MKD-hairloss

SSRF ги објавува овие студии од случајот, со желба на своите читатели да им понуди некои насочувања во однос на проблемите кои се појавуваат на физичко или на психолошко ниво, но ја имаат својата вистнска причина во духовната димензија. Забележавме дека кај проблемите кои имаат духовна причина, вклучувањето на духовни мерки за исцелување донесува најдобри резултати. Кај лечењето на физичките и психолошките заболувања SSRF советува продолжување со конвенционалната медицинска терапија заедно со примена на мерки за духовно исцелување. Читателите можат да применат било која од мерките за духовно исцелување според своето дискреционо право и по свое убедување.

Накратко:

Ова e истражување на случајот Анупама Ране, која во својата дваесета година од животот одеднаш ја изгубила речиси целата коса, без некоја  очигледна причина. Со разни конвенционали третмани се обидуваше да си помогне, но без успех. Конечно, за време на духовното исцелување од Неговата Светост Др. Атавле, проблемот на Анупама беше решен. Во ова интревју таа го опишува своето искуство.

1. Вовед

Спречено речиси целосно губење на косата со духовно исцелување и духовна пракса

Тинејџерката Анупама, девојка од Мумбаи во Индија, доживеа речиси целосно губење на косата. Тоа се случи неколку дена од кога почна да прибира прилози за Фондацијата за истражување засновано на духовната наука (SSRF). Имаше потреба да прибира прилози и тоа беше нејзиниот начин да и служи на Апсолутната Вистина (сатсева). Тоа е форма на духовна пракса. После неколку месеци откако се случи тоа, семејството и вршеше притисок да престане со прибирањето на прилози. Тогаш верата на Анупама во Бога беше на големо искушение. Во овој случај не се работи само за тоа, дека Анупама е излечена единствено со духовен третман, туку се работи и за верата на трагачот во Бога да биде ставена на искушение. Верата секогаш најдобро се тестира во проблематично време.

2. Искуството на Анупама за губењето на косата

Во април 2005. година, после испитот од дванаесетто одделение, Анупама одлучи своите празници да ги посвети за ширење на Духовноста во опшеството. Со тоа помагаше и во прибирањето на донации за SSRF. За една недела, Анупама забележа дека почна да и паѓа коса од разни делови на темето. Паѓањето се интензивира преку двата следни денови и стана многу забележително.

“Не бев претерано загрижена, меѓутоа, интензивното паѓање на косата ја погоди мојата мајка, која исто така, практикува духовна пракса. Таквото паѓање на косата нејзе ја уплаши. Мајками беше уверена дека тоа е поврзано со мојата духовна пракса. Нејзе и беше очигледна врската помеѓу паѓањето на косата и прибирањето прилози и не ми дозволуваше да продолжам да ја работам оваа духовна пракса. Иако не чувствував дека тоа е така, незнаев како да ја разберам.“

Анѓели, трагачка од SSRF, некако ја увери мајката на Анупама да и дозволи да продолжи со духовната пракса. Мајка и преку сила се согласи. Во меѓувреме, родителите на Анупаме ја водеа кај разни лекари, затоа што секојдневното паѓање на косата продолжи. После две недели како почна да и паѓа косата, темето почна да и се гледа. Единственото што подсеќаше на неа, беа неколку прамени коса над нејзиното чело. Следната недела ниту еден препишан лек не и помогна. Вујкото на Анупама испрати традиционален лек од неговото село, но и тој не помогна. Сликата подолу јасно ја покажува тогашната состојба на Анупама.

Спречено речиси целосно губење на косата со духовно исцелување и духовна пракса

3. Притисок од семејството и пријателите да престане да практикува духовна пракса

Во конзервативното индиско семејство, тоа беше поразителен проблем за младата девојка. Нејзините родите беа многу загрижени.

“Моите родители не можеа да спијат ноќе од грижи. Татко ми беше на работ на солзи, а мајка ми неможеше да се концентрира да ги обавува секојдневните работи. Постојано размислуваа за мојот проблем.Мајками почна сериозно да се спротивставува на моето продолжување да практикувам духовна пракса, зборуваше: “И јас нема да практикувам духовна пракса, додека повторно не ти порасте косата! Ако му служиш на Бога, зарем тој не сфаќа дека треба да ти ја врати косата?““Таткоми залудно трагаше по нови лекови и алтернативни терапаии.“

Покрај притисокот од дома, Анупама мораше да се носи и со тежината на прашањата кои што ја прашуваа луѓето што ги среќаваше кога ги прибираше прилозите, додека ја вршеше својата духовна пракса.

