Kako imati bolji osjećaj za umjetnost

1. Primjeri satvik umjetnosti i njeno uspoređivanje s običnom umjetnošću

Napomena: Da bi bolje razumijeli ovaj članak, predlažemo vam da pročitate naš članak o Sattva, raja i tami.

Ako postoji jedna stvar koja ujedinjuje umjetnike, onda je to što oni žele poboljšati svoj osjećaj za umjetnost kako bi stvorili bolje umjetničko djelo. Svaki umjetnik želi se razvijati u svom izabranom stilu i području i truditi se kroz svoju umjetnost. Umjetnici koriste razne tehnike za to, uključujući i promatranje sredine, suradnju s drugim umjetnicima, jednostavnu praksu i još mnogo toga. Međutim, postoji čitava dimenzija umjetnosti koju većina umjetnika ne istražuje, a koja poboljšava duhovnu čistoću njihove umjetnosti. U ovom članku raspravljat ćemo o dosadašnjem stanju u svijetu umjetnosti i kriterijima koje koristimo za procjenu umjetnosti.

Spomenuli smo u uvodnom članku iz ovog područja da tema bilo koje slike treba biti sattvik i da ima neku duhovnu svrhu. Što znači da tema treba ili povećati sattviktu u okolini ili pomoći promatraču da raste duhovno. Stoga, takve teme u umjetnosti mogu uključiti sliku Božanstva, portret Sveca, naslovnu stranu duhovnog teksta, tekstualni uzorak koji je sattvik itd. Slikanje lijepe scene ili portreta poznate osobe koja je prosječnog duhovnog nivoa, iako može biti estetski ugodno, nema vrijednost iz duhovne perspektive. Međutim, ako bi scena uključivala mjesto bogosluženja koje je probudilo privrženost u promatraču, onda bi takva slika bila sattvik i u skladu s duhovnom svrhom života. Zbog toga ovo ograničava opseg tema o kojima umjetnici mogu razmišljati kao predmetu slikanja. U sljedećem odjeljku navodimo neke od kriterija koje umjetnici mogu uzeti u obzir prije nego što započnu umjetnički projekt kako bi se osiguralo da je sattvik i u skladu s duhovnom svrhom života. Kriteriji pokazuju kako umjetnik treba razmišljati prije nego što krene raditi bilo kakvo umjetničko djelo.

2. Kriteriji za sattvik umjetnost

Prvi kriterij koji treba uzeti u obzir prilikom stvaranja umjetničkog dijela je namjera. Umjetnici mogu imati razne namjere kada se bave umjetničkim poslom, ali se namjera obično svodi na potrebu izražavanja sebe, zagovaranja vizije, potrebu za uvažavanjem i/ili nekim materijalnim dobitkom. Međutim, iz duhovne perspektive, najvažnije je da umjetnik zadrži namjeru duhovnog napretka stvaranjem umjetničkog djela i da smanji ego. Kada se stvara umjetnost kao duhovna praksa, umjetnik dobiva upute o tome kako stvoriti umjetničko djelo od duhovnog učitelja. Kada je umjetnost stvorena na ovakav način, ona emitira duhovnu čistoću i umjetnik shvaća da je samo zahvaljujući duhovnom učitelju bilo moguće napraviti umjetničko djelo. To kod umjetnika izaziva zahvalnost, što pomaže u smanjivanju aspekta ega podvojenosti ili osjećanju da je umjetnik napravio umjetničko djelo. Tako stvaranje umjetnosti kao dio nečije duhovne prakse smanjuje ego. U kasnijim fazama umjetnika direktno vodi Bog i umjetnik shvaća da jedino Bog stvara djelo, što također umanjuje podvojenost.

Drugi kriterij koji treba razmotriti jest svrha umjetničkog dijela. Generalno, umjetnici stvaraju djelo komunicirajući idejom ili kao oblik samoizražavanja. Tako može uputiti političku, duhovnu ili filozofsku poruku, stvoriti osjećaj ljepote (estetike) ili izazvati snažne emocije u promatraču. Kako bismo imali umjetničko djelo koje je usklađeno s duhovnim ciljem života, svrha umjetničkog djela treba biti povećanje duhovne čistoće u društvu, povećanje predanosti kod sljedbenika, ali i da inspirira druge u nastavku duhovnog napretka.

