1. Pengenalan tentang faedah-feadah Satsang

Satsang adalah satu aspek yang penting dalam amalam spiritual dalam perjalanan spiritual seorang pencari Tuhan. Hal ini terutamanya terjadi pada awal perjalanan spiritual seseorang apabila spiritual belum menjadi sebahagian daripada kehidupan orang tersebut. Bagi para pencari Tuhan yang lebih berpengalaman, menghadiri satsang adalah satu peluang untuk berkhidmat atau melayani Tuhan dan para pencari yang lain dengan berkongsi pengalaman mereka dan membimbing para pencari yang lain dalam amalan spiritual.

Di dalam setiap kotak kuning di bawah, kita telah berkongsi beberapa pengalaman para pencari yang berkaitan dengan bagaimana menghadiri satsang telah membantu mereka.

Tidak lama setelah saya berkahwin, saya datang ke A.S. Waktu itu hanya sebulan selepas saya mula mengamalkan mengucap dan mengulang nama Tuhan. Setibanya di A.S, saya cuba mengucap dan mengulang dan menyertakan beberapa amalan spiritual dalam hidup saya tetapi tidak cukup berhasil. Hampir setahun, saya tidak melakukan banyak amalan spiritual. Hanya selepas menghadiri satsang, saya sekali lagi mula mengucap dan mengulang nama Tuhan secara teratur dan mula mengaturkan semua rancangan saya untuk kemajuan rohani saya ke dalam tindakan. – SK, USA

2. Penjelasan soalan-soalan mengenai Kerohanian

2-benefits-of-satsang-clarification-of-doubtsApabila seorang pencari Tuhan mempelajari sains kerohanian, dia mungkin menemui konsep-konsep dan pembelajaran yang baru tentang kehidupan. Konsep-konsep baru ini mungkin membangkitkan persoalan dalam minda pencari seperti, “Bagaimana saya boleh mengimplementasikan prinsip spiritual ini secara praktis” atau “Bagaimana saya boleh mengatasi rintangan yang saya dapati dalam amalan spiritual.” Soal-soal seperti ini adalah biasa di kalangan pencari kerohanian dan ia adalah penting bahawa soalan-soalan atau muskilan dijawab tepat pada waktunya supaya amalan spiritual seseorang dapat diteruskan selanjutnya tanpa halangan.

Apabila Satsang dijalankan oleh seorang pencari yang mempunyai keinginan untuk menyebarkan spiritual, cinta kasih untuk orang lain dan emosi spiritual, dia akan lebih mampu untuk mengakses pemikiran-pemikiran Tuhan dan memberikan jawapan holistik untuk pertanyaan-pertanyaan mengenai spiritual dan amalan rohani. Bersama-sama dengan ini, seluruh kelompok pencari yang menghadiri satsang secara kolektifnya belajar mengenai perspektif-perspektif jika seseorang perlu ada apabila berhadapan dengan soalan-soalan yang sama tentang kerohanian. Soalan-soalan ini jika tidak dijawab boleh menimbulkan keraguan yang mana ia boleh memberhentikan keupayaan seseorang dan dalam kes-kes tertentu boleh sama sekali menggugat amalan spiritual.

Dengan menghadiri Satsang, beberapa pencari juga telah terkejut apabila soalan yang tidak terjawab yang mereka telah fikirkan, dijawab semasa Satsang tanpa mereka sebenarnya bertanya soalan. Oleh sebab usaha seseorang menghadiri Satsang, Tuhan membantu pencari tersebut dengan menjawab soalan-soalan yang telah berada dalam fikiran mereka untuk beberapa lama.

3. Satsang membantu mengecaskan ‘bateri spiritual’ kita

Mengikut sains kerohanian, keseluruhan alam semesta terdiri daripada 3 komponen halus – Sattva, Raja dan Tama. Komponen Sattvais yang mewakili kemurnian dan pengetahuan; Raja mewakili tindakan dan gairah, manakala Tama mewakili ketidaktahuan dan inersia. Getaran-getaran halus/subtle yang berasal dari benda apapun dan semua benda bergantung pada dasar komponen halus yang terdapat pada benda tersebut. .

Di dunia sekarang, terdapat fokus yang amat tinggi terhadap materialistik dan kurang fokus terhadap kerohanian. Apabila adanya kurang fokus dalam masyarakat mengenai Kerohanian, ketidakmurnian spiritual mulai berkembang di persekitaran. Ini dikenali sebagai pencemaran spiritual dan ini bermakna bahawa adanya peningkatan komponen halus Raja dan Tama dalam masyarakat dan persekitaran. Pencemaran spiritual ini mengurangkan tenaga spiritual dan pada akhir minggu ‘bateri spiritual’ kita terasa seperti telah habis. Oleh sebab ini, kita berasa lemah dan ia memnjadi sukar untuk memikirkan mengenai amalan rohani. Ini akan menyebabkan kehilangan semangat untuk bertahan dengan amalan spiritual kita.