„Сите што даваа прилози со кои што бев во контакт ме прашуваа: “Како можеш да излезеш од дома кога ја изгуби сета коса? Прво погрижи се за себе, после обавувај духовна пракса каква што сакаш.“ Ми предлагаа лекари, лекови терапии итн., но јас целосно верував во милоста на мојот Гуру. Во вакви предизвикувачки ситуации Бог ми даваше адекватни одговори на многубројните прашања кои што ми ги поставуваа луѓето со кои што се среќавав.“Потоа настапија комшиите и роднините со своето видување на проблемот.
„Роднините  и комшиите правеа притисок врз моите родители да ме одвратат од вршењето духовната пракса, служење на Вистината. Сакаа некако да ме натераат да останам дома за да се одмарам. Тоа уште повеќе го засилуваше противењето на моите родители поврзано со продолжувањето на моето служење на Вистината. Во периодите кога ми беше тешко да ги уверам, бев психички вознемирена. Единствено со молитва успевав да ги натерам на разбирање, за да продолжам со духовната пракса.“

И за време на овој голем социјален притисок и искушение, Анупама остана неприкосновена и цврста во својата вера во Бога и истрајна во духовната пракса.

„Никогаш не очекував од Бога да го излечи моето губење на косата. Плачев и Му се извинував, затоа што чувствував дека луѓето го обвинуваат поради мене. Го молев да и опрости на мајками и нејзините емотивни испади. И зборував дека не смее да ја губи верата и да престане да обавува духовна пракса поради мојот проблем.Постојано ја чувствував присутноста на  Гуруто (Божјиот Принцип на учење) во мојот живот. Имав вродено разбирање и прифаќање, дека се случува онака како што Тој сака да се случи. Им зборував на родителите претерано да не се врзуваат за мене и дека можеби моите страдања се поврзани со судбината преку која што морам да поминам. Сите овие случувања не влијаеа на мојата духовна пракса. Продолжив редовно да ја обавувам, благодарејќи на Божјата милост.“

Другите трагачи ја истражуваа нејзината состојба. И даваа признание затоа што ја продолжи духовната пракса и прибирање на прилози и покрај губитокот на косата. Анупама се заблагодаруваше на Гуруто затоа што чувствуваше дека остана стабилна и смирена само благодарејќи на Неговата милост.

4. Дијагноза за паѓањето на косата на Анупаме

Кога речиси ја изгуби сета коса, имаше средба со Равиндрам Салоке, трагач со високо развиено шесто сетило (ESP) од Одделението на SSRF за познавање на суптилната димензија. Тој дијагностицира дека причината за нејзиниот проблем е дух (демон, ѓавол, негативна енергија, итн) кој се обидува да ја обесхрабри во вршењето на духовната пракса.

„Во тоа време редовно земав конвенционални лекови како што ми ги препишуваа лекарите, но тие не помагаа ни најмалку.Веднаш после духовната дијагноза почнав да применувам духовни мерки (ставав Свет пепел и Света вода на темето, правев третман со солена вода, пеење, молитви, итн.). Тие мерки ми помогнаа да се намали психолошката вознемиреност која што настана поради прекорувањето од луѓето околу мене. Во тоа време татко ми, ме одведе и кај семејниот свештеник. Не верував во одењето кај него, но отидов по желба на татко ми. И покрај се, силно верував дека Гуруто ќе се погрижи за се“.

4.1 Метод со кој духот доведува до паѓање на косата

Ова слика е како изгледа нормална кожа на главата со коса.

Спречено речиси целосно губење на косата со духовно исцелување и духовна пракса

Сликата што следува прикажува како изгледа кожата на главата со коса кога духот поставил суптилен механизам од црна енергија, кој што го предивикува паѓањето на косата. Цртежот е заснован на суптилното знаење кој што го доби Анѓели Гадгил, трагач со високо развиено шесто сетило (ESP), за време на дијагностицирањето на случајот на губење на косата на Анупама.

Спречено речиси целосно губење на косата со духовно исцелување и духовна пракса

Објаснување на сликата и метод на делување:

1. Црн дијаграм (јантра): Мантрикот почнува да внесува суптилен дијаграм од црна енергија. Дијаграмот делува така што што впива и произведува црна енергија според желбата на Манрикот

2. Балон од црн гас: Потоа прави балон од црн гас околу јантрата. Балонот прави заштита околу јантрата. Јантрата опкружена со црниот гас претставува центар (стан) на Мантрикот.

