Kako uraditi Agnihotru

how-to-perform-agnihotra

Agnihotra je jednostavan ritual vatre, spomenut u drevnim Vedskim spisima, koji se provodio s ciljem smanjivanja onečišćenja i duhovnog pročišćenja atmosfere. Da biste više naučili o  SSRF-ovom duhovnom istraživanju Agnihotre molimo pročitajte Duhovno istraživanje rituala Agnihotre.

1. Sažetak

U točno vrijeme izlaska i zalaska  sunca, po lokalnom vremenu, dva prstohvata  sirovih  zrna riže, premazano s nekoliko kapi pročišćenog maslaca od kravljeg mlijeka (ghee) prinosi se u vatru. Vatra se priprema u polu-piramidalnoj bakrenoj zdjelici. Pri prinošenju dviju porcija u vatru, pojaju se dvije jednostavne vedske mantre.

2. Agnihotra mantre

Ponude Agnihotri se nude u vatru uz pojanje sljedećih Sanskrit mantra:

2.1 Pri izlasku sunca

1. Sūryāya Swāhā Sūryāya Idan Na mama |
2. Prajāpatayē Swāhā Prajāpataya Idan Na mama |

>Poslušajte Agnihotra mantre koje se izgovaraju pri izlasku sunca.

2.2 Pri zalasku sunca

1. Agnayē Swāhā Agnaya Idan Na mama |
2. Prajāpatayē Swāhā Prajāpataya Idan Na mama |

> Poslušajte Agnihotra mantre koje se izgovaraju pri zalasku sunca.

Pojanje mantri pomaže stvaranju i razvijanju duhovne emocije, potpune predaje unutar jednog uma. Mantra se poja na način da njezin zvuk rezonira po cijeloj kući. Izgovaranje treba biti čisto i ritmično. Imena ‘Sūrya’, ‘Agni’ i ‘Prajapati’ u mantrama su sinonimi za Svemogućeg. Kroz izgovaranje ovih mantri se razvija osjećaj potpune predaje.

3. Paljenje vatre

3.1 Sastojci potrebni za Agnihotru:

 • dva prstohvata sirovih, neoštećenih zrna riže
 • Pročišćeni maslac od kravljeg mlijeka (ghee)
 • Polu-piramidalna bakrena zdjelica
 • Suhi kravlji izmet
 • Izvor vatre (upaljač,šibice,itd.)

[Većina sastojaka se može kupiti u online trgovinama specijaliziranim za snabdjevanje za Agnihotru. Mogu se pronaći na internetu.]

3.2 Pripremanje sastojaka

Provjeriti vrijeme lokalnog izlaska i zalaska sunca u godišnjem rasporedu namjenjenom za izvođenje Agnihotre. Zatim, pet-deset minuta prije samog izlaska i zalaska sunca, urediti dijelove komada suhog kravljeg izmeta u Agnihotra zdjelici prema sljedećem:

 • Prvo, uzeti manji četverokutani  komad suhog kravljeg, izmeta te ga staviti na dno zdjelice, da bude dovoljno velik da pokrije dno zdjelice.
 • Postaviti dva mala komada na prednju i zadnju stranu zdjelice.
 • Gore na vrhu ta dva komada, postavi okomito dva duža komada na lijevu i desnu stranu zdjelice; osigurati  prostor između.
 • Postaviti još jedan ili dva sloja poput ovog, prva dva komada postaviti vodoravno a sljedeća dva okomito. Ovako je stvoren šuplji prostor u sredini zdjelice.
 • U taj šuplji prostor u sredini staviti  žličicu pročišćenog maslaca od kravljeg mlijeka (ghee)

Uzeti drugi komad kravljeg izmeta, zagladiti ga trljanjem po podu i staviti na njega maslac. Zapaliti taj komad i staviti ga u sredinu složenih komada kravljeg izmeta u zdjelici. Prema potrebi se također može koristiti smirna, kamfor ili pamučni fitilj umočen u maslac. Pri paljenju vatre, može se staviti nekoliko kapi maslaca na kravlji izmet. Prema potrebi, može se raspiriti vatra da svi komadi počnu gorjeti. Vatra treba biti rasplamsana u zdjelici prije vremena za Agnihotru.

Staviti dva prstohvata čistih, neoštećenih zrna riže premazanih s kap maslaca na dlan svoje lijeve ruke ili u malu posudu.

4. Ponuda

4.1 Jutarnja Agnihotra

 • U točno vrijeme, izlaska sunca, početi izgovarati prvu mantru ‘Sūryāya Swāhā’.
 • Odmah nakon izgovora ‘Swāhā’, ponuditi dio zrna riže u vatru i u nastavku mantre izgovoriti prvi red do kraja ‘Sūryāya Idan Na mama’. Pri ponudi zrna sa palcem, srednjim prstom i prstenjakom desne ruke (dlan okrenut nagore), staviti lijevu ruku na prsa.
 • Izgovarajući drugi red mantre, ponuditi ostatak rižinog zrna u vatru govoreći ‘Prajāpatayē Swāhā’ i završiti mantru izgovarajući ‘Prajāpataya Idan Na mama’.
 • Sjesti i koncentrirati se na vatru dok  se prinosi i dok potpuno ne izgori. Sa time završava jutarnja Agnihotra.

