Duhovni uzroci ovisnosti

Opis: Uzroci ovisnosti nisu samo psihički problemi. Istraživanje zasnovano na duhovnoj znanosti govori da osnovni uzrok ovisnosti leži u duhovnoj dimenziji. Predlažemo da pojedinci i obitelji koje se bore sa ovisnošću pročitaju ovaj članak.

Duhovni uzroci ovisnosti

1. Uzroci ovisnosti prema modernim znanostima?

Ne postoji suglasnost u vezi s etiologijom (uzrokom), prevencijom i liječenjem bolesti ovisnosti. Publikacija vlade SAD-a, ‘Teorije o uporabi droga: Izbor suvremenih prognoza‘, iznosi ništa manje nego 43 teorije za kemijsku ovisnost i najmanje 15 metoda liječenja!

Slijedi primjer ove zbrke:

  • Mnogi ljudi smatraju ovisnost poput kockanja i alkoholizma ‘bolešću’.

  • Drugi to smatraju naučenim modelom ponašanja usvojenim kao rezultat složene međuigre nasljeđa i čimbenika okruženja.

  • Dok neki vode raspravu u korist genetskih uzroka, neka istraživanja pokazuju da, za razliku od većine uobičajenih bolesti poput tuberkuloze koja ima određeni uzrok (mikrobe) i određeni način liječenja s kojim se svi slažu, ne postoji suglasnost o uzroku ili pouzdanom načinu liječenja s kojim bi se svi složili u pogledu ovisnosti.

Ovaj nedostatak suglasnosti među stručnjacima uzrokuje probleme u prevenciji i pristupu liječenju za mnoge bolesti ovisnosti. (Pogledati: Department of Applied Health Science, Indiana University, 2003 )

Tako s jedne strane imamo proračun od milijardu dolara da smanjimo zlouporabu supstanci, a sa druge strane nema suglasnosti o uzroku ovisnosti. SSRF smatra da bi vlade svijeta imale više uspjeha u suzbijanju ovisnosti kada bi svoja istraživanja usmjerile na duhovne uzroke i duhovno liječenje.

2. Istraživanje zasnovano na duhovnoj znanosti o uzrocima ovisnosti

2.1 Što podrazumijeva duhovno istraživanje ovisnosti?

Duhovno istraživanje ovisnosti podrazumijeva istraživanje duhovnih uzroka ovisnosti putem visoko razvijenog i aktiviranog šestog čula (ESP).

2.2 Tko može postaviti dijagnozu kroz duhovno istraživanje?

Dijagnoze određenih duhovnih uzroka ovisnosti može dati samo duhovno uzvišena osoba koja može opažati suptilnu dimenziju. Duhovno uzvišenom osobom smatra se Svetac, tj. osoba koja je na duhovnoj razini višoj od 70%. Osoba s aktivnim šestim čulom (ESP) može vidjeti glavni uzrok, ali dok ne dostigne duhovnu razinu od najmanje 60%, dijagnozu mora potvrditi duhovno uzvišena osoba (Svetac) iznad 70% duhovne razine.

Za detalje obratite pažnju na sljedeće članke:

 

2.3 Vrste ovisnosti obuhvaćene istraživanjem zasnovanim na duhovnoj znanosti

Obim duhovnog istraživanja ovisnosti koje je proveo SSRF obuhvaća sve vrste ovisnosti.

2.4 Što su uzroci ovisnosti?

Granice ‘znanog svijeta’ u usporedbi sa ‘suptilnom duhovnom dimenzijom’ su u omjeru 1 : beskonačno. Metodom duhovnog istraživanja možemo pogledati u duhovnu dimenziju i dokučiti granice do kojih ona utječe na naš život. No, važno je dodati da suptilnost i varijacije raznih duhovnih čimbenika kao i njihovo međusobno djelovanje mogu biti vrlo složeni i komplicirani. Zbog toga čovjek u najboljem slučaju može dokumentirati do 80% doprinosa duhovnih čimbenika. Međutim, čak i s ovakvim ograničenjem, samo uzevši u obzir duhovnu dimenziju, dokumentirano duhovno istraživanje u pronalaženju osnovnog uzroka nekog događaja ili pojave je mnogo potpunije nego uobičajena istraživanja.

Duhovno istraživanje za pronalaženje glavnog uzroka ovisnosti donijelo je sljedeće rezultate:

Uzrok ovisnosti

Prosječni postotak koji pridonosi ovisnosti1

Fizička ovisnost

30

Um i ego

302

Duhovni uzroci kao što su zaposjednutost duhom ili suptilnim tijelom preminulog pretka koji žele iskusiti djelovanje supstance koja izaziva ovisnost kroz osobu koju zaposjedaju

403

Ukupno

100

Napomene:

  1. Brojevi u ovoj tablici su samo prosječne vrijednosti i mogu značajno varirati od slučaja do slučaja. Važno je istaknuti da postoji velika vjerojatnost duhovnog utjecaja što je modernoj znanosti danas nepoznato.

