Usporedba ulja i voska svijeće kao goriva – duhovna perspektiva

1. Uljana lampa ili vosak svijeće – što je bolje?

Ovisno o vrsti goriva koje se koristi za paljenje, vibracije koje plamen odašilje u okolinu su različite i utječu na njezinu duhovnu čistoću. Vibracije iz plamena vezane su za duhovnu suptilnu osnovnu komponentu korištenog goriva. Molimo pročitajte članak Sattva, Raja i Tama–tri osnovne suptilne komponente Univerzuma.

U sljedećoj tablici navodimo neke poznate vrste ulja i voska koje se koriste za osvjetljenje kuće ili okoliša.

Gorivo Prevladavajuće suptilne vibracije koje se odašilju u okolinu
Ghee  (Pročišćeni maslac posebno napravljen od mlijeka indijskih krava) Sattva
Sezamovo ulje (Til) Sattva-Raja
Kokosovo ulje Raja-Sattva 
Ulje suncokreta Raja-Sattva 
Ulje kikirikija Raja-Tama
Laneno ulje Raja-Tama
Maslinovo ulje Raja-Tama 
Ulje gorušice Tama-Raja
Svijeća od pčelinjeg voska Tama 
Parafinska svijeća Tama 
Kerozin Tama 

Iako smo različite vrste ulja razvrstali na Raja-Tama ili Sattva-Raja grupe, napominjemo da je udio Sattve, Raje i Tame različit u svakoj od njih. Prikazana podjela je samo osnovna smjernica za razumijevanje duhovnih vibracija koje odašilje plamen, ovisno o vrsti upotrjebljenog goriva.

2. Zašto je pčelinji vosak tamasik,  a med sattvik iako dolaze od pčela?

Pčele su Tama prevladavajuće. Pčelinji vosak stvaraju pčele radilice i luče ga iz žlijezda smještenih u trbušnom dijelu. Prema tome pčelinji vosak dolazi iz pčela i on je također tamasik.

S druge strane, osnova za med je cvjetni nektar koji je sattvik. Pčele koriste svoj dugački cjevasti jezik kao slamku za usisavanje nektara iz cvijeća i pohranjuju ga u svoje „medne želuce“. Pčele u stvari imaju dva želuca, medni želudac koji im služi kao naprtnjača za nektar i normalni želudac. Kada se pčela medarica vrati u košnicu, predaje nektar iz „usta u usta“ drugoj pčeli. Postupak vraćanja želučanog sadržaja ili regurgitacija ponavlja se sve dok se nektar djelomično ne probavi i dok se ne odloži u stanice saća na daljnje isparavanje vode, kako bi se dobio med, kao konačni produkt. Probavni enzimi pčela koji mijenjaju kemijski sastav slatke supstance nektara u med, imaju veliki utjecaj na sattviktu nektara odnosno meda.

Iz ovoga možemo također shvatiti da je zbog sattvik prirode indijske krave, pročišćeni maslac ili ghee koji se radi iz njezina mlijeka, također sattvik. Za razliku od toga, pčelinji vosak je tamasik, jer izvorni materijal od kojega on nastaje potječe iz tama prevladavajućeg insekta.