиците во главниот град на Русија се забранува одржување на Геј Паради во наредните 100 години. (Извор: ББС) Ова покажува дека, и покрај тоа што овој тренд се шири, незначи дека ќе се прошири насекаде. Постојат групи кои им се противат на Геј Парадите, и таквите групи треба да се подржат, дури и ако таквите групи се малцинство во одредена земја или град. Запомнете дека, дури и ако повеќето луѓе мислат дека нешто е исправно, не значи дека само заради тоа што повеќето луѓе мислат така, тоа е исправно. На пример, ако мнозинството вели дека возењето во пијана состојба е прифатиливо, дали тоа значи дека треба да се вклучиме во таквото однесување.

8. Впуштањето во хомосексуални активности или подржување на истите води во грев

Во оваа табела ги споредивме гревовите поврзани со оваа тема

Грев %
Користење лоши зборови (пцуење) 1%
Бакнување во јавноста 2%
Да се биде гол, помеѓу други 3%
Гледање Геј Паради 3%
Учествување во Геј Паради 4%
Власти кои дозволуваат одржување на Геј паради 5%
Поткупување или форсирање на други да дојдат на Геј Паради 5%
Впуштање во хомосексуални односи или активности 5%
Намамување други во хомосексуални акивности 8%
Секс во јавност 10%
Да се нападне некој 13%
Убиство 100%

*Претходно споменатите проценти се однесуваат само на еден случај. Доколку ваквите активности се повторуваат, се акумулираат гревови.

**Оние кои не дозволуваат Геј Паради во нивниот град, својата должност ја вршат според Законот на Праведноста.

9. На учесниците во Геј Парадите, како и на посматрачите и на самиот град, влијаат негативни енергии

Активност

Влијание

Временски ефект на свесниот ум 

Временски ефект на потсвесниот ум

Активно учествување во Геј Паради

10 %

30 минути

6 месеци

Активно учествување и покажување на делови од телото на сексуално агресивен начин

20 %

5 часа

10 месеци

Возрасни кои доброволно гледаат Геј Паради

5 %

30 минути

5 месеци

Деца кои можат да гледаат Геј Парада, само затоа што отворено е прикажана на улиците

2 %

10 минути

1 недела

Градот домаќин во кој Геј Парадта се одржува, е под директно влијание на негативните енергии, во круг од 10 километри. Индиректно, над градот се зголемува црната обвивка (негативна енергија), и суптилно се протега подалеку од 10 километри.

Заради тоа се препорачува:

  1. Воздржување од гледање и учествување во Геј паради
  2. Да се едуцираат луѓето да не гледаат или учествуваат во Геј Паради.

10. Мерки за надминување на хомосексуалните тенденции и активности

10.1 На психолошко ниво

Со помош на хипнотерапија можат да се надминат хомосексуални тенденции:

  1. Појаснување на недоразбирањето дека нешто биолошки не е во ред со лицето хомосексуалец (освен ако е докажано дека хомосескуалноста настанала како резултат на хормонални промени.)
  2. Поттикнување на физичка привлечност кон спротивниот пол.
  3. Бришање спомени од претходните хомосексуални искуства и заменување на истите со хетеросексуални искуства.

10.2 На духовно ниво

Со редовна духовна пракса према шесте основни принципи  на духовна пракса, хомосексуалноста може да се надмине. SSRF предложува некои едноставни мерки/чекори.

Геј паради - духовна перспектива

За да се надминат хомосексуалните тенденции и желби, треба да се спроведат следниве мерки за духовно исцелување.

Пеење Мудра Нијас
‘Ом Рудраја намаха’ (Специфична положба на прстите која ја канализира Божествената енергија во физичкото и суптилно тело) Може да се држи мудрата која е прикажана на сликата погоре. Нијас е духовна техника со која се фокусира протокот на енергија преку медиумот на прстите собрани и прилепени на врвот. Со применување на духовната техника нијас, ние ја фокусираме нашата духовна енергија со тоа што ги насочуваме нашите прсти собрани и прилепени на врвот, кон одреден енергетски центар. Се препорачува духовната техника нијас да се применува истовремено на Сахасрара-чакра (Темена чакра), и на Свадиштана-чакра (Сакрална чакра).
Метод на пеење:

  1. Повторувајте ја оваа пеаница 108 пати наутро, попладне и навечер.
  2. Запалете миризливо стапче додека пеете.
  3. Нанесете Свет пепел (Вибути) по телото.
Метод: Спојте ги палецот и показалецот, со благ притисок на палецот. Останатите прсти, држете ги исправени колку што е можно. Времетраење: Секојденвно, се додека не се отстрани хомосексуалната тенденција. Генреално, мудрата треба да се држи 45 минути константно. Исто така, може да се држи и подолго Духовната техника нијас треба секогаш да биде придружена со пеење на Божјото Име. Со пеењето ја упиваме Божествената енергија на аспектот на Бога, Чие Име го пееме. Со држењето нијас, ние ја канализираме Божествената енергија добиена од пеењето на Божјото Име кон тој одреден духовен енергетски центар и таа енергија понатаму се шири на сите органи во тој дел на телото. Ако вашата рака почне да ве боли при применувањето на духовната техника, односно при држењето нијас, можете да ја спуштите вашата рака и да ја одморите за некое време, или можете да ја промените раката.
Со применување на горенаведените мерки, едно лице може да се ослободи од хомосексуалните тенденции и активности, и со самото тоа да води посреќен и Блажен живот.