Што е витална енергија

Виталната енергија (Прана-шакти) е од витално значење за одржување на животот на индивидуалното тело и Универзумот.

Постојат пет вида на витална енергија:

  1. Енергија за активност на дишењето (Прана)
  2. Енергија за активност на издишувањето и говорот (Удана)
  3. Енергија за активност на стомакот и цревата (Самана)
  4. Енергија за свесните и несвесните движења на телото (Вијана)
  5. Енергија за уринирање, излачување, ејакулација, раѓање на дете, итн. (Апана)