  2. Ovaj aspekt se odnosi na um i ego. Na primjer, zbog pritiska vršnjaka ili samo da bi se pravio važan, tinejdžer može početi koristiti supstancu koja izaziva ovisnost. Ovo je još češće kod pušenja kada se time pokazuje da je netko ‘cool’.

  3. Udio duhovnog uzroka može značajno varirati. Čak iako je bolest ovisnosti počela zbog psiholoških razloga, negativne energije mogu iskoristiti slabost osobe da na nju utječu. Tako ovisnost koja je mogla početi zbog fizičkog ili psihološkog razloga, može brzo eskalirati u bolest ovisnosti sa duhovnim uzrokom. Ako ovo imamo na umu lakše ćemo razumjeti nalaze nekoliko američkih nacionalnih istraživanja koja otkrivaju da bi 75% do 85% od ukupno 51 milijun pušača u SAD-u voljelo prestati pušiti, ali im to do sada nije polazilo za rukom. (Izvor: Time magazine). Ovisnici nisu u stanju osloboditi se ovisnosti čak i ako to žele zbog utjecaja koje negativne energije imaju na njih.

Duhovni razlozi: Među duhovnim uzrocima ovisnosti, suptilna tijela preminulih predaka čine 30%, dok duhovi (negativne energije) predstavljaju uzrok u 70% slučajeva. Duhovi ili suptilna tijela preminulih predaka zaposjedaju ljude iz dva osnovna razloga:

  • Da zadovolje svoje žudnje za supstancom koja stvara ovisnost
  • Da bi stvarali nevolje osobi tako što će ju napraviti ovisnikom

Pogledajte članak “Zašto bi me moji preminuli preci željeli povrijediti?“

Osobe sa više ovisnosti mogu biti pod utjecajem većeg broja duhova/suptilnih tijela preminulih predaka ili pod utjecajem samo jednog duha/suptilnog tijela preminulog pretka sa više ovisnosti.

Ponovni povratak ovisnosti je vrlo teška tema u oblasti bolesti ovisnosti i znak je neuspjeha. Istraživanje zasnovano na duhovnoj znanosti pokazuje da je visoka zastupljenost duhovnih uzroka u problemu ovisnosti jedan od razloga niske stope uspješnih liječenja ovisnosti putem fizičkih ili psiholoških metoda.

  • Fizičko liječenje podrazumijeva rehabilitaciju uz prekid uporabe supstance i zatim odvikavanje uz lijekove. Kemikalije kao što je metadon se koriste kao sigurnija zamjena za prvobitno korištenu supstancu.

  • Psihološko liječenje uključuje savjetovanje, formalne i/ili neformalne psihoterapije itd., sa ili bez fizičkog liječenja.

Na osnovu podatka iz publikacije Alkohol i alkoholizam, do 46% alkoholičara se vrati piću šest mjeseci poslije bolničkog liječenja, a oko 48% se vrati piću u okviru šest mjeseci poslije rehabilitacije u programu otvorenog tipa. Nacionalni ured za zlouporabu droge izvještava da je stopa dugoročnog oporavaka od ovisnosti od metamfetamina možda manja od 10%. (Izvor: michaelshouse.com, Office of National Drug Control Policy, Alcohol and Alcoholism)

Čak i oni koji uspiju se po prvi puta osloboditi ovisnosti, u 75% se vraćaju alkoholizmu ili ovisnosti o heroinu. (Izvor: Time časopis)

 

2.5 Ovisnosti iz ugla sudbine i slobodne volje

Prema duhovnom Putu akcije (Karmayoga), sve naše radnje su određene sudbinom (nisu pod našom kontrolom) ili su posljedica slobodne volje (u našoj kontroli). Kao opće pravilo, u sadašnjoj eri 65% naših radnji je određeno sudbinom i 35% našom slobodnom voljom. Međutim, kada je ovisnost u pitanju, udio sudbine je mnogo veći. Važni događaji u životu kao što su rođenje, brak, velike nesreće i smrt su u potpunosti sudbinski predodređene, tj. udio sudbine je 100%.

Stvarni udio sudbine kod nekog ovisnika može sa sigurnošću procijeniti samo osoba duhovne razine iznad 70% (tj. Svetac) ili netko s vrlo visoko razvijenim šestim čulom.

Pogledajte članak “Duhovni uzroci problema u životu”.