Treći ključni kriterij je da je djelo napravljeno prema duhovnoj znanosti o umjetnosti. Postoji duhovna znanost koja određuje kako naslikati umjetničko djelo na duhovno čist način. Na primjer, sattvik dizajn se može odabrati prilikom izbora dizajna na komadu tkanine. Još jedan primjer može biti slikanje Božanstva uz nastojanje da se Božanstvo nacrta na takav način da podsjeća na njegov stvarni oblik. Stvaranje umjetničkog djela pod vodstvom duhovnog učitelja pomaže kako bi se osiguralo da je djelo stvoreno prema duhovnoj znanosti o umjetnosti. Osim toga, kako umjetnik povećava svoju duhovnu praksu, razvija se i njegovo šesto čulo, što omogućava umjetniku da osjeti duhovne vibracije iz djela koje stvara. Tako pomaže umjetniku da shvati iz prve ruke važnost stvaranja djela prema duhovnoj znanosti o umjetnosti.

Prema duhovnoj znanosti, iako je Bog jedan, on se izražava (manifestira) na razne načine kako bi ostvario različite funkcije u poznatom i nepoznatom Univerzumu. Na primjer, postoji oblik Boga koji je odgovoran za znanje, zaštitu, zdravlje itd. Prema duhovnoj znanosti, svaki oblik Boga ima jedinstvene osobine i poznat je kao Božanstvo. Prema tome, svako Božanstvo je specifičan Božanski princip.

Jedna od najtežih vrsta umjetnosti je izrada slike Božanstva zato što je Božanstvo vrlo suptilno po prirodi i teško je vidjeti oblik Božanstva. Izrada slike Božanstva je najbliže što neko može vizualno predstaviti Boga. Potrebno je vrlo razvijeno šesto čulo i stalni savjeti duhovnog učitelja kako bi se precizno nacrtao oblik Božanstva.

Na Maharshi univerzitetu za Duhovnost (MAV), imajući u vidu gore navedene kriterije, tragatelji-umjetnici su stvorili, ručno i digitalno, različite duhovno čiste slike Božanstva. Mnoge duhovne prednosti dobivene stvaranjem duhovno čiste slike navedene su u nastavku.

3. Slikanje lika Božanstva sa pravom duhovnom namjerom

Slika Božanstva napravljena s pravom svrhom ima potencijal duhovno koristiti promatraču i okolini. Ako je slika Božanstva stvorena prema duhovnoj znanosti o umjetnosti, a prema savjetima duhovnog učitelja, dobivaju se sljedeće koristi:

  • Slika Božanstva privlači odnosno stvara princip i energiju Božanstva.
  • Slika Božanstva također emitira duhovno čiste vibracije u okolinu.
  • Tako povećava duhovnu čistoću u okolini.
  • Duhovna čistoća slike pomaže povećanju vjere i predanosti sljedbenika. Zbog vjere i  posvećenosti sljedbenika, princip Božanstva  je privučen na sliku u većoj količini.
  • Uznemirujuće energije u okruženju uklanjanju se zbog pozitivne energije slike.

Brojne digitalne slike Božanstva su napravljene u Centru za istraživanje zasnovano na duhovnoj znanosti i Ašramu. Na tim digitalnim slikama primijećene su prije navedene prednosti. Osim toga, zbog visoke količine prisutnosti principa Božanstva u slikama, neke su preuzele realne osobine,i one su navedene u nastavku.

4. Digitalne slike postaju živopisne

Kada se napravi digitalna slika prema duhovnoj znanosti o umjetnosti, ona postaje pozitivnija (statvik). U slučaju digitalne slike Božanstva, princip Božanstva se apsorbira na sliku i ona dobiva realne osobine. Slijede neke karakteristike koje su uočene u digitalnim slikama Božanstva koje su nacrtali tragatelji-umjetnici:

  1. Oči Božanstva prate promatrača.
  2. Dok se promatrač kreće oko slike, čini se da se Božanstvo kreće s promatračem i da je stalno okrenuto prema njemu.
  3. Razni promatrači opažaju razne izraze Božanstva ovisno o duhovnoj emociji (Bhav) i predanosti promatrača.
  4. Promatrači digitalnih slika Božanstva (nacrtanih od strane tragatelja-umjetnika) opažaju pokrete unutar slike. Na primjer, kretanje kose, ornamenata, disanje itd.
  5. Promatrači također osjećaju pozitivnu energiju ovih slika. Na primjer, promatrači osjećaju da su privučeni slikama, doživljavaju duhovno iscjeljivanje ili imaju različita duhovna iskustva gledajući slike itd.

