O sreći

1. O sreći

1.1 Što nam je cilj u životu?

Na samom početku traganja uvijek je korisno otkriti osobni cilj u životu.

Danas se živi vrlo brzim tempom. Rijetko se događa da odvojimo vrijeme za sebe kako bismo se malo odmakli i promotrili svoj život iz malo udaljenije perspektive.
Što je Vaš krajnji cilj u životu?
Jeste li postavili kratkoročne i dugoročne ciljeve kako biste dosegli svoj krajnji cilj?
Jeste li postigli neki od ciljeva koje ste sebi postavili? Ili se Vaš cilj s vremenom promijenio?
Možete iskoristiti ovaj članak za dublje razmišljanje o svom životu i zapitati se kuda ste krenuli.
Pokušajmo analizirati što je glavni cilj u životu svakog živog bića. Ako se osvrnete oko sebe, vidjet ćete da svi različito izgledamo, potječemo iz različitih sredina, imamo različit karakter, ali ipak postoji jedan cilj koji je kod svih isti.
Ta zajednička težnja koja povezuje sva ljudska bića, bez obzira na religiju, spol, društveni ili financijski status, je traganje za srećom. U toj potrazi za srećom ljudi nisu jedini. Svako živo biće, od sićušnog mrava do moćnog slona, traži sreću. Uzmimo za primjer mrava. Nastojat će pobjeći od opasne situacije, a žurit će prema ugodnoj. Pobjeći će kada dođe blizu vatre, ali će zato pohrliti prema hrpici šećera.
Razmislite: ne težimo li svi tome da produljimo ugodne situacije? Čak ako se ne trudimo jako doživljavati zadovoljstvo, ipak ćemo vidjeti da pokušavamo izbjeći neugodne situacije, na primjer, kada smo bolesni uzet ćemo lijek itd. Ako nam se televizor pokvari, žurno ga nosimo na popravak jer ne želimo propustiti uživanje u gledanju omiljenog programa.