Što se događa nakon smrti osobe, zbog čega mu je potrebna pomoć?

Čovjek ima dva tijela – fizičko tijelo (sthuladeha) i suptilno tijelo (lingadeha). Uz to, ima i vitalnu energiju (pranshakti) koja povezuje ova dva tijela. Obratite pažnju na sljedeći dijagram.

What are we comprised of?

Napomena: Da biste bolje razumjeli članak, preporučljivo je pročitati članak  ‘Gdje idemo poslije smrti?’.

Kada osoba umre, vitalna energija se oslobađa u Univerzum. Fizičko tijelo ostaje na zemlji, dok suptilno tijelo putuje u suptilne ravni zavisno od zasluga i grijeha, te od duhovne razine. Suptilno tijelo postaje teško uslijed grijeha i velikog ega i kao rezultat zaglavljuje se u nižim suptilnim ravnima postojanja kao što je čistilište. Ako su grijesi intenzivni onda suptilno tijelo odlazi u pakao.

S druge strane, suptilno tijelo postaje lakše uslijed dobrih djela (zasluga) i intenziteta duhovne prakse. Što je viša duhovna razina, lakše je suptilno tijelo i brži je napredak  tijekom boravka na zemlji.

Poslije smrti, oni koji nemaju intenzivnu duhovnu praksu, ostaju u čistilištu. Suptilno tijelo tragatelja prelazi ravan čistilišta  odmah zbog lakoće suptilnog tijela kao rezultata duhovne prakse i odlazi u više suptilne ravni postojanja kao što je raj (Swargloka).

Uglavnom, suptilno tijelo bez snage duhovne prakse ostaje u suptilnoj ravni čistilišta i mora proći kroz razna ometanja. Ono ne dobiva polet (gati) jer mu nedostaje duhovne energije i čistoće (prevlasti sattve) i stoga ostaje zaglavljeno u teškoj atmosferi suptilne ravni čistilišta.

Njima je potrebna duhovna pomoć da bi nastavili put. Tada se mogu jedino obratiti svojim nasljednicima da učine nešto za njih. Kako su nasljednici korisni dobrotvori svojim precima na bilo koji način, duhovno su obavezni da pruže potrebnu pomoć ovim suptilnim tijelima. Unatoč tome, nasljednici su u mnogim slučajevima nesvjesni običaja i rituala koje je potrebno izvoditi na ispravan način i prema Duhovnoj znanosti, kako bi pomogli svojim preminulim precima. Kao rezultat, preci koji su preminuli ne oslobađaju se iz ravni čistilišta. Zbog toga muče (kao što je spomenuto u ranijem članku) svoje nasljednike, sa ciljem privlačenja pažnje na sebe. Kada nasljednik u ravni Zemlje osjeti poteškoće bez izgleda da će one proći, počinju tražiti rješenje izvan konvencionalnih  izvora.