Sistem tenaga halus dalam tubuh

Fungsi-fungsi tubuh melalui pelbagai sistem seperti sistem peredaran, sistem pernafasan, sistem pencernaan dsb. Sama seperti adanya sistem tenaga rohani halus untuk memberi tenaga kepada tubuh fizikal dan juga tubuh-halus. Komponen tubuh-halus ditanda dengan bintang di gambar rajah di bawah.

1_Malay_comprised-ofSistem-sistem lain boleh dilihat melalui pembedahan tubuh fizikal. Tetapi sistem tenaga halus tidak kelihatan dengan mata kasar. Hanya mereka dengan deria keenam yang aktif boleh melihatnya. Beberapa orang menyamakan sistem tenaga halus ini dengan sistem saraf tetapi ini tidak betul.

2_Malay_Sp-Energy_modified

Sama seperti hati adalah pusat asas (organ) sistem peredaran dan otak untuk sistem saraf, begitu juga sistem tenaga halus mempunyai pelbagai pusat-pusat tenaga halus atau cakra-cakra. Mereka dikenali sebagai duktus (granthi) dan pusat-pusat (chakras). Semua duktus dan pusat terletak di Saluran Utama (Sushumnānāḍī). Dalam artikel-artikel seterusnya di pautan di bawah kita membincangkan sistem tenaga halus ini dengan mendalam.