Duhovni učinak tuširanja u stojećem položaju

 

1. Uvod

Redovito pranje našeg tijela, na različite načine, neophodno je za održavanje higijene i čistoće, a primijenjuje se diljem svijeta. U današnje vrijeme, uslijed preopterećenog načina života,  tuširanje je, kao izbor, brz i praktičan način kupanja. I dok se jedni polako i u miru tuširaju, drugi nabrzinu uskaču pod tuš prije odlaska na posao. Tuširanje pod mlazom se doživljava da ima opuštajuće, pa čak i terapeutsko djelovanja.

U ovom istraživanju, proučili smo djelovanje i utjecaj tuširanja na duhovnoj razini.

2. Pozadina slučaja

Radi boljeg razumijevanja ovog članka, preporučujemo čitanje sljedećih članaka:

Nečistoća i prljavština su prevladavajuće RajaTama (Rađa-Tama) vibracije, te na duhovnoj razini privlače iste. Kako se naše tijelo onečišćuje, tako se i povećavaju negativne vibracije u nama i oko nas. Sličan je princip i s negativnim mislima koje je teško izbjeći u našoj svakodnevici, što rezultira prikupljanjem negativnih vibracija u svakodnevnim aktivnostima.

Živeći sāttvik (sattvik, čistoća i znanje) život, možemo si uvelike pomoći u otklanjanju omotača crne energije. U našim člancima o sattvik življenju već smo predstavili pojedine vidove svakodnevnog života, kao što su: u kojem položaju spavati, što jesti i piti, na koji način se pozdravljati, itd. Objasnili smo na koji ih način obavljati kako bi upili i privukli što više pozitivne energije.

U ovoj seriji članaka, predstavljamo rezultate duhovnog istraživanja o načina kupanja i pranja tijela.

U jednom od članaka su opisani detalji suptilnih učinaka kupanja u kadi.

3. Duhovna perspektiva tuširanja u stojećem položaju

Za mnoge od nas, tuširanje je praktičan, brz, učinkovit i ugodan način kupanja. Međutim, putem duhovnog istraživanja ustanovljeno je da takav način sadrži i pozitivne i negativne učinke na suptilnoj razini.

Kako bi lakše shvatili duhovne učinke tuširanja, zatražili smo pomoć Gđe Yoya Vallee, tragateljice SSRF-a (Fundacija za istraživanje duhovne znanosti), s visoko razvijenim šestim čulom. Ona je proučavala tuširanje u stojećem položaju i pomoću crteža prezentirala što se tada događa na suptilnoj razini. Točnost crteža provjerena je od strane Njegove Svetosti Dr. Athavale-a.

Slijede glavna i najbitnija opažanja o tuširanju dobivena naprednim šestim čulom.

  • Božanska energija se aktivira i emitira prema osobi koja se tušira. Plašt Božanske energije se stvara oko nje.

  • U isto su vrijeme, valovi ometajuće energije su privučeni iz okoline u tuš te se prenose na osobu. Čestice ometajuće energije ulaze u osobu.

  • Prsten crne energije stvara se oko Anāhat-čakre (Anahat-čakre, srčane čakre) i Ādnyā čakre (Adnija-čakre, čakra između obrva). Energija koja stvara iluziju (Māyāvī-shakti, Majavi-šakti) se stvara oko Anahat-čakre uslijed misli zadovoljstva i užitka koje se povećava tijekom tuširanja.

Prikaz dodatnih opažanja o tuširanju u stojećem položaju s duhovne točke gledišta:

  • Dok stojimo uspravno, dobivena energija je po svojoj prirodi rajasik (rađasik-koji se sastoji većinom od raja (rađa-akcija, strast) komponente). Na taj način se povećava svjesnost o vlastitom tijelu, aktivira se osjećaj ugode što stvara prepreku poistovjećivanja s dušom unutar sebe.

  • Tuširanje u stojećem položaju povećava  misli – o svakodnevnom životu, poslu, odnosima, djeci i obitelji, itd. Te misli su po svojoj prirodi Raja-Tama (Rađa-Tama), te mogu poremetiti um i reducirati sattviktu (sāttviktā, duhovna čistoća) u osobi.

  • Tuširanjem u stojećem položaju, sve pozitivne vibracije dobivene tuširanjem se gube kroz stopala

4. Kako izbjeći duhovno negativne posljedice tuširanja

  • Molitva je jedan od načina dobivanja što većih duhovnih dobrobiti od tuširanja. Sa molitvom prije tuširanja smanjuje se naša aktivna energija, osjećamo se smirenijima i na taj način dolazi do smanjenja misli. Molitva koju izgovorimo prije tuširanja može izgledati ovako: „Bože molim Te da sva negativna energija iz moga tijela, uma i intelekta nestane pod ovim tušem. Dopusti da me Apsolutni Princip Vode u potpunosti očisti i da me ispuni sattviktom za cijeli dan.

  • Također možemo učiniti i svjestan trud da pojamo Božje ime tijekom tuširanja.

 5. Zaključak

Iako je s duhovnog gledišta tuširanje bolje nego kupanje u kadi, ipak je kupanje u sjedećem položaju uz prekrižene noge najbolja metoda. U drugom članku smo objasnili duhovne učinke takvog kupanja.

Kupanjem nastojimo fizički očistiti i pročistiti naše fizičko tijelo, ali  može se dogoditi da nas ova ista aktivnost, duhovno onečisti i naruši našu unutarnju duhovnu čistoću. Promjenom načina kupanja moći ćemo lakše upijati pozitivne vibracije iz atmosfere neophodne za naše svakodnevno duhovno okrijepljenje. Međutim, najbolji način za upijanje pozitivnih vibracija je i dalje svakodnevna, redovita, duhovna praksa.