Kazalo

1. Vrste duhovnega čustvovanja

2. Manifestacije duhovnega čustvovanja

1. Vrste duhovnega čustvovanja

Obstajata dve vrsti duhovnega čustvovanja, izraženo in neizraženo.

  • Kot že sam izraz pove, je izraženo duhovno čustvovanje njegova vidna manifestacija. O tem več spodaj.

  • Pri neizraženem duhovnem čustvovanju je manifestacija čustev drugim nevidna.

Izmed obeh je neizraženo duhovno čustvovanje višja stopnja takega čustvovanja, saj se pri tem ohranja vsa duhovna energija, ki bi se drugače porabila za njegovo manifestacijo. Ta duhovna energija so lahko uporabi za osebno duhovno rast, lahko pa tudi za širjenje duhovnosti kot oblike služenja Bogu ali Guruju.

2. Manifestacije duhovnega čustvovanja

Ko nekdo izkusi duhovno čustvo (bhāv), se ta lahko izrazi na osem načinov:

1. postane negiben / otrpne

2. se poti

3. lasje mu stojijo pokonci / dobi »kurjo kožo«

4. glas se mu trese

5. se trese po celem telesu

6. postane bled / prebledi

7. solze mu polzijo po licih

8. je omotičen

Manifestacije duhovnega čustvovanja se zgodijo spontano in brez težav, v odsotnosti vpliva česarkoli neduhovnega. V takem stanju se človek drugače obnaša in se ne zaveda svojega telesa, um pa se osredotoči na določene religiozne dražljaje. To se zgodi, ko nekaj nenadoma poviša njegov sattvikta.

Pogosto se zgodi, da iskalec joka med petjem svetih pesmi ali ko se spominja Guruja ali Boga ali podoživlja različna prejšnja duhovna doživetja. Te solze označujemo kot duhovne solze, kar je ena od osmih manifestacij duhovnega čustvovanja. Če se istočasno zgodi vseh osem manifestacij, govorimo o vzbujenem osemkratnem saattvik duhovnem čustvovanju (ashtthasaattvik bhāv).

Manifestacija duhovnega čustva je večinoma kratkotrajna, včasih pa lahko traja tudi dalj časa, kar običajno izkusijo iskalci na višjem duhovnem nivoju ali Svetniki na Poti pobožnosti (Bhaktiyoga) ali ob kakšni posebni duhovni izkušnji.

Če nekdo doživi duhovno čustvo, to še ne pomeni, da je tudi na višjem duhovnem nivoju. Ne smemo pa ga tudi zamenjati z običajnimi fizičnimi  ali čustvenimi manifestacijami ob duhovnem čustvovanju. Glej tudi 'Kakšna je razlika med običajnim in duhovnim čustvom?'.

  • Kdo je Guru?
  • Kaj je Pot pobožnosti? Kmalu na spletu
  • Kaj je Pot Gurujeve milosti? Kmalu na spletu