Ketika kita menghadiri Satsang, kita terdedah kepada tahap spiritual positif yang lebih tinggi. Persekitaran dicas dengan Kesedaran/Consciousness Ketuhanan/Divine dan dominasi komponen halus Sattva. Spiritual yang positif akan berkembang lebih banyak apabila tahap spiritual pencari yang menghadiri Satsang adalah tinggi dan jika pencari mempunyai emosi spiritual bersama-sama dengan sikap ingin belajar. Kadang-kala, tenaga positif dan dewa-dewi mungkin akan memberkati para pencari dengan kehadiran mereka di dimensi halus semasa Satsang tersebut.

Selepas satu minggu yang mencabar, seorang pencari mungkin akan kekurangan secara fizikal, mental dan spiritual. Walau bagaimanapun, oleh kerana Kesedaran Ketuhanan dan sattvikta (kemurnian spiritual) yang ada di Satsang, pencari yang menghadiri akan dicas dengan spiritual yang positif dan mendapat semangat untuk teruskan dan tahankan amalan spiritualnya.

Semua yang berkumpul di sekitar api menerima kehangatan api. Begitu juga, mereka yang menghadiri Satsang dipupuk secara spiritual dengan pengalaman spiritual orang lain. Sama seperti udara penting untuk menyala api, Satsang adalah penting untuk mendorong kita teruskan amalan spiritual.

Saya baru pulang dari tempat kerja dengan sangat lelah dari kerja dan saya berasa seperti tidak ingin menghadiri Skype satsang dengan pencari SSRF yang lain; saya hanya ingin dibiarkan keseorangan. Suami saya menegaskan saya menghadiri satsang. Dengan berat hati saya bersetuju menghadiri Satsang. Di tengah-tengah satsang saya dijemput berkongsi pengalaman yang saya telah alami seminggu lalu. Apabila berkongsi pengamalan spiritual, emosi spiritual saya terbangkit. Air mata emosi spiritual dan perasaan syukur menggenang di mata saya. Selepas itu, saya mulai berasa ringan dan rasanya hanya dalam sekejap kelelahan pada hari itu telah hilang. – RG , Eropah

3.1 Satsang  online yang dilakukan melalui telefon dan perisian sidang suara seperti Skype

Tenaga positif dari Satsang tidak bergantung kepada setiap orang yang berada di ruang fizikal yang sama. Bahkan, jika seorang menghadiri Satsang melalui panggilan sidang atau melalui internet, seseorang itu masih boleh mengakses tenaga Tuhan. Jika pencari Tuhan menghadiri Satsang mempunyai emosi spiritual maka tenaga Tuhan dalam satsang akan menjadi lebih banyak.

Yayasan Penyelidikan Sains Kerohanian/Spiritual Science Research Foundation mengadakan Satsang online untuk para pencari Tuhan di seluruh dunia melalui Skype. Walaupun para pencari Tuhan berkumpul dari pelbagai kontinen untuk Satsang online melalui Internet, mereka boleh mengalami pengalaman Kesedaran Ketuhanan di Satsang dan kedekatan dan perpaduan dengan para pencari Tuhan yang lain yang hadir.

3_1-benefits-of-satsang-skypeKetika saya menghadiri secara online Satsang Skype di Amerika Utara, saya lihat bahawa saya tidak kenal peserta lain. Pada mulanya, saya berdiam diri dan hanya mendengarkan orang lain. Konduktor Satsang begitu ramah dan mesra, maka saya berasa tersentuh bahawa konduktor tersebut sering cuba menjangkau saya dan para pencari yang lain. Apabila peserta lain mula berkongsi secara bebas halangan mereka dalam amalan spiritual, saya rasa bahawa saya boleh mengidentifikasikan mereka. Saya juga berkongsi salah satu daripada pengalaman saya apabila saya mula mengucap dan mengulang Nama Tuhan. Apabila kita datang ke penghujung Satsang saya berasa seperti saya mengenali semua orang dan kita semua terhubung melalui Spiritual. Saya berasa syukur kepada Tuhan untuk pengalaman ini kerana ini tidak sering belaku dalam kehidupan duniawi. – Christie Leung, Canada

4. Melalui satsang kita mendapatkan motivasi untuk bertahan dalam perjalanan spiritual kita

4-benefits-of-satsang-spiritual-experiencesKetika kita bertahan dalam amalan spiritual kita, kita mula mendapat pengalaman spiritual. Para pencari berkongsi pengalaman spiritual mereka di Satsang. Selain daripada berkongsi pengalaman spiritual kita, kita juga dapat memahami kepentingan spiritual yang mendasarinya. Pengalaman spiritual adalah hadiah daripada Tuhan yang memberi motivasi untuk bertahan dalam perjalanan ini. Merenungi pengalaman spiritual sendiri atau mendengar pengalaman orang lain meningkatkan keyakinan kita dalam amalan spiritual.

