Mekanisme di sebalik Kaedah Penyembuhan Rohani menggunakan objek

SSRF menasihatkan kesinambungan rawatan perubatan konvensional bersama-sama dengan rawatan penyembuhan rohani untuk rawatan penyakit fizikal dan psikiatri.

Pembaca dinasihatkan untuk mengambil remedi penyembuhan rohani mengikut budi bicara mereka sendiri.

1. Kelas atau mod penyembuhan rohani

Terdapat dua kelas atau mod penyembuhan di mana mekanisme yang mana tenaga disalurkan berbeza. Dalam kedua-dua mod ini, penyembuhan pada asasnya telah dibawa melalui:

 1. Penggunaan benda tak bernyawa seperti air suci atau abu Suci
 2. Seseorang:
  1. penyembuh umumnya harus berada di atas tahap rohani 50% dan tidak mengalami kesusahan rohani, atau
  2. seorang Saint (iaitu seseorang di atas tahap rohani 70%).

Bergantung pada mod yang digunakan, mekanisme tindakan (iaitu tenaga disalurkan) akan berubah. Dalam artikel ini kita akan memberi tumpuan kepada cara penyembuhan dengan menggunakan objek atau alat yang dibina (dicas) secara rohani.

2. Cara penyembuhan dan kaedah tindakan yang sepadan

Kami akan menerangkan cara penyembuhan dalam bentuk analogi mudah menghidupkan lampu

1. Suis: Langkah pertama dalam membuat mentol lampu menyala adalah memetik suis yang sesuai. Ini merujuk kepada pilihan alat atau objek yang digunakan dalam penyembuhan rohani..

2. Wayar: Arus elektrik kemudian mengalir melalui wayar dan output akhir adalah bahawa mentol mula bersinar. Bergantung pada mentol yang kita mahu hidupkan, suis yang sesuai perlu dihidupkan. Demikian juga, dalam penyembuhan rohani, pelbagai kaedah penyembuhan membawa pelbagai kesan melalui pelbagai tahap tenaga positif.

3. Mentol: Dalam semua kes kesan akhir penyembuhan (iaitu lampu yang bersinar atau output akhir)    dirancang melalui lima Prinsip Kosmik Absolut (Panchatattva).

Mekanisme di sebalik Kaedah Penyembuhan Rohani menggunakan objek

2.1 Mekanisme mod penyembuhan pertama: Objek mati

Berikut adalah beberapa contoh jenis objek yang tidak bernyawa dan Prinsip Kosmik Absolut yang berperanan dalam penyembuhan.

Objek yang digunakan untuk penyembuhan Purata % Tenaga Spiritual Positif 1 Prinsip Kosmik Mutlak di mana ianya berfungsi melalui
Kristal digunakan dalam Pranichealing 0.25% Api
Amulet 2% Api
Batu 2% Bumi
Kristal 2% Api
Simbol agama 2% Bumi
Abu suci 2% Api
Kayu Chameli (Melati) 2% Angin
Air suci (Air suci + Abu suci) 2% Air + Api
Kayu aroma atau wangian 2% Bumi
Warna 2% Berbeza berdasarkan warna
Yantras (gambarajah khusus)2 3% Api
Air kencing lembu (Gomūtra)3 3% Air
Sakramen suci yang diberikan  oleh Saint3 4% Air
Sakramen suci yang diberikan  oleh Saint3 5% Api

Nota kaki:

 1. Terdapat pelbagai tahap tenaga rohani yang positif.
 2. Sebuah Yantra berhubung dengan penyembuhan rohani adalah gambarajah yang dibuat dengan tujuan menghantar tenaga positif.
 3. Tiga perkara ini dikaitkan dengan makhluk hidup dan, dengan itu, mereka mampu menarik dan memunculkan Chaitanya. Chaitanya adalah sebuah perkataan Sanskrit yang bermaksud Kesedaran Tuhan (Divine consciousness). Ia adalah kuasa maha tahu dan maha kuasa prinsip Tuhan. Kesedaran Tuhan adalah lebih halus dan kuat daripada komponen asas halus Sattva. Oleh itu, apabila kesedaran Ilahi diperkenalkan, peningkatan sāttviktā berlaku. Nota: Pada skala 1 hingga 100, kesedaran Tuhan di mana-mana objek yang tidak bernyawa adalah 0 manakala kesedaran Tuhan maksima dalam objek tidak bernyawa adalah 6, iaitu tempat berehat terakhir seorang Saint di peringkat tertinggi. Rujuk kepada artikel mengenai siapa yang boleh dianggap sebagai Orang Suci (Saint).

Di sini sekali lagi kita mengikuti prinsip asas penyembuhan rohani di mana hanya dengan menaikkan sattvikta kawasan terjejas, kita dapat mengurangkan kemampuan hantu untuk mempengaruhi seseorang. Peningkatan sattvikta kemudiannya berfungsi melalui mana-mana atau kombinasi Prinsip Kosmik Absolut untuk membawa proses penyembuhan.

Cara membaca jadual di atas:

Mari kita ambil contoh air suci. Ia mampu membawa peningkatan 2% dalam tenaga rohani yang positif ke kawasan di mana ia ditaburkan. Penyembuhan berlaku melalui Prinsip Kosmik Air (Āpa) dan Api (Tēj).

Yayasan Penyelidikan Sains Spiritual (SSRF) juga telah mengesyorkan penggunaan Remedi Air Garam sebagai ubat penyembuhan rohani. Walaupun demikian, kita tidak memasukkannya dalam jadual di atas kerana ubat penyembuhan rohani ini berbeza dari ubat-ubatan di atas. Khususnya, item yang disenaraikan dalam carta di atas dapat meningkatkan tenaga rohani yang positif. Sebaliknya, Remedi Air Garam hanya digunakan untuk menghilangkan tenaga hitam negatif.

3. RINGKASNYA

 • Di bahagian kami tentang penyembuhan rohani menggunakan objek, kami telah menjelaskan secara terperinci cara menggunakan setiap alat penyembuhan rohani ini dan juga bilakah untuk menggunakannya. Sila juga merujuk kepada artikel “Mekanisme di sebalik Kaedah Penyembuhan Rohani apabila seseorang menyembuhkan.”
 • Membuat usaha untuk meningkatkan emosi rohani (bhāv) kita bersama-sama dengan mengatakan doa yang bersungguh-sungguh sebelum, semasa dan selepas menggunakan objek yang disenaraikan di atas untuk penyembuhan rohani meningkatkan potensi penyembuhan ini.
 • Amalan rohani yang tetap bersama dengan menjaga tindakan, pemikiran dan persekitaran kita membantu meningkatkan keberkesanan penyembuhan rohani.