Koristi od duhovne prakse

Razvoj osobnosti

 Što je osnovna priroda i koncept tri suptilne osnovne komponente (trigune)?

Za detaljnije informacije o ovom članku kliknite ovdje

Prema modernoj znanosti, najmanje čestice uključuju elektrone, protone, mezone, kvarkove, gluone i neutrone. Međutim, prema duhovnoj znanosti, sačinjeni smo od mnogo finijih čestica ili komponenti. Te komponente su po svojoj prirodi suptilne i ne mogu se vidjeti nijednim instrumentom, npr. mikroskopom. Mogu se opaziti samo suptilnim osjetilnim organima.

Te najsuptilnije čestice su poznate kao tri osnovne suptilne komponente (trigune) koje se sastoje od sljedećeg:
About the three components - sattva,raja and tama

  • Čistoća i znanje – (Sattva)
  • Akcija i strast – (Raja/Rađa)
  • Neznanje i inercija – (Tama)

Three components in an average person

 

 

 

Svatko od nas je sačinjen od ove tri suptilne osnovne komponente (trigune). Međutim, udio svake od te tri komponente u svakom od nas se razlikuje prema razini duhovne zrelosti osobe.

U današnjem svijetu, prosječan čovjek ima najveći udio Tama komponente. Različiti razmjeri te tri suptilne osnovne komponente (trigunas) određuju čovjekovu osnovnu prirodu.
Sa duhovnom praksom, Tama komponenta se pretvara u Sattva (čistoća) komponentu, a Raja komponenta se pročišćava.
Proces pročišćavanja Raja komponente je objašnjen niže.
Nečiste Raja sklonosti koje su se manifestirale kao iznenadni bijes ili nekontrolirana strast sada se pretvaraju u pročišćena Raja manifestiranje. Osoba upotrebljava komponentu akcije, Raju, kako bi obavila konstruktivne akcije poput činjenja dobrih djela drugima ili služenje Bogu. Obavljanjem duhovne prakse nastaje unutarnja promjena na osnovnoj razini donoseći potpunu promjenu nabolje u karakteru te osobe.

The three components in a seeker

 

Uzmimo za primjer učenike četvrtog razreda. Oni su bučno i nemirno društvo s učiteljem koji se jako trudi disciplinirati ih. Ako je učiteljev glas vrlo strog, onda su velike šanse da u razredu bude mir. Tada je razred miran samo u njegovom prisustvu, no čim on napusti razred, učenici se vraćaju svojim nestašlucima. To se događa jer je osnovna priroda te djece rajasik (rađasik) i tamasik (tamasik).

S druge strane, ako u razredu postoji učenik koji je sattvik (satvik), a njegovi ga prijatelji pokušavaju uvući u neki neispravan čin kao što je ruganje, zbijanje neslanih šala ili prijevara, učenik im se neće htjeti pridružiti jer je njegova osnovna priroda sattvik. Vjerojatno će prije osjećati grč u želucu nego što će uživati u tome što predlažu njegovi prijatelji iz razreda. Taj učenik ne bi bio u stanju podnijeti samoga sebe kada bi učinio nešto neispravno.

Umjesto površnog pokušaja da se djeca mijenjaju kroz satove o moralnim vrijednostima, trajna će se promjena dogoditi ako se potiču na obavljanje duhovne prakse i ako rastu u pogodnom duhovnom okruženju.