Носењето предизвикувачка облека кај жените - духовна перспектива

1. Вовед

Сексапил, е истакната тема во денешната женска мода, бидејќи луѓето тежат се повеќе кон провоктивна и несовесна облека. Односот на количината ткаенина према кожата драматично се намали, и некои жени денес носат предизвикувачка облека, која ги открива нивните тела, понекогаш до таа мера што речиси се голи.

Стиловите и модата, речиси потполно ја отфрлаат скромноста, бидејќи скромноста, која е доблест, денес се гледа како застареност.

2. Видови предизвикувачка облека

"Оној кој гледа на сцената, е под влијание на сцената." - Неговата Светост Др. Атавле

Некои жени уживаат да носат предизвикувачка облека. Постои цел спектар на причини кои ја предизвикуваат оваа потреба да се покаже телото. Изгледа дека тие се повеќе се фокусирани на изнаоѓање начини како со облеката која ја носат да го откријат своето тело. Во презентацијата што следува се прикажани разни видови на предизвикувачка облека.

 

(Забелешка на уредникот: Прикажувањето на ваквите видови на слики не е во согласност со целите на SSRF, но во овој напис тие се прикажани само да се подигне свеста во општеството)

3. Како влијае на другите

Што точно се случува со луѓето, кои се наоѓаат во близина на провокативно облечена жена?

 • Жените кои се така облечени, се сметаат за повеќе промискуитентни. Еден маж ќе биде привлечен од нејзиното тело, а не од тоа каква е таа како личност.
 • Мажите може да сметаат дека, жените кои носат ваква облека, покажуваат поголем интерес за секс.
 • Жените со носењето предизвикувачка облека, ризикуваат да го изгубат своето почитување, бидејќи некои луѓе го оценуваат нивото на промискуитет врз основа на тоа, што жената носи.
"Бог значи Блаженство – каде што не постои никаква тага." - Неговата Светост Др. Атавле
 • Некои луѓет го доживуваат изгледот како форма на комуникација. Луѓето може да му судат на лицето, врз основа на тоа како лицето изгледа и како се облекува. На тој начин, облеката зборува која е и што е таа личност за другите. Исто како што ние препознаваме дека едно лице е војник, бидејќи носи војничка униформа, или медицинска сестра кога таа е во својата болничка облека, исто така и некои мажи и судат на жена, врз основа на тоа што таа носи, а предизвикувачката облека за нив дава впечаток на слободни жени кои бараат внимание.
 • Генерално, мажите сексуално ги возбудува,  визуелната стимулација, овозможена од жената во предизвикувачка облека. Ова за возврат, ја зголемува сексуалната желба кај мажите и кај жените.
“Она што луѓето го сакаат е среќа, но Блаженство е највозвишена среќа. Зависи од она што ние го сакаме, Блаженство или световна среќа и нејзиниот придружник загриженоста? – Неговата Светост Др. Атавле

4. Некои коментари од страна на мажите за жените кои носат предизвикувачка облека

 • Некои мажи тврдат дека тие повеќе би ја почитувале жената, ако таа би имала порезервиран стил на облекување.
 • Оние жени кои привлекуваат внимание на своите физички карактеристики, другите ги доживуваат како да поседуваат различен вид на ум кој е слаб, на нив им недостасува само-контрола и морална одговорност.
 • Некои мажи се жалат дека не постои интрига, бидејќи не останало ништо да се открие и ништо не е оставено на имагинацијата. Оригиналноста е загубена. Ова понекогаш доведува до намалување на сексуалните желби кај овие мажи.
"Вистинско блаженство се доживува преку воздржаност." - Неговата Светост Др. Атавле
 • На фундаметално ниво, мажите лесно издвојуваат секусален интерес од посветеност во врска, и се однесуваат во согласност со однесувањето на самата жена.
 • Ако нивните партнерки се облекуваат така да флертуваат со други мажи, тогаш мажите се чувстуваат изманипулирани во врската, и се осеќаат непочитувани.

