Duhovni učinak kupanja u sjedećem položaju s prekriženim nogama

1. Uvod u duhovno bolji način kupanja

Kada se kupamo, glavni cilj nam je očistiti se fizički. Rijetko se zapitamo da li se na taj način pročišćavamo i na duhovnoj razini i koja bi nam tehnika kupanja u tome najbolje pomogla. Kupanje u kadi ili tuš kabini je najčešći oblik kupanja u mnogim zemljama, međutim SSRF je istraživanjem zasnovanom na duhovnoj znanosti otkrio kako najveću duhovnu dobrobit donosi način kupanja koji je uobičajen u Indiji.

Istraživanjem zasnovanim na duhovnoj znanosti, koje je proveo SSRF, došlo se do spoznaje da je tuširanje i kupanje u kadi, iako učinkovita metoda za fizičko pranje, zapravo nepovoljno sa duhovnog stajališta. U ovom članku, podijeliti ćemo s vama rezultate našeg istraživanja o kupanju u sjedećem položaju s prekriženim nogama.

Za bolje razumijevanje ovog članka, molimo upoznajte se sa sljedećim člancima:

2. Kupanje u sjedećem položaju s prekriženim nogama

2.1 Preporučeni način kupanja s prekriženim nogama

Za dobivanje najveće duhovne dobrobiti od kupanja s prekriženim nogama, preporučamo vam sljedeće korake tijekom kupanja:

Molitve: Prije kupanja potrebno se moliti i izraziti zahvalnost kozmičkom principu Apsolutne Vode (Apatattva/Apatatva). Možemo se moliti za čišćenje Raja-Tame iz tijela. Uz fizičko čišćenje tijela, možemo se moliti i za pročišćenje podsvjesnog uma.

Dodavanje duhovno pročišćenih sastojaka: U posudu s vodom mogu se dodati sattvik proizvodi za duhovno iscjeljivanje kao što su Sveti pepeo (Vibhuti/vibuti), urin indijske krave (gomutra) ili krupna sol. Oni pomažu bržem uklanjanju crne energije iz tijela.

Položaj sjedenja: U ovakvom načinu kupanja osoba sjedi s prekriženim nogama na drvenom postolju. Sjedenje na podu ne preporuča se, jer na osobu mogu djelovati negativne energije. Sjedenje na podu kade ili tuš kabine može biti duhovno štetno zbog ometajućih vibracija iz nižih ravni Pakla (Patal) koje prekrivaju tlo. Naše niže čakre i organi u donjem dijelu trbuha (uključujući i reproduktivne) posebno su osjetljivi na suptilna ometanja. Stoga je za vrijeme kupanja važno sjediti na postolju, a zbog pozitivnih vibracija koje emitira i apsorbira, drvo je povoljan materijal za sjedenje.

Što se koristi za kupanje: Kupamo se izlijevanjem vode iz posude. Noge se mogu ispraviti kako bi se temeljito oprali. Za kupanje je najbolje koristiti sattvik šampon ili sapun. Ne znači da je skupi sapun i duhovno najbolji.

Pojanje Božjeg Imena: Dok se kupate nastavite pojati Božje ime što pomaže u aktiviranju Božanske svjesnosti (Chaitanya / Čajtanija) u vodi.

Molitva: Nakon kupanja molitvom izrazite zahvalnost što ste očišćeni.

2.2 Suptilna analiza kupanja u položaju s prekriženim nogama

Gospođica Priyanka Lotlikar, tragateljica iz SSRF-a sa razvijenim šestim čulom, proučavala je suptilne učinke kupanja u sjedećem položaju s prekriženim nogama. Izradila je crtež zasnovan na duhovnom znanju različitih duhovnih energija koje je vidjela pri ovakvom načinu kupanja.

Njegova Svetost dr. Athavale potvrdio je točnost njezinog crteža.

Pomoću crteža zasnovanih na duhovnom znanju dobivamo uvide kako su aktivnosti poput kupanja u položaju s prekriženim nogama duhovno korisne za nas.

 

 

 

 

Spiritually better way to bathe in a cross-legged position

  • Na prikazanom crtežu zasnovanom na duhovnom znanju vidimo kako se prvo stvara duhovna emocija (bhav). U ovakvom položaju (nasuprot stajanju) lakše je iskusiti duhovnu emociju i postati introvertan i fokusiran na Boga. Molitva prije kupanja pomaže razvijati duhovnu emociju, a ona se lakše razvija redovitom duhovnom praksom.
  • Duhovna emocija ostvarena u osobi koja se kupa, aktivira Božansku svjesnost u vodi. To stvara zaštitni prsten Božanskog oko osobe. Dok sjedimo u položaju s prekriženim nogama, oblik tijela postaje trokutast i oko njega se prilikom kupanja lakše stvara zaštitni omotač.
  • Povećanje duhovne pozitivnosti privlači Božansku energiju (Shakti) iz atmosfere. Ona protječe kroz vodu i zahvaljujući tome što su noge prekrižene, nastavlja se širiti i ostaje aktivirana u tijelu. Potpuno suprotno se događa kada se kupamo u stojećem položaju u kojem energija istječe kroz stopala, pa se gubi veći dio dobrobiti od Božanske svjesnosti sadržane u vodi.
  • Dok sjedimo u položaju s prekriženim nogama, Središnji kanal (Sushumnanadi /Sušumna nadi) sustava protoka duhovne energije u određenoj se mjeri aktivira i pomaže nam upiti Božansku svjesnost iz vode.
  • Za neke ljude, sjedenje na drvenom postolju nije moguće zbog godina, ozljede i/ili prostora ili materijalnih uvjeta. Što učiniti u takvim situacijama? Molitva je vrlo jednostavan način koji imamo stalno na raspolaganju. Ako iskreno izgovorimo sljedeću molitvu, možemo ostvariti dobrobiti kupanja s prekriženim nogama, čak i kada se ne možemo fizički kupati u tom položaju.
„O, Bože nisam u stanju okupati se u položaju s prekriženim nogama. Molim Te učini da ostvarim duhovnu dobrobit prilikom kupanja.“
  • Suptilna crna energija, koja prekrije tijelo tijekom svakodnevnog uzajamnog djelovanja i aktivnosti, također bude uklonjena. S druge strane tuširanje i kupanje u kadi može čak i dodati crni omotač.

3. Zaključak

Dostupno nam je puno mogućnosti za održavanje osobne higijene, ali i širok spektar duhovnih dobrobiti ili negativnih učinaka svake od njih. Nezavisno od toga što možemo primijeniti, bilo koja životna navika donosi najveću dobrobit kada je, pored toga što je sattvik, upotpunjena i s duhovnom praksom. Kao što izreka kaže, „Duhovnost je znanost iskustva“. Molitva izgovorena s duhovnom emocijom je moćan alat koji nam pomaže dobiti pozitivnost iz vode i okoliša, a uz to nas štiti od negativnih energija.

Mudar čovjek je jednom rekao, čišćenje prljavštine s tijela i podsvjesnog uma je pravo kupanje. Upravo zato stