1-MKD-Gay-Marriage

1. Вовед во дебатата за хомосексуалните бракови

На почетокот од 21-от век, во светот се зголемил интересот и законодавните иницијативи да се промовираат и легализираат хомосексуални бракови, исто така, познати и како “геј бракови”. Холандија беше првата земја која ги легализираше хомосексуалните бракови во 2001-ва година.

Од Википедија: “Хомосексуален брак (уште познат како и геј брак) е брак склучен помеѓу две лица од  ист биолошки пол и/или родов идентитет. Правното признавање на хомосексуалниот брак или можноста да се склопи истополов брак, е понекогаш сметан за брачна рамноправност или рамноправен брак; особено од неговите подржувачи. Бројни противници сметаат дека легализацијата на хомосексуалниот брак претставува “редефинирање на бракот”.

Првите закони во модерните времиња кои дозволуваат хомосексуални бракови се усвоени во текот на правата декада од 21-от век. До 19-ти мај 2014-та година, петнаесет земји: Аргентина, Белгија, Бразил, Канада, Данска, Франција, Исланд, Холандија, Нов Зеланд, Норвешка, Португалија, Шпанија, Јужна Африка, Шведска, Велика Британија, Уругвај и неколку под-национални јурисдикции (делови од Мексико и Сад), им дозволија на хомосексуалните парови да се венчаат. Анкети во различни земји покажуваат дека постои зголемена поддршка за легално признавање на хомосексуалните бракови, и еднаква поддршка даваат луѓе од разни раси, етничка припадност, возраст, религија, политичка припадност и социјално-економски статус.

same sex marriages global stats

 dark-blue Брак одобрен за хомосексуални парови (прстен = индивидуални случаи)
 green Бракот се признава кога се склопува во одредени други јурисдикции (прстен = индивидуални случаи)
 orange Владата/судот имаат намера да ги признаат
 tirkiz Федерално признавање на бракови склучени на државно ниво во федерацијата
 light-blue Граѓански заедници
 violet Нерегистрирани парови кои живеат заедно
 gray Хомосексуални заедници кои не се правно признати

Регионален преглед: Традиционални истополови бракови кои не се сметаат за хомосексуални

(Боите-ставки кои се наоѓаат на врвот од листата имаат посилно влијание во однос на влијанието на оние кои се пониско.) – Извор: Википедија

Воведувањето закони за хомосексуалните бракови варира од една до друга јурисдикција, и се спроведуваат на различни начини преку промени во законот за брак, судска одлука врз основа на уставните гаранции на еднаквост, или со директно народно гласање (преку иницијатива за гласање или референдум.)” – Извор: Википедија

“На луѓето не им треба демократија која ќе ги турка луѓето во несреќа, наместо тоа на луѓето им треба управување кое ќе им донесе врвно Блаженство; За благосостојбата на луѓето можеме вистински да се грижиме така што ќе им овозможиме да бидат среќни и задоволни во материјалниот свет, покажувајќи им го патот кон Блаженство, и помагајќи им да чекорат по тој пат. Денес, луѓето не гледаат подалеку од моменталната психолошка и физичка среќа, и поради оваа краткотрајна среќа, понекогаш осеќаат дека е нивно фундаментално право да наметнат свои погрешен систем на вредности и однесување на другите. Како резултат на тоа, луѓето се турнати во несреќа”. – Н.С. Др. Атавле. (31.03.2014-та година)

“Признавањето хомосексуални бракови е политичка, социјална, граѓанска и тема на човекови права, како и верски проблем кај многу народи низ целиот свет, и дебатите продолжуваат да се појавуваат околу тоа дали треба да се дозволат хомосексуални бракови, или наместо тоа да им се дозволи да држат различен статус (граѓанска заедница), или потполно да се негираат таквите права. Американската антрополошка асоцијација тврди дека истражувањето на социјалните науки не го подржува ставот дека било цивилизациски или одржлив општествен поредок зависи од непризнавање хомосексуален брак. Хомесексуалните бракови и односи се тема која се јавува во многубројни приказни на фикција, митологија, култни класици и видео игри”. – Извор: Википедија