5. Влијание на лицето кое носи предизвикувачка облека

5.1 Физички опасности од предизвикувачкото облекување

"Тоа е како да оставиме нешто вредно на улица и да заминеме. А потоа кога некој ќе го украде, ние сме лути." - Неговата Светост Др. Атавле

Според едно ново истражување, на пример, една третина од Британците веруваат дека една жена која постапува заводнички е делумно или потполно виновна за тоа што е силувана. Повеќе од една четвртина веруваат дека една жена е барем делумно одговорна за тоа што е силувана, ако таа носи секси или предизвикувачка облека, открива истражувањето. – Изво: Daily mail, UK

"Кога нешто е поставено на излог во продавницата, едно лице ќе сака тоа да го добие. Сега тоа е достапно и на улиците." - Неговата Светост Др. Атавале

На секои 2 минути, некој Американец е сексуално нападнат. Секоја година во просек 237.868 лица стануваат жртви на сексуален напад (на возраст од 12 години или постари). 44% од жртвите се на возраст под 18 години, 80% се под 30-годишна возраст, а бројот на силувања во последните години е зголемен за 25%. – Извор: RAINN, USA

Носењето предизвикувачка облека кај жените - духовна перспективаШведкса има највисока стапка на силување во Европа, ОН пријавуваат 69 случаеви на сулување на 100.000 жители во 2011 година. Во својот извештај од 2010 година, меѓународната организација Амнести напишала: “Според официјалната статистика за криминал во Шведска, бројот на пријавени силувања се зголемил за четири пати во последните 20 години.” – Извор: International Business Times
Значи, во што и да погледнеме, има влијание врз нас. Ако гледамо во место каде се служи на Бога, ќе имаме добри или побожни мисли. Но ако видиме нешто негативно, тогаш нашиот ум ќе биде под негативно влијание. Нашето однесување во јавноста влијае на нас и на другите. – Неговата Светост Др. Атавле

Носењето предизвикувачка облека кај жените - духовна перспектива

Некои жени мислат дека начинот на кој тие се облекуваат нема никакво влијание во привлекувањето внимание на оние мажи кои се тамасик по природа. Меѓутоа, во реалноста, прилично е опасно за една жена да носи предизвикувачка облека. Ве молиме погледнете ја табелата што следува:

Место каде се наоѓа жената

Шанси да жената биде силувана доколку таа носи предизвикувачка облека

На улица во град

30%

Сама во природа

50%

Сама со маж во соба

70%

5.2 На психолошко ниво

“Жените кои се облекуваат така, тоа го прават за да привлечат внимание. Не сфаќаат дека, кога некој го покажува телото, во најдобар случај ќе добива внимание 10-15 години, а потоа, после тоа ќе остари, и ќе биде помалку привлечен. Ако некој напише нешто добро (на ниво на умот), тоа на луѓето можеби ќе им биде интересно за некои 40-50 години. Ако некој спроведе некое важно истражување или нешто открие (на интелектуално ниво), луѓето би можеле да го паметат со векови. Колку е повисоко духовното ниво, толку е помала желбата за внимание. Но, и покрај тоа што духовно возвишените не сакаат внимание, луѓето се сеќаваат на нив за илјадници години.” – Неговата Светост Др. Атавле
 • Една жена се лути, поради тоа што другите ја доживуваат како објект. (Кога општеството ќе се фоксура на “телото” (како тоа треба да изгледа) тогаш телото веќе не се доживува како субјект или битие, туку како објект)
 • Таа може да се навреди, ако другите ја доживуваат како слободна или неморална.
 • Таа сака внимание, но добива погрешен вид на внимание.
Едно лице може добро да изгледа, и може тоа да го покажува, но откако тоа ќе остари, тоа лице веќе никој нема да го погледне. Потоа настапува депресија. Премногу внимание се посветува на телото, кое неизбежно ќе остари и ќе биде уништено. Наспроти ова, кога едно духовно возивешно лице старее и подоцна умре, луѓето сеуште се сеќаваат на тоа лице.” – Неговата Светост Др. Атавле
 • Нејзиното самопочитување доаѓа од нејзината надворешна а не внатрешна убавина.
 • Па така додека таа може да изгледа привлечна од надор, од внатре таа осеќа празнина.
 • Нејзиниот процес на размислување има тенденција да биде управуван од себични мотиви и незрелост.
 • Овие жени може да развијат страв, бидејќи осеќаат дека би можеле да бидат сексуално нападнати.
 • Девојќите кои не изгледаат добро се чувстуваат лошо, бидејќи неможат да го покажуваат своето тело во предизвикувачка облека, и поради тоа паѓаат во депресија.
” Луѓето кои се себични, размислуваат само за себе, за своите потреби или желби, а “јас” е центарот на нивното внимание. Наспроти ова, трагачите на Бога, го имаат Бог како свој центар на внимание и заради тоа добиваат заштита од Бога. Поради оваа причина треба да обавуваме редовна духовна пракса, во согласност со шесте основни принципи на духовна пракса, за да духовно напредуваме и природно да се оддалечиме од себичноста и други практики кои се духовно штетни за нас и општесетвото.” – Неговата Светост Др. Атавле

