Vodič za sattvik življenje – uvod

Dragi čitatelju,

U ovom poglavlju istražujemo različite aspekte sattvik življenja. Da biste razumjeli ovo poglavlje neophodno je da se upoznate sa člankom o tri osnovne suptilne komponente.

Značaj sattvik stila života izuzetno je veliki. Isto kao što na nas svakodnevno djeluju fizički elementi kao što su vjetar, klimatski uvjeti, zagađenje itd, duhovne frekvencije koje emitiraju okruženje i naše aktivnosti takođe utječu na nas. Iako većina ljudi ne može osjetiti suptilne frekvencije jer nemaju sposobnost šestog čula, one suptilno djeluju na nas sve vrijeme i to na fizičkoj, psihološkoj i duhovnoj razini.

Sljedeća tablica dodatno će rasvijetliti ovaj koncept. Ona pokazuje različite aktivnosti i okruženje koje je pogodno ili nepogodno.

Aktivnost Pogodno Nepogodno
Učenje Tiho okruženje Bučno okruženje
Vježbanje Nezagađeno okruženje Zagađeno okruženje
Vođenje uspješnog posla Dobro ekonomsko okruženje Nedostatak zakona i reda
Duhovna praksa Sattvik okruženje Rajasik ili tamasik okruženje
Cjelovito i balansirano življenje Sattvik okruženje Rajasik ili tamasik okruženje

U stvarnosti, sva okruženja koja su pogodna obavljanju dobrih aktivnosti moraju imati bar neki sattvik element. Na primjer, bučno okruženje imati će više elemenata Raja i Tama suptilnih osnovnih komponenata. Što je viša sattvikta to će okruženje biti pogodnije za ukupno dobro stanje i održivi razvoj. Shodno tome, sva okruženja koja ne pogoduju dobrim aktivnostima imaju Raja i Tama elemente.

Kroz različite članke u ovom ćemo poglavlju demonstrirati kako bilo koja aktivnost može povećati ili smanjiti sattviktu u našim životima i tako povećati ili smanjiti ukupnu kvalitetu našeg života. Poglavlje o duhovnoj praksi na našoj Internet stranici odnosi se na unutarnje usađivanje sattvikte tj. pročišćavanje našeg uma i intelekta, a ovo poglavlje se odnosi na usađivanje sattvikte u naše okruženje.

Rajasik i tamasik životni stilovi su neizbježno opterećeni nesrećom, očekivanjem i nižim kvalitetom egzistencije.

Važno je primjetiti da se ne radi samo o jednoj aktivnosti koja gradi ili narušava sattviktu već da to čini svaka aktivnost.

U nekim slučajevima smo Vam omogućili suptilne eksperimente kojima možete testirati svoje šesto čulo uporedno sa razmatranjem teorijske materije. U tim slučajevima vas molimo da obavite eksperiment prije čitanja teoretskog djela.

Uz tople pozdrave i najbolje želje u vašem duhovnom putovanju,

Tim Fundacije za proučavanje duhovne znanosti