“Државното законодавство е длабоко вклучено во јавните дебати за тоа како да се дефинира бракот и дали официјалното признавање на “бракот” треба да се прошири и на хомосексуални парови. Седумнаесет држави и подрачја на Колумбија, моментално имаат закони кои дозволуваат хомосексуални бракови”. – Извор: Национална конференција на државни законодавства, Сад

Еве некои статистики за САД:

  • 646.000 – Број на хомосексуални домаќинства во Сооединетите Американски Држави во 2010-та година, според бирото за попис на домаќинства – Извор : CNN
  • 80.4% – Раст на процентот на хомосексуални домаќинства во САД, помеѓу 2000-та и 2010-та година, според бирото за попис на домаќинства – Извор : CNN
  • 115.064 Број на хомосексуални домаќинства со деца во Сооединетите Американски, според бирото за попис на домаќинства – Извор : CNN

same sex marriage male couple

2. Дебата за хомосексуалните бракови – дали хомосексуалните бракови се исправни или не?

Горенаведените трендови и статистики за хомосексуалните парови и бракови, како и дебатата за хомосексуалните бракови, покажуваат колку длабоко сме отишле во оваа ера Калијуга (најлоша ера). Просечното духовно ниво на луѓето е на сите времиња на најниско ниво. Поради ова луѓето го изгубиле разбирањето за тоа што е исправно, а што не е исправно од Божја гледна точка. Тоа е и причината зошто е многу лесно да се влијае на човечкиот ум, да одобри нешто што во својата суштина е потполно погрешно.

Кога велиме "Бог", тоа всушност значи Вечно Блаженство, бидејќи природата на душата во секој од нас е Блаженство. Квалитетот на душата е Вечно Блаженство, Асполутно Знаење и Апсолутна Вистина. Кога обавуваме духовна пракса, се случува духовен раст. Со духовниот раст, лицето се повеќе и повеќе пристапува до квалитетите на душата. Затоа, само духовната пракса може да ни помогне да ја спознаеме Вистината.

Бог го создал човекот во две форми, женска и машка форма, а се создадени во овие форми заради дружење, репродукција, дополнување, и да учат еден од друг, а над се заради духовен раст. Да се живее или да се стапи во брак со лице од ист пол, не е во согласност со Законот на Природата. Во природата нема сексуални односи помеѓу исти полови. Кога нешто е во согласност со Законот на Природата, се нарекува “природно”. Кога нешто не е во согласност со Законот на Природата, се нарекува “неприродно”. А кога нешто е неприродно, постои причина зошто тоа е така.

3. Вистинската причина за хомосексуалноста

Главната причина за геј ориентацијата на повеќето луѓе, е дека тие се опседнати од женски духови. Женскиот дух во нив, е оној кој што е привлечен кон други мажи. Спротивно на тоа, привлечноста кон други жени на лезбијките, се должи поради присуството на машки дух во нив. Свеста на духот, го надвладува нормалното однесување на лицето, и доаѓа до хомосексуална атракција. Истражување засновано на духовната наука, покажа дека причината за хомосексуалните тенденции, воглавном лежи во духовната димензија.

2-mkd-causes-of-homosexuality

4. Влијание на општеството

Праведност (Дарма) е она што исполнува три услови:
1. Го одржува општествениот систем во одлична состојба
2. Овозможува световен напредок на секое живо битие
3. Овозможува напредок и во духовната димензија
- Шри Шанкарачарја

Иако е природно тоа што ЛГБТ популацијата има потреба да биде почитувана онака како што се и луѓето, и всушност треба да бидат. Како и да е, легализирањето хомосексуални бракови не е во согласност со Божјиот Закон на праведноста. Легализирањето хомосексуални бракови во името на човечките права и слобода, не покажува напредок на општеството. Всушност, тоа го покажува неговото опаѓање. Како човечка раса, ние треба да знаеме што е исправно, а што не е исправно. Исто како што ги учиме децата да не си играат во валкана вода или да јадат кал, треба да го едуцираме општеството за тоа што е исправно, а што неисправно. Ако тоа не го правиме, ризикуваме Праведноста и понатаму да опаѓа, а како последица на тој пад, луѓето во општеството ќе бидат се понесреќни.

Можеби се повеќе и повеќе луѓе сега сфаќаат дека јадрото на општеството – семејството и неговата природна структура – е нарушена.

