Bu makalede çeşitli ego türlerini tartışacağız.
Genel olarak, iki tür ego vardır; Tanrı’nın egosu ve insan egosu.
1. Tanrı’nın egosu
Bu, ego olmayan bir durumdur, yani kişinin egosu kelimenin tam anlamıyla 0’dır. Bu durum, %100 manevi seviyedeki Azizlerde, tamamen düşüncesiz bir durumda, Tanrı ile birleşmiş haldeyken bulunur. Böyle bir kişinin Tanrı ile tam bir birlik halindeki ‘ben’ liği, tamamen Tanrı-ilkesi ile birleşmiştir, yani ‘benlik’ yoktur. Bu nedenle, böyle bir kişi aracılığıyla gerçekleşen tüm görevler, tamamen Tanrı’nın isteğine göre gerçekleştiği için sadece eylem (kriyā) olup, fiil (karma) değildir. Bu tür Azizlerin zihinsel durumunun özelliği, dünyevi yaşamlarında aşırı olumsuzluklar karşısında bile sürekli bir Saadet (Ānand) halinde olmalarıdır.
2. İnsan egosu
İnsan egosu da genel olarak 2 alt türe ayrılır :
2.1 Saf ego
Bu, en yüksek mertebedeki Azizlerde Tanrı ile tam bir birlik halinde olmadıklarında görülen ego izleridir. Bu Azizlerde sadece kişinin varlığının farkındalığı vardır. Bu iz ego, beden fonksiyonlarının sürdürülmesi için gereklidir.
- Saf ego şu tutumları içermek olarak anlaşılabilir :
- Kendini Brahman‘dan (Tanrı ilkesi) ayrı veya farklı görmek, yani ikililik yoluyla benliğin farkındalığını barındırmak.
- Kişinin kendi varlığının farkında olmak.
- ‘Ben başkalarına aitim ve herkes benimdir’ manevi duygusunu (bhāv) barındırmak.
Bu ego bile sadece fiziksel bedenin varlığı sürdüğü sürece devam eder. Aziz bedenini terk ettiğinde (vefat ettiğinde) var olmayı bırakır.
2.2 Saf olmayan ego
Bu tür ego çoğumuzun deneyimlediği egodur. Hemen hemen hepimiz fiziksel bedenimizle veya duygularımızla ve hislerimizle özdeşleşir ve aklımızla gurur duyarız. Bu, mizaç özellikleri, arzular, beğeniler ve hoşlanmamalar gibi süptil bedenin merkezlerindeki çeşitli izlenimlerden kaynaklanır.
Zihnin işlevsel yapısı hakkındaki sunuma bakın.
Düşünce ve duygulara bağlı olarak, bu ego sāttvik (Sattva baskın), rājasik (Raja baskın) veya tāmasik (Tama baskın) olabilir.
- Tamasik ego : Süptil temel Tama bileşeni baskın olan egoya tamasik ego denir, örneğin sadece kendi yeteneğine inanmak.
- Rajasik ego : Süptil temel Raja bileşeni baskın olan egoya rajasik ego denir, örneğin sürekli mutluluk için çabalamak.
- Sattvik ego : Süptil temel Sattva bileşeni baskın olan egoya sattvik ego denir, örneğin fedakârlık hakkındaki ego doğası gereği sattvik‘tir.
3. Ego oranına göre türler
%0 ila %100 ölçeğinde, Tanrı ile tam bir birlik halindeyken %100 manevi seviyedeki Tanrı’nın veya Azizlerin egosu %0’dır. Cehennemin (Pātāl) 7. bölgesinden en yüksek güce sahip süptil büyücünün (māntrik) egosu %100’dür. Bu ölçekte, ortalama bir bireyin egosu %30’dur. Adolf Hitler’in egosu %60’tı.
(Lütfen ‘ortalama birey’ derken manevi olarak ortalama olan bir kişiyi kastettiğimizi unutmayın. Bu birey dünyevi hayatında zengin veya fakir bir kişi, bir devlet başkanı veya sıradan işçi sınıfından bir birey olabilir.)
Oranına bağlı olarak, ego aşağıdaki gibi sınıflandırılabilir :