Neki umjetnici mogu namjerno proizvesti neke od navedenih efekata u svojim slikama manipuliranjem svjetlosti i sjene kako bi stvorili iluziju perspektive. Međutim, tragatelji-umjetnici sa Maharshi univerziteta za Duhovnost (MAV) ne rade namjerno takve efekte. No ipak, njihove slike su dobile ove osobine realnosti.

Kada slika izgleda kao da je živa, ona daje dodatnu duhovnu korist, jer je to jedinstveni duhovni fenomen koji izaziva duhovnu emociju promatrača. Postoji i veći udio principa Božanstva koji se emitira kada slike preuzmu realne životne kvalitete, što dodatno pročišćuje promatrača i životnu sredinu.

Prednosti sattvik umjetnosti nisu ograničene na slike Božanstava i primjenjuju se na sve vrste umjetnosti. Jedan primjer, koji uključuje dizajn, prezentiran je u nastavku.

5. Sattvik tekstilni dizajn naspram tamasik dizajna

Postoje mnoge primjene stvaranja duhovno čišćih dizajna i umjetničkih oblika. One mogu uključivati dizajn u vezi s tekstilom, nakitom, odjećom, tapeciranjem, posteljinom, itd. U ovom su dijelu prikazana dva primjera dizajna na tkanini. Jedan prikazuje sattvik dizajn (slika A), dok drugi prikazuje tamasik dizajn (slika B).

Kako imati bolji osjećaj za umjetnost

Tragatelji su napravili suptilni eksperiment da bi se utvrdilo koji dizajn emitira više pozitivnih duhovnih vibracija. Većina tragatelja je ustanovila da slika A emitira pozitivne vibracije, dok slika B emitira negativne vibracije. Ovi nalazi su potvrđeni kroz razvijeno šesto čulo duhovnog istraživačkog tima.

Sattvik dizajn je bio pripremljen od strane odjela za umjetnost na Maharshi univerzitetu za Duhovnost (MAV). Ima sattvik boje kao što su svjetlo plava i bijela uz simetrični dizajn cvijeća. Oblik cvijeća je sattvik. Nasuprot tome, tamasik dizajn je asimetričan. Oblik šara je nasumičan i emitira tama dominantne vibracije. Upotrebljene boje nisu komplementarne jedna drugoj.

Odjeća je najbliža tijelu, tako da ima veliki utjecaj na osobu na razini vibracija. Osoba koja nosi odjeću sa tamasik dizajnom cijeli dan će biti pod utjecajem vibracija kojima prevladava tama. S druge strane, osoba koja nosi odjeću sa sattvik dizajnom cijeli će dan osjetiti prednosti njene pozitivnost. Neki od štetnih utjecaja s kojima se osoba može suočiti kada nosi tama dominantnu odjeću uključuju glavobolje, manju jasnoću misli, negativne misli itd. S druge strane, neke od prednosti koje se odnose na nošenje sattva dominantne odjeće uključuju osećaj lakoće, jasnoću misli, pojanje postaje dublje itd. Ovo je samo jedan primjer kako dizajn može svakodnevno utjecati na ljude. Svaki dizajn s kojim dolazimo u kontakt utječe na nas na duhovnoj razini. Jasno je da bi sattvik dizajn oko nas svima duhovno koristio.

6. Zaključak

Primjene sattvik umjetnosti su brojne. Prethodna dva primjera pokazuju kako sattvik umjetnost može koristiti ljudima u njihovom životu. U idućim člancima o ovoj temi pratiti ćemo proces kako tragatelji-umjetnici u MAV-u praktično primjenjuju ove principe prilikom kreiranja umjetničkih djela kao i neke ključne principe koji su u osnovi sattvik umjetnosti. Svi mi smo pod utjecajem umjetnosti oko nas na duhovnoj razini, stoga svi možemo imati koristi od učenja ovih principa. Umjetnik nije osoba ograničena samo na stvaranje umjetničkog djela koje je privlačno čulima, već on može aktivno doprinijeti povećanju duhovne čistoće u društvu putem njegovog ili njenog umjetničkog djela.