Kako postepeno povećati pojanje?

Pojanje Božjeg Imena je osnova duhovne prakse koju preporučuje Fundacija (SSRF) za proučavanje duhovne znanosti.Važno je postepeno povećavati pojanje i to kvantitativno i kvalitativno. To radimo da bi potakli duhovni razvoj i doživjeli duhovna iskustva viših razina.

Pogledajmo izbliza različite korake ili odrednice kroz koje tragatelji obično prolaze na ovom putu duhovne prakse. Zavisno od nečije duhovne razine, potrebno je od nekoliko mjeseci do dvije godine da se prođe svaki od koraka.

Mnogi od naših čitatelja , nakon što su čitali ovu web stranicu, počeli su pojanje Božjeg Imena po prvi put u životu. Obično su ovi čitatelji mogli da pojaju samo nekoliko minuta na dan. U cilju da započnu i održe ovu praksu, preporučuje se da na početku odvoje vrijeme za pojanje da bi pojali bar 10 minuta dnevno.

 

Sljedeći stadij je da postanemo svjesni trenutka u kojem ne radimo ništa korisno i da se sjetimo da pojamo. To može biti dok nekog čekamo ili  čekamo u nekom redu.

 

Poslije ovoga treba se truditi da održimo pojanje dok obavljamo fizičke aktivnosti kao što je kupanje, kuhanje, šetanje, putovanje autobusom ili vlakom itd. To su svakodnevne aktivnosti koje se obavljaju iz navike i ne moramo razmišljati o njima dok ih obavljamo. Na ovaj način možemo pojati dok obavljamo fizičku aktivnost.

Sljedeći viši stadij je pojanje Božjeg Imena dok obavljamo mentalnu aktivnost koja u svakodnevnom životu nije mnogo važna, kao na primjer čitanje novina, gledanje televizije itd. Zato u tim trenucima možemo pojati mentalno.

Nakon ovoga sljedeći napredniji korak je sposobnost da pojamo dok obavljamo mentalne zadatke koji su nam važni u svakodnevnom životu, kao čitanje ili pisanje službenih papira. U tijeku obavljanja takvih zadataka aktivne su oči, intelekt i ruke tako da možemo pojati mentalno.

Molimo vas pogledajte članak koji objašnjava – Kako je moguće neprestano pojati dok obavljamo bilo koju aktivnost.

U sadašnjim vremenima, pored pojalice Božjeg Imena prema religiji u kojoj smo rođeni, Fundacija za proučavanje duhovne znanosti (SSRF) preporučuje da svatko provede bar dva sata u pojanju zaštitne pojalice „Sri Gurudev Data“ radi problema sa suptilnim tijelima preminulih predaka.