 

thumb-rainbowPada suatu ketika, saya berasa agak tertekan apabila saya berasa amalan spiritual saya tidak berjalan dengan lancar. Saya berdoa kepada Tuhan dengan bersungguh-sungguh untuk membantu saya dan berada bersama saya. Pada masa itu, saya berasa saya terdengar suara yang berkata, “Saya selalu berada bersama awak.” Kemudian saya bertanya, “Saya ingin melihat Awak.” Tuhan berkata, “Lihat sahaja di luar tingkap, awak akan melihat Saya seketika.” Saya juga melihat sahaja di luar tingkap dan tunggu tetapi tidak ada apa-apa pun berlaku. Kemudian saya bertanya lain dan Tuhan mengatakan bahawa dengan perlahan Saya akan muncul. Tiba-tiba entah dari mana, dua pelangi wujud. Kemudian Tuhan berkata bahawa Saya telah datang untuk bertemu awak dalam bentuk pelangi. Emosi spiritual saya terbangkit dan ia terus berlangsung lama selepas itu. Bahkan hari ini apabila saya teringat akan pengalaman spiritual yang saya alami, saya berasa yakin dan tenang.

Apabila saya berkongsi pengalaman spiritual di satsang dengan para pencari di Melbourne, mereka berasa emosi spiritual mereka terbangkit dan mereka semua mengalami perasaan damai dan jaminan bahawa Tuhan mendengar doa-doa kita. -Shweta Clarke, Melbourne Australia

Untuk meraih keuntungan dalam bentuk kemajuan spiritual, kepercayaan adalah satu-satunya mata wang. Sebagai metafora, mata wang dalam A.S adalah dolar US, manakala Kesatuan Eropah adalah Euro. Untuk membeli sesuatu di AS, hanya mata wang US dolar akan digunakan. Sebegitu, untuk melakukan kemajuan dalam spiritual, kepercayaan yang kuat adalah diutamakan. Biasanya, kita percaya dengan baki di bank kerana kita boleh mengeluarkan wang dari akuan mengikut kehandak kita. Sama seperti hal ini apabila berkaitan dengan spiritual dan kemajuan spiritual kita seharusnya memiliki kepercayaan yang lebih besar dengan Tuhan dan amalan spiritual.

5. Pembangunan sikap kekembangan dan kasih sayang untuk orang lain

5-benefits-of-satsang-expansivnessDalam Satsang, seseorang mengembangkan rasa kedekatan terhadap pencari lain. Tidak seperti perhubungan duniawi, titik fokus perhubungan seorang pencari dengan pencari lain adalah pertumbuhan spiritual. Dengan demikian, terdapat kurang harapan dan lebih banyak perhatian untuk membantu satu sama lain dan belajar dari satu sama lain. Satsang menjadi suatu platform untuk memupuk dan membangunkan perhubungan positif seperti ini. Kemudian, di antara pencari, seorang akan mengalami kasih sayang tanpa harapan juga dikenali sebagai Priti dalam bahasa Sanskrit. Pada tahap yang lebih maju, seorang akan mengalami kasih sayang tanpa harapan dengan semua umat manusia. Namun, semua ini bermula di persekitaran Satsang yang memupuk spiritual.

Saya seorang pelajar pengurusan. Saya melakukan amalan spiritual selama 3 ½ tahun seperti dinasihatkan oleh SSRF. Saya sangat bertuah kerana satsang yang diadakan setiap minggu banyak membantu saya. Sebelum menghadiri Satsang, saya sangat beremosi dan iri hati dengan orang lain. Sejak saat saya mula menghadiri Satsang, saya berasa ingin berkongsi kebahagian dan kedukaan semua orang dan saya berasa ingin memuji mereka yang mencapai matlamat mereka dalam bidang masing-masing. Baru-baru ini, kawan saya bertanyakan bagaimana saya boleh berfikir mengenai orang lain walaupun saya berada dalam situasi yang susah. Kemudian saya menyedari bahawa saya telah berubah begitu banyak oleh kerana amalan spiritual dan menghadiri Satsang. – Seorang pencari.

6. Kesimpulan

Spiritual adalah sains pengalaman. Cara terbaik untuk seorang pencari untuk memahami manfaat-manfaat Satsang adalah dengan mengamati amalan spiritual mereka dan bagaimana mereka berasa sebelum dan selepas satsang. Dengan kerap menghadiri Satsang, kita menjadi kuat dalam amalan spiritual. Hasilnya, we juga menjadi lebih kuat dengan keyakinan kita bahawa kita merealisasikan Tuhan yang merupakan tujuan utama kehidupan spiritual kita.

Yayasan Penyelidikan Sains Spiritual/ Spiritual Science Research Foundation mengadakan Satsang di seluruh dunia dengan para pencari yang mengamalkan spiritual setiap hari. Untuk penjelasan masa Satsang, sila kunjungi laman Kalendar acara kita.

Malay-Calendar