4.2  Večernja Agnihotra

 • Navečer, prije vremena za Agnihotru, vrlo pažljivo odstrani jutarnji Agnihotrin pepeo iz zdjelice i staviti  ga u posebno namjenjen spremnik.
 • Ponoviti jutarnji ritual, pripremiti  novu vatru od komada kravljeg izmeta u zdjelici. Također pripremiti  dva jednaka dijela rižinih zrna premazanih maslacem za dva prinosa.
 • Točno u vrijeme zalaska sunca, uz pojanje Agnihotra mantre za zalazak sunca  ‘Agnayē Swāhā’, prinjeti prvi dio nakon izgovaranja ‘Swāhā’ i završiti mantru govoreći ‘Agnaya Idan Na mama’.
 • Slično, izgovarajući drugi red mantre prinjeti ostatak zrna riže u vatru nakon izgovaranja ‘Prajāpatayē Swāhā’ i završiti mantru izgovarajući ‘Prajāpataya Idan Na mama’.
 •  Koncentrirati se na vatru dok   prinosi potpuno ne izgore. Sa time završava večernja Agnihotra.

5. Ostale pripreme

 • Održavati prostor za Agnihotru čistim i urednim.
 • Ujutro, prije izvođenja Agnihotre bilo bi idealno istuširati se, a navečer, ukoliko se nije moguće istuširati, oprati ruke i noge.
 • Pepeo Agnihotre se pohranjuje u posebnoj posudi. Taj se pepeo može koristiti kao djelotvorno i vrlo korisno gnojivo za povrtnjak i u poljoprivredi. Pepeo se ne tretira kao otpad I ne baca ga se u kantu za smeće . Pepeo Agnihotre se može potopiti u jezeru, rijeci ili rezervoaru vode.  Na suptilnoj razini pročišćava vodu.

6. Koraci u izvođenju Agnihotre (serija slika)

Ispod je serija slika koja prikazuje korake u izvođenju Agnihotre.

7. Gdje se izvodi

Agnihotra se može izvoditi u bilo kojoj sobi ili mjestu u kući. Idealno bi bilo u sobi gdje je oltar ili gdje se meditira. Isto tako može  se izvoditi na balkonu ili terasi kuće, na farmi ili vrtu pokraj kuće.

8. Tko ju može izvoditi

Prakticiranje Agnihotre je jednostavno, lako usvojivo i univerzalno. Može ju izvoditi bilo tko. U svijetu mnogi ljudi i familije izvode žrtveni oganj, te imaju korist iz njega. Nema prepreka poput religije, sekte, kaste, vjeroispovjesti, nacionalnosti, rase, spola i godina. Žene i djeca ju također mogu lako prakticirati. Žene bi trebale izbjegavati izvođenje tijekom menstrualnih ciklusa.

Ako se Agnihotra čini kao preventivna ili aktivna mjera za zaštitu od nuklearne radijacije, tada SSRF predlaže da ju izvodi osoba sa najmanje 50% duhovne razine. Za dodatne informacije o značaju duhovne razine pri povećanju učinkovitosti Agnihotre za zaštitu od nuklearne radijacije, molimo pročitajte članak Agnihotra kao zaštita od nuklearne radijacije

Tijekom izvođenja Agnihotre, samo jedna osoba treba napraviti ponude. Ostali članovi obitelji prisutni pri izvođenju Agnihotre, izvući rezultantne koristi.

9. Razvijanje osjećaja potpune predanosti

Tijekom prinosa zrna riže sa desnom rukom, lijeva ruka bi trebala biti stavljena na prsa jer se time priziva duhovna emocija predaje.

Nakon prinošenja prinosa u vatru, sjediti  mirno i pokušati se  koncentrirati  na Božansku energiju. Za to vrijeme pokušati izbaciti sve misli iz uma i nastojati razviti osjećaj potpune predaje.

Nakon Agnihotre, pustiti da se vatra sama ugasi. Ne pokušavati ju ugasiti bilo kojom metodom. Ukoliko neki mali komadi izmeta ne izgore i ostanu netaknuti, ostaviti  ih u posudi da se iskoriste sljedeći puta.

10. Suptilna slika Božanskih frekvencija stvorenih tijekom izvođenja Agnihotre

Klikni ovdje radi razumijevanja suptilnih slika.

what-happens-during-agnihotra

 

Redni broj Objašnjanje
1 Stvaranje prstena duhovne emocije (Bhāv)
2 Privlačanje Najvišeg Božanskog Principa
2A Stvaranje prstena od Najvišeg Božanskog Principa
3 Privlačenje toka Božanske svjesnosti
3A Stvaranje prstena od Božanske svjesnosti (Chaitanya)
3B Emisija Božanske svjesnosti (Chaitanya) u obliku zračenja
3C Emisija Božanske svjesnosti prema osobi i stvaranje njenog prstena
4 Privlačenje Principa Sunca nakon prinošenja (Āhuti)
4A Stvaranje prstena od prevladavajućeg Principa Sunca
5 Privlačenje toka prevladavajućeg Principa Vatre
5A Stvaranje prstena od prevladavajućeg Principa Vatre
5B Emisija prstena od prevladavajućeg Principa Vatre
6 Emisija toka energije iz mantre (Mantra-shakti)
7 Širenje čestica Božanske Energije (Shakti)
8 Emisija Principa Absolutne Vatre (Tēj-tattva)
8A Stvaranje prstena od Principa Apsolutne Vatre (Tēj-tattva)
9 Širenje čestica Božanske Energije u obliku Chaitanye
10 Pročišćenje Kunḍalinī-čakri
11 Širenje čestica vitalne energije
11A Dobivanje vitalne energije (Prāṇshakti)
12 Širenje čestica Božanske Energije
13 Stvaranje zaštitnog omotača oko tijela