5.3. На духовно ниво

 • Свеста на жената за телото расте, а во Духовноста очекувањето всушност е обратно, бидејќи се тежи кон смалување на “свеста за телото” за да може да доживее повеќе Блаженство.
 • Поради начинот на кој таа се облекува, ја опкружува Мајави (илузорна) енергија и кон неа привлекува црна (негативна) енергија.
 • Негативни енергии понекогаш ги зголемуваат сексеуланите мисли и чувства до таа мера што тие стануваат опсесивни.
 • Некои негативни енергии со неисполнети сексуални желби, може да се обидат сексусално да ја нападнат на суптилно ниво.
 • Негативна енергија може да надвладее еден човек кој е помалку привлечен кон неа, да го опседне и да ги искористи неговото тело за да доживее сексуално задоволување со неа, или уште полошо, сексуално да ја нападне на физичко ниво.
 • Таа привлекува негативни енергии кон неа, кои потоа го користат нејзиното тело за да го одвлечат вниманието на мажите од виши и смислени размислувања – што доведува до распаѓање на нивниот процес на размислување, а ако и тоа остане/помине незабележано, може да доведе до изопаченост, што понатаму води кон духовен пад.
Како луѓе создадени од Бога, треба да се запрашаме "Дали Бог би сакал Неговите деца да се однеусваат вака?" Сето она што не води кон Бога е добро, а што не води далеку од Бога, не е добро. - Неговата Светост Др. Атавле.
 • Носење предизвикувачка облека ја зголемува раѓа-тамата во лицето кое ја носи таквата облека и во животната средина.
 • Егото на жената која носи предизвикувачка облека може да се зголеми, поради обрнатото многу внимание на себе.
Влијание на негативните енергии на Влијание на негативните енергии во %

Времетраење (после)

Зголемување на егото во %

Направен грев во %

На жената која носи предизвикувачка облека

5

5 Часа

2

5*

На-гледачите

1

1 Час

Препрека во духовна пракса

* Ова е само за еден инцидент. Ако една жена продолжи да носи предизвикувачка облека, се акумулураат гревови.

6. Заклучок

 • Препорачливо е да се воздржите од носењето предизвикувачка облека.
 • Негативни енергии се привлечени кон жената која носи предизвикувачка облека, и таквото носење негативно (штетно) влијае на неа и на животната средина.
 • За да можете да го дешифрирате правото од погрешното, како и тоа дали нешто или некој емитува пријатни или вознемирувачки вибрации, неопходна е духовна пракса. Кога едно лице обавува духовна пракса, која е во согласност со шесте основни принципи, тоа може да избере начин на живот лишен од влијаниата на негативните енергии, и да води сатвик (позитивен) живот.