Движењето на јантрата создава фреквенции во црниот гас и така му олеснува да се пренесе по кожата на главата и на косата. Постојат два вида на фреквенции:

3а. Црни фреквенции кои што зрачат нагоре. Предизвикуваат уништување на косата.

3б. Црни фреквенции кои што зрачат надолу: Го слабеат коренот на влакното.

4. Поврзан црн проток: Оваа поврзана мрежа на проток од црна енергија го забрзува процесот. Бидејќи јантрите се поврзани, Мантрикот користи минимална енергија да активира една јантра за да се активираат и останатите. Потребното време за целосно губење на косата зависи од импулсот на дијаграмот.

Ако импулсот на дијаграмот е:

  • Висок – целосно губење на косата се случува во рок од една недела
  • Среден – потребни се три недели
  • Низок – целосно губење на косата се случува за 4-6 недели.

5. Мрежа од црни фреквенции: Црните фреквенции создаваат мрежа над кожата на главата и така го збрзуваат целиот процес.

6. Врвот на влакното исто така емитува црни фреквенции.

5. Духовно исцелување

После некое време Анупама дозна дека во центарот (ашрамот) на SSRF во Мираѓ, Индија се одржуваат духовни работилници за подобрување на трагаштвото по Бога и имаше силна желба да учествува на нив. Се случи да еден трагач, кој беше планиран да учествува на работилницата, беше спречен да дојде, така да на место него беше предложена Анупама. Анупама беше пресреќна и постојано ментално му се заблагодаруваше на Гуруто.

Следната пречка беше како да ги увери родителите да и дозволат да оди во ашрамот.

5.1 Анупаме се подготвува да оди во центарот на SSRF во Мираѓ

„Родителите не ми дозволуваа да одам во ашрамот. Почнав да плачам. Се молев на Неговата Светост Др. Атавле. Тогаш го слушнав неговиот глас како ми зборува нежно. “Зошто плачеш? Моли се, црната обвивка околу нивниот (родителскиот) ум и интелект да биде уништена!“ Се молев и набрзо родителите неволно се согласија под услов да ја набавам и земам целата потребна терапија со себе.“

Следната пречка беше како да се набават сите лекови за 15 дена, што Анупама ќе биде отсутна. Аптекарот ги немаше потребните лекови кои што и беа потребни на Анупама, а освен тоа наредниот ден беше недела и сите аптеки беа затворени. Можностите Анупама да ги набави сите лекови пред заминувањето во ашрамот беа никакви. Аптекарот, на нејзино големо чудење се согласи да ги набави лековите наредниот ден, па така аптеката беше отворена само за неа, иако беше недела. Конечно, кога лековите беа набавени, татко и даде согласност на Анупама за одење во Мараѓ на духовната работилница во ашрамот.

5.2 Работилница на трагачи во Мираѓ

„Два месеци пред работилницата имав само неколку прамени коса. Сите лекови и терапиите не ми помогнаа. Меѓутоа, веќе за 2-3 дена на работилницата почувствував драстична промена. На моето ќелаво теме по прв пат после два месеца почнаа да се јавуваат бројни ситни фоликули на коса. Изразив благодарност на Светите нозе на Гуруто. Трагачите за време на работилницата ме потсеќаа да ги земам лековите и ставам Света Вода кога ќе заборавев“.

Последниот ден во ашрамот, Неговата Светост Др. Атавле вршеше духовно исцелување. Анупама беше нервозна затоа што последниот пат кога присуствуваше на духовното исцелување на Неговата Светост Др. Атавле 2003. година, духот во неа се манифестираше. Духот веднаш почна да се манифестира само што погледна во очите на Неговата Светост Др. Атавле и почувствува голема непријатност.

Тоа се случува затоа што кај духот што опседнува, преовладува Тама (инерција и незнаење) компонентата и затоа не може да ја поднесе Сатвик (чистота и знаење) околината на просториите. На сличен начин ледот се топи во присуство на огнот. Ова подетално е објаснето во поглавието за духовите (демони, ѓаволи, негативни енергии, итн.). Прочитајте го објаснувањето под манифестација на опседнатоста.

На 29-ти мај 2005. година во 6 часот попладне Неговата Светост Др. Атавле започна духовно исцелување. Овој пат Анупама не чувствуваше никаков немир гледајќи во очите на Неговата Светост Др. Атавле. Анупама опишува што се случуваше тогаш:

„Се концентрирав на Неговите Свети Нозе и го повторував во себе Божјото Име. Тогаш почувствував тежина во главата и ми надојдоа солзи во очите. Чувствував непријатност гледајќи во палецот на ногата на Неговите Свети Стапала. После некое време, тежината стана многу сериозна и чувствував дека главата ми се одвојува од телото, чувство слично на она како некој да ти ја скубе косата. Набрзо видов прамени од коса над моето чело како паѓаат на подот. Чувствував како некој ме тресе. Неговата Светост Др. Атавле почна духовно исцелување во 6 часот попладне, а ние моравме да го напуштиме ашрамот во 8 часот навечер за да го фатиме автобусот за враќање дома. Во 7.45 часот трагачот кој што не придружуваше ме протресе, обидувајќи се да ме врати во свесна состојба. Духот што ме беше опседнал се манифестираше повеќе од еден час. Ми беше тешко да се вратам од манифестацијата на духот во нормална состојба. Пред нашето тргнување, остана уште половина од времето одреденото за духовно исцелување. Изразив благодарност на Светите стапала на Др. Атавле и станав. Во текот на враќањето од манифестираната состојба на духот во нормална состојба, видот ми беше замаглен три минути. Дури после некое време пак повторно гледав јасно. Кога заминував, трагачот што не придружуваше ми рече: Анупама, не плаши се. Гуруто е со тебе. Моли се да ги чувствуваш придобивките од Неговата исцелувачката моќ, која што уште трае“.

* Протокот на Божествената Свесност од телото на Светецот е најголем од Неговите ножни палци.

Спречено речиси целосно губење на косата со духовно исцелување и духовна пракса

5.3 Духовното исцелување на губењето на косата продолжува на патот кон дома

„Подоцна, за време на патувањето, почувствував повторно тежина во главата. Главата ми пукаше од болки и жешка пареа која што излегуваше од неа. Патувајќи со автобусот за Мумбаи, во Индија, десната рака ми се завртуваше и одвртуваше и чувствував како Гуруто суптилно ме исцелува. После 11 часа почнав да се чувствувам подобро.

Чувството на силни главоболки, жешки испарувања од главата и завртување и одвртување на десната рака, беа знаци на духовното исцелување на Неговата Светост Др. Атавле, кое што навистина делуваше. Исцелувањето се случуваше иако таа го напушти ашрамот на половина третман, поради враќањето дома. Немирот всушност го чувствуваше духот кој што се наоѓаше во неа.

Кога ја здогледаа неа и нејзините новоизраснати прамени коса, родителите на Анупама беа пресреќни. Нејзината глава пулсираше уште два дена по доаѓањето во Мумбаи. Продолжи со духовната пракса, водење на работилници и прибирање на прилози.

„Во период од две недели ми израсна нова здрава коса и моите родители тогаш на сите им раскажуваа дека на нејзината ќерка повторно им израсна коса благодарејќи на Божјата милост“.

5.4 Како духовната мерка на Неговата Светост Др. Атавле успеа?

Фреквенции од манифестирана и неманифестирана Божествена Свесност зрачеа од нозете на Неговата Светост Др. Атавле, затоа што тој е Светец од највисок ред. Поради тие фреквенции црните дијаграми и балоните со црн гас околу коренот се распаднаа. Така е уништена и црната мрежа создадена од црните фреквенции кои што се емитуваа од нив. Потоа коренот е заштитен со Божествена Свесност, и го обнови. Така се створени услови за раст на косата. Потикнат е растот на влакната и косата на Анупама израсна во краток временски период.

6. Подобрување на животот во секој поглед

Животот на Анупама се врати во нормала. Во јуни 2005. година запиша дипломски студии на хотелски менаџмент. Редовно продолжува со духовната пракса. Косата повторно и израсна. Фотографијата на почетокот на написот е направена после духовните мерки и повторното растење на косата. Благодарна е на ова искуство затоа што тоа и ја зацврсти верата во Бога.

На нашето духовно патување сите наидуваме на препреки, кои што ни ја тестираат верата. Случајот на Анупама е пример како трагачот може да биде силен во верата и во периодите на искушение.