Za bolje razumijevanje ovog članka, molimo Vas, proučite –  Tko je Guru?

1. Uvod u Put milosti Guru-a

Iako postoje brojni putevi ka Bogu, Put milosti Guru-a  (Gurukrupaayoga) je najvažniji za postizanje konačnog cilja u duhovnom razvoju. U svakom vidu života najbolje je imati vođu ili učitelja za razumijevanje, učenje i napredak. Duhovno napredovanje nije izuzetak ovom univerzalnom pravilu i postiže se samo zahvaljujući milosti vječnog Guru Principa (princip Boga koji podučava) koji djeluje kroz Guru-a u ljudskom obliku zbog kojeg učenik vrlo brzo raste duhovno.

Bez obzira na kojem smo duhovnom putu, ako sami pokušavamo, možemo doseći samo određenu duhovnu razinu. S druge strane, milost Guru-a je apsolutna nužnost jer nas dovodi do sljedeće razine.

2. Definicija Puta milosti Guru-a

Riječ krupā (krupaa) izvedena je iz sanskritske riječi ‘krup’ koja znači biti milosrdan. Krupaa označava milosrđe, inicijaciju ili blagoslov. Gurukrupaayoga je duhovni put kroz koji je Milošću Guru-a Duša utjelovljena i spojena s Bogom.

3. Važnost Puta milosti Guru-a

3.1 Vrijeme napredovanja

  • Najvažnija prednost Puta milosti Guru-a je brzina duhovnog rasta. Služenjem Guru-ovoj misiji kroz širenje duhovnosti, učenik prima Njegovu milost i ostvaruje brz duhovni napredak. Iako ne postoji svjetovna usporedba s kojom bi se usporedilo stjecanje milosti Guru-a, sljedeći primjer pomoći će u razumijevanju prethodne rečenice. Zamislite studenta koji je siromašan, ali vrlo naporno radi pa ga zbog toga uoči neki milijunaš koji mu plati školarinu na najuglednijem fakultetu i vodi brigu o njegovoj budućoj karijeri. Samo kao student bio bi pošteđen godina sporog napredovanja u tvrtkama. Isto tako i tragatelj za Bogom koji primi milost Guru-a, preskoči godine duhovne prakse u odnosu na bilo koji drugi duhovni put.

  • Duhovnom praksom bilo kojeg drugog puta prosječno se napreduje 0,25% u godini. Ako netko radi duhovnu praksu prema savjetu Guru-a može napredovati 2-3% godišnje. Ako je učenik u mogućnosti primiti milost Guru-a, može napredovati 5-8% godišnje.

3.2 Napredak iznad određene razine

  • Poznata uzrečica na sanskritu kaže: ‘Gurukrupaa he kevalam shishyaparammangalam’. Ona znači da učenik može samo zahvaljujući milosti Guru-a ostvariti konačnu blagodat, odnosno duhovni razvoj.

  • Nemoguće je dostići razinu Sveca (tj. 70% duhovne razine) i osloboditi um i intelekt, ukoliko netko nema milost Guru-a.
  • Bez obzira koji duhovni put netko slijedi, izuzev Puta milosti Guru-a (Gurukrupaayoga), niti jedan od puteva ne može 100% pročistiti mentalno, kauzalno i nadkauzalno tijelo. Stoga, niti jedan od ostalih puteva nema kapacitet omogućavanja Konačnog Oslobođenja (Moksha).
  • Ostali duhovni putevi, poput Puta Akcije, Puta Znanja, te Puta Bogoljublja, značajni su za život tragatelja samo kada se dobije blagoslov Guru-a. Tek tada, kada učenik obavlja duhovnu parksu prema savjetu Guru-a, samo Put milosti Guru-a preostaje. Svi putevi ka Bogu na kraju, stjecanjem Guru-ove milosti, kulminiraju u tragatelju i on se napokon spaja s Bogom.

4. Kako djeluje milost Guru-a

Milost Guru-a može djelovati kroz dva mehanizma:

  • Odluka (Sankalpa): Samo kada Guru odluči ‘Ovaj učenik može napredovati duhovno’, učenik postiže pravi duhovni napredak. Ovo nazivamo milošću Guru-a (Gurukrupā, Gurukrupaa). Čak i sama misao poput ‘Može se dogoditi’ u Guru-ovom umu je dovoljna za pojavu događaja. Ništa drugo nije potrebno. Ipak, ovo je moguće samo u slučaju kada je u pitanju Svetac duhovne razine iznad 80%. Odluka ili Sankalp je za Guru-a, na duhovnoj razini od 70%, uglavnom ograničen na pomoć učenicima oko svjetovnih stvari.

  • Prisutnost (Astitva): Sama prisutnost, blizina ili društvo Guru-a dovoljna je da se duhovna praksa i napredak automatski očituju. Dobar ilustrirajući primjer je Sunce koje budi i potiče svo cvijeće na rast kada izlazi. To se dešava jednostavno postojanjem. Sunce nikoga ne pita treba li ga probuditi, niti traži cvijeće da cvijeta. Misija Guru-a iznad 90% duhovne razine takve je prirode.

5. Duhovna praksa prema Putu milosti Guru-a

SSRF (Fundacija za istraživanje duhovne znanosti) preporučuje Put milosti Guru-a za brz duhovni napredak u ovom životu i da se iskoristi sadašnje vijeme u kojem se može vrlo brzo napredovati.

Put milosti Guru-a sastoji se od sljedećih osam praksi:

Osigurali smo detaljnije informacije o ovoj temi na stranici ‘duhovna praksa‘.