Duhovni rast – smjernice za duhovni rast

Duhovni rast – smjernice za duhovni rast

1. Što je duhovni rast?

Duhovni rast je porast identifikacije sa iskustvom Duše ili Božjim principom unutar nas. Duhovni rast je rezultat duhovne prakse. Ova definicija, zasnovana na principima duhovne znanosti, objašnjena je u našem članku duhovna razina.

2. Važnost sadašnjeg vremena za brzi duhovni rast

Kao što je već rečeno u prethodnim člancima o borbi dobra i zla, period od 1999. godine do 2023. godine predstavlja period sumraka između dvije ere budući da se krećemo od duhovno nepovoljnijeg doba (mini-Kaliyuge) ka duhovno boljem (mini-Satyayugi) u okviru glavne ere Kaliyuge. Kada netko obavlja duhovnu praksu prema osnovnim principima Duhovnosti za vrijeme perioda sumraka od 23 godine, ona mu donosi veliku dobrobit zato što Bog daruje duhovni napredak tragateljima koji rade duhovnu praksu čak i u teškim vremenima.

U stvari, svaka godina duhovne prakse u ove 23 godine sumraka jednaka je periodu od 50 godina u nekoj drugoj eri. Ako uzmemo da je prosječno trajanje odraslog doba u ljudskom životu oko 50 godina, duhovna praksa, koja se obavi u ove 23 godine, približno bi bila ekvivalentna duhovnoj praksi od preko 1000 godina. Drugi način gledanja je da dobivamo korist od 20 života duhovne prakse u samo jednom životu.

3. Kako postići duhovni rast?

Kad započnemo naše duhovno putovanje važno je redovito i postepeno povećavati razinu naše duhovne prakse.

U sljedećoj tablici nalaze se praktične smjernice za tragatelje koji ne žele gubiti vrijeme i koji žele steći čvrste temelje za doživotnu duhovnu praksu.

Ove smjernice se mogu koristiti kao referenca za procjenu nečijeg napora u početne dvije godine duhovne prakse.

[Za povećanje tablice molimo kliknete na nju]

Spiritual growth framework

Koraci navedeni u tablici u skladu su s duhovnom praksom preporučenom za današnje vrijeme. Oni također uzimaju u obzir ometanja od strane negativnih energija koja doživljavaju tragatelji za Bogom.

Odgovore na pitanja o gornjoj tablici možete lako dobiti kroz opciju „postavite pitanje“ ili tako da prisustvujete jednom od SSRF-ovih online satsanga. Detaljnija objašnjenja nekih gore navedenih pojmova kao što su tretman slanom vodom, nyas, tretman kutijama i sl. mogu se pronaći tako da upišete te pojmove u tražilicu u gornjem desnom uglu stranice.

4. Zaključak – kako postići duhovni rast?

Mjera ili brzina našeg duhovnog rasta ovisit će od mnogobrojnih duhovnih čimbenika kao što su: duhovna razina s kojom smo započeli naše putovanje, količina sudbine koju moramo proći u ovom životu, utjecaj negativnih energija na nas, naše temeljne duhovne kvalitete, tragalaštvo itd.

Možemo imati u vidu da će iskreno spuštanje u praksu, ovdje navedenih koraka duhovne prakse, pomoći prevladavanju bilo kojih prepreka s kojima se možemo suočiti na našem duhovnom putu i pomoći će u postizanju temeljnog smisla života koja je duhovni rast.