“Она што луѓето го сакаат е среќа, но Блаженство е највозвишена среќа. Зависи од она што ние сакаме: трајна среќа и Блаженство или среќа и како последица на тоа, тага? Бог значи Блаженство – каде што нема нималку тага.” – Неговата Светост Др. Атавле

И мажите и жените се повеќе се понесреќни и незадоволни. Сходно на тоа, бројот на разводи расте во скоро сите земји. Децата се повеќе се израснати од телевизијата и видео игрите, и од мали нозе се препуштени сами на себе.

Кога бројот на браковите како овие, се повеќе расте, бидејќи нема деца, на човечката раса и се ближи крајот - Н.С. Др. Атавле.

Коренот на овој проблем е во тоа што луѓето станаа се повеќе егоцентрични со текот на времето и бркаат краткотрајна среќа. Доминантното размислување е “Сакам среќа во секој момент и заради тоа ќе го направам она што јас сакам да го направам”. Кога постапуваме според волјата на другите доаѓа до жртвување, а во жртвувањето е и Блаженството. Никако да сфатиме дека има повеќе среќа во самоконтролата, бидејќи таа го смалува егото, отколку кога живееме според сопствената желба. Во моментот кога егото ќе се намали, се доживува Блаженство. Кога егото потполно ќе се отстрани, останува вечно Блаженство.

“Едно лице е безбедно само кога и општеството е безбедно. Затоа општеството како целина е поважно од индивидуалната слобода.” – Неговата Светост Др. Атавле

 

Човекот е заштитен од страна на општеството, општеството од страна на нацијата, а нацијата од Бога - Неговата Светост Др. Атавле

Еднаш откако структурата на семејството е ослабена, општеството во целина станува слабо. Негативните енергии ја користат оваа слабост и можат да завладеат со општеството преку различни луѓе кои се на власт. Дозволувањето истполови бракови, понатаму придонесува за опаѓање на општеството.

5. Впуштањето во сексуални активности или подржување на истите води во грев

Компаративна табела на гревовите поврзани со хомосексуалноста

Грев %
Користење лоши зборови (пцуење) 1%
Бакнување во јавноста 2%
Хомосексуален брак 2%
Да се биде гол, помеѓу други 3%
Хомосексуални парови кои ќе одлучат да имаат (растат) деца 5%
Луѓе кои подржуваат хомосексуални бракови 4%
Власти кои легализираат хомосексуални бракови 5%
Впуштање во хомосексуални односи или активности 5%
Хомесексуален промискуитет 5%
Намамување други во хомосексуални активности 8%
Секс во јавност 10%
Да се нападне некој 13%
Убиство 100%

*Претходно споменатите проценти се однесуваат само на еден случај. Доколку ваквите активности се повторуваат, се акумулираат гревови.

**Оние кои не дозволуваат хомосексуални бракови, ја вршат својата должност според Законот на Праведнста.

6. Негативни енергии влијаат на хомосексуалните парови

Активност

Влијание

Временски ефект на свесниот ум

Временски ефект на потсвесниот ум

Венчан хомосексуален пар

10%

Доживотно

За многу животи

Хомосексуални парови со деца – ефект на децата

15%

Доживотно

За многу животи

Затоа не се препорачува да се практикува хомосексуалност или да се живее во врска со лице од исти пол.

7. Хомосексуални парови со деца

Во некои случаи сопружниците од исти пол имаат деца од нивните претходни хетеросексуални врски, или од сурогат мајка (сурогат бременоста е договор според кој една жена носи и раѓа дете за друг пар или дете) или од посвојување.

 02-gay-marriage03-gay-marriage

“Потполно заедничко посвојување од хомосексуални или парови од исти пол, е моментално легално во следниве земји: Аргентина (2010-та год.), Белгија (2006-та год.), Бразил (2010-та год.), Канада (1999-та год., па наваму, зависно од провинцијата), Данска (2010-та год.), Франција (2013-та год.), Исланд (2006-та год.), Холандија (2001-ва год), Нов Зеланд (2013-та год.), Норвешка (2009-та год.), Јужна Африка (2002-та год.), Шпанија (2005-та год.), Шведска (2002-ра год.), Велика Британија (Англија и Велс 2005-та год., Шкотска 2009-та год., Северна Ирска 2013-та год.), Уругвај (2009-та год.)”, – Извор: Википедија

Едно е да се избере да се живее со лице од исти пол, а потполно е друго да се вклучат деца во оваа неприродна заедница. Ова се случува поради себичноста на хомосексуалните парови. Со цел да ги задоволат своите потреби за родителство, тие одлучуваат да растат и воспитуваат деца во хомосексуална животна средина. Тоа има големо штетно влијание врз децата како што се гледа во горната табела. Во психологијата ова се нарекува “моделирање“. Она што децата ќе го видат го сметаат за исправно и тие ќе го повторат истиот модел. Тоа, исто така, придонесува за грев.

” Луѓето кои се себични, размислуваат само за себе, за своите потреби или желби, а “јас” е центарот на нивното внимание. Наспроти ова, трагачите по Бога, го имаат Бог како свој центар на внимание и заради тоа добиваат заштита од Бога. Поради оваа причина треба да обавуваме редовна духовна пракса, во согласност со шесте основни принципи на духовна пракса, за да духовно напредуваме и природно да се оддалечиме од себичноста и други практики кои се духовно штетни за нас и општеството.” – Неговата Светост Др. Атавле

Затоа не е препорачливо да се носат деца во хомосексуален амбиент и хомосексуална животна средина.

8. Мерки за надминување на хомосексуалните тенденции и активности

8.1 На психолошко ниво

Со помош на хипнотерапија можат да се надминат хомосексуални тенденции:

  1. Појаснување на недоразбирањето дека нешто биолошки не е во ред со лицето хомосексуалец (освен ако е докажано дека хомосексуалноста настанала како резултат на хормонални промени.)
  2. Поттикнување на физичка привлечност кон спротивниот пол.
  3. Бришање спомени од претходните хомосексуални искуства и заменување на истите со хетеросексуални искуства.

8.2 На духовно ниво

Со редовна духовна пракса према шесте основни принципи на духовна пракса, хомосексуалноста може да се надмине. SSRF предложува некои едноставни мерки.

За да се надминат хомосексуалните тенденции и желби, треба да се спроведат следниве мерки за духовно исцелување.

MKD_homosexuality-remedies

За да се надминат хомосексуалните тенденции и желби, треба да се спроведат следниве мерки за духовно исцелување.

Пеење Мудра Нијас
‘Ом Рудраја намаха’  (Специфична положба на прстите која ја канализира Божествената енергија во физичкото и суптилно тело) Може да се држи мудрата која е прикажана на сликата погоре. Нијас е духовна техника со која се фокусира протокот на енергија преку медиумот на прстите собрани на врвот. Со применување на духовната техника нијас, ние ја фокусираме нашата духовна енергија со тоа што ги насочуваме нашите прсти собрани на врвот, кон одреден енергетски центар. Се препорачува духовната техника нијас да се применува истовремено на Сахасрара-чакра (Темена чакра), и на Свадиштана-чакра (Сакрална чакра).
Метод на пеење:

  1. Повторувајте ја оваа пеаница 108 пати наутро, попладне и навечер.
  2. Запалете миризливо стапче додека пеете.
  3. Нанесете Свет пепел (Вибути) по телото.
Метод: Спојте ги палецот и показалецот, со благ притисок на палецот. Останатите прсти, држете ги исправени колку што е можно. Времетраење: Секојденвно, се додека не се отстрани хомосексуалната тенденција. Генреално, мудрата треба да се држи 45 минути константно. Исто така, може да се држи и подолго Духовната техника нијас треба секогаш да биде придружена со пеење на Божјото Име. Со пеењето ја впиваме Божествената енергија на аспектот на Бога, Чие Име го пееме. Со држењето нијас, ние ја канализираме Божествената енергија добиена од пеењето на Божјото Име кон тој одреден духовен енергетски центар и таа енергија понатаму се шири на сите органи во тој дел на телото. Ако вашата рака почне да ве боли при применувањето на духовната техника, односно при држењето нијас, можете да ја спуштите и да ја одморите за некое време, или можете да ја промените раката.
Со применување на горенаведените мерки, едно лице може да се ослободи од хомосексуалните тенденции и активности, и со самото тоа да води посреќен и Блажен живот.