Spiritual research in Namaskar

Osnovne informacije

Upoznajte se sa člankom o duhovnoj perspektivi pozdravljanja. On pruža bitne informacije za razumijevanje ovog članka.

1. Uvod u pozdrav namastē ili namaskār

2. Značenje pozdrava  namastē ili namaskār

3. Duhovno istraživanje o pozdravu namaskār (namastē)

     3.1 Duhovne dobrobiti pozdrava namaskār (namastē)

     3.2 Duhovne frekvencije izazvane pozdravom namaskār (namastē)

     3.3 Naputci koje treba imati na umu prilikom pozdrava namaskār (namastē)

4. Zaključak

1. Uvod u pozdrav namastē ili namaskār

Namaskār, poznat i kao namaste, je oblik pozdrava uobičajen uglavnom na Indijskom podkontinentu. Upotrebljava se kao pozdrav pri dolasku i odlasku. Kada jedna osoba pozdravlja drugu sa namaskār, pozdrav je popraćen blagim naklonom, sa skupljenim  prstima, tako da se dlanovi dodiruju i prsti su usmjereni prema gore. Uz to, osobi koju se pozdravlja izgovaraju se riječi ‘namastē’ ili ‘namaskār’. Položaj ruku je poznat i kao Namaskār Mudrā. (Mudrā označava određenu kretnju ili položaj ruku.)

Zajedno s japanskim naklonom i mahanjem ruku poznat je oblik pozdrava bez fizičkog kontakta, duhovna osnova je ono što ga razlikuje od svih drugih. U ovom članku ćemo istražiti njegovo duhovno značenje kao i njegove dobrobiti za nas na duhovnoj razini.

2. Značenje pozdrava namastē ili namaskār

Namaskār‘ je Sanskrit riječ nastala od druge Sanskrit riječi ‘Namaha’, koja znači klanjati se. U našem članku ‘Od čega se sastoje ljudska bića‘ objasnili smo da u svima nama postoji Bog (Božanski princip) poznat kao Duša. Pozdrav namaskār je priznanje i klanjanje Duše jedne osobe Duši druge osobe.

Iako su riječi namastē i namaskār sinonimi, postoji duhovna razlika među njima. Namaskār je više sāttvikta nego riječ namastē.

3. Duhovno istraživanje o pozdravu namaskār (namastē)

3.1. Duhovne dobrobiti pozdrava namaskār (namastē)

Nakon provedenog duhovnog istraživanja o pozdravu namaskār (namastē), zaključili smo da on nosi najviše duhovne dobrobiti i da je taj način pozdravljanja druge osobe najviše sattvik. Razlozi tome su sljedeći:

 1. Namjera  s kojom  se upućuje pozdrav:
  • obzirom da je ovakav pozdrav vezan uz priznavanje Božanskog u drugome, pojačava duhovnu snagu i privlači Božansku svjesnost ili Chaitanya-u (Čaitaniju). Ako se izvodi uz duhovnu emociju, gdje se jedna osoba uistinu klanja Duši u drugoj,  označava osjećaj predaje i zahvalnosti što pomaže duhovnom rastu.
  • ukoliko se pri pozdravljanju pozdravom namaskār razmislja na način, “Ti si meni pretpostavljen, ‘ja’ sam ti podređeni; Ne znam ništa, Ti si sveznajući” pomaže u smanjivanju ega i povećanju poniznosti.
 2. Sam položaj ruku:
  • pri položaju namaskār mudra, tijelo upija veću količinu Božanske svjesnosti ili Chaitanya-e (Čaitanije). Dok se izgovaraju riječi namastē ili namaskār, aktivira se Apsolutni element prostora (Etera) (Ākāshtattva). Međutim, ako se riječ izgovara zajedno sa mudrā-om, drugi element, Apsolutni element Zemlje (Pruthvi-tattva) je također aktiviran jer je mudra sama po sebi vezana uz Apsolutni element Zemlje (Pruthvi-tattva). Kada se veći broj od pet Apsolutnih kozmičkih elemenata istovremeno aktivira, privlači se više duhovne pozitivnosti.
 3. Nedostatak fizičkog kontakta:
  • Fizički kontakt olakšava i pospješuje protok suptilnih energija između dvoje ljudi. Obzirom na odsutnost fizičkog kontakta pri ovakvom pozdravu, smanjena je mogućnost negativnog utjecaja jedne osobe na drugu.
  • Smanjen je utjecaj negativnih vibracija koje utječu na osobe koje se pozdravljaju, jer je zbog duhovnog konteksta samog pozdrava povećana sattva (satva) komponenta
  • I napokon, uza sve navedeno, i ovaj pozdrav može odašiljati negativne vibracije, posebno u slučaju ako zaposjednuta osoba pozdravlja drugu  namaskār-pozdravom. Entitet unutar zaposjednute osobe može kroz vrhove prstiju izbaciti negativne vibracije na drugu osobu ili u okolinu. Međutim, u usporedbi s drugim pozdravima koji se sastoje i od fizičkog kontakta, utjecaj negativnog entiteta je znatno smanjen. Duhovna emocija uz koju se pozdrav izvodi, dodatno smanjuje i potencijalno eliminira negativne vibracije u cijelosti.

3.2. Duhovne frekvencije izazvane pozdravom namaskār (namastē)

Na donjem crtežu prikazane su duhovne frekvencije koje se oslobađaju prilikom pozdravljanja dviju osoba namaskār pozdravom. U ovom primjeru, osoba koja pozdravlja je na duhovnoj razini  od 30%, dok je osoba koja prima pozdrav na duhovnoj razini od 50%.

Suptilni crtež naslikala je gđa Priyanka Lotlikar pomoću visoko razvijenog šestog čula. Crtež je provjerila i potvrdila Njegova Svetost Dr. Jayant Athavale. Nakon provjere pomoću visoko razvijenog šestog čula utvrđeno je da je crtež 80% točan. (Zadržati 80% točnosti u suptilnom crtežu je velik uspjeh. Ukoliko se ne bave intenzivnom duhovnom praksom, suptilni umjetnici ne mogu ni približno zadržati toliki postotak točnosti Apsolutne Istine u suptilnoj slici.)

Spiritual vibrations associated with Namaskar or Namaste

Tablica u nastavku pojašnjava što stoji iza svakog aspekta na gornjoj slici. Za bolje razumijevanje pročitajte članak o chakrama.

Br. Pojašnjenje
1 Kada jedna osoba pozdravlja drugu s osjećajem “Klanjam se Duši u Tebi” tada se unutar njega stvara prsten duhovne emocije bhav (bav)
1A Tamo gdje postoji duhovna emocija ili bhav (bav) postoji i Zajedništvo s Bogom i lakše su dostupne Božje misli
1B Kao rezultat toga prsten duhovne emocije (bhav) stvara se oko osobe koju se pozdravlja
2 To zauzvrat privlači tok Božanskog Principa ili Božje Moći
2A Prsten Božanskog principa je kreiran i aktiviran
3 Gdje se nalazi Božanski princip, privučen je i protok Blaženstva (Ānand).  Blaženstvo je tip suptilne energije koja donosi osjećaj najveće sreće neovisno o bilo kakvom podražaju
3A To stvara i aktivira prsten Blaženstva (Ānand-a) oko osobe koja pozdravlja
3B Pozdravljena osoba također upija protok Blaženstva (Ānand)
3C Kao rezultat stvara se i aktivira prsten Blaženstva (Ānand-a) i oko pozdravljene osobe
3D Dolazi do aktivacije i emisije čestica Blaženstva (Ānand-a) u okolinu
4 Protok Božanske svjesnosti (Chaitanya-e) je također privučen osobi koja pozdravlja
4A Stoga se oko nje stvara prsten Božanske svjesnosti (Chaitanya-e)
4B Božanska svjesnost (Chaitanya) odašilje se u okolinu
4B2 Pozdravljena osoba također upija Božansku svijesnost (Chaitanya-u) od osobe koja ju pozdravlja
4C Protok Božanske svjesnosti (Chaitanya-e) također je direktno privučen pozdravljenoj osobi
4D Prsten Božanske svjesnost (Chaitanya-e) se stvara oko pozdravljene osobe
4E Dolazi do aktivacije i emisije čestica Božanske svjesnosti (Chaitanya-e), zbog čega se stvara duhovna dobrobit i za okolinu

3.3 Naputci koje treba imati na umu prilikom pozdrava namaskār (namastē)  

 • Oči bi trebale biti zatvorene prilikom namaskār pozdrava Zatvaranje očiju za vrijeme namaskār pozdrava upućenog Bogu ili nekoj osobi, olakšava proces ‘pogleda’ unutar sebe i pogleda Boga unutar nas samih odnosno fokusiranja na Dušu (Boga) unutar druge osobe.
 • Ne držite nikakav predmet prilikom namaskār pozdrava Za vrijeme izvođenja namaskār pozdrava, ako se bilo kakav predmet drži u rukama, obično prsti i vrhovi prstiju nisu ravni. Kao rezultat toga, ograničen je protok Sattva (Satva) komponente kroz vrhove prstiju. Sattva komponenta odaslana prema osobi koja izvodi namaskār, udara u predmet i vraća se natrag. Osim toga, ako je predmet u ruci dominantno Raja (Rađa) ili Tama komponente i ako dodiruje čelo ili prsa prilikom pozdrava namaskār, onda Raja-Tama (Rađa-Tama) komponente mogu ući u osobu koja izvodi namaskār.

4. Zaključak

 • Od svih pozdrava, Fundacija za istraživanje duhovne znanosti podupire namaskār (namastē) kao oblik pozdrava koji je najviše sattvik i trebao bi biti što je moguće više prihvaćen.
 • Čak ako i ne postoji takav način pozdrava u određenoj kulturi, osoba ipak može mentalno pozdraviti drugu osobu sa namaskār-om.
 • Da bi mogli izvoditi namastē (namaskār) s duhovnom emocijom, važno je redovito raditi duhovnu praksu. Samo duhovnom praksom se može u osobi potaknuti duhovna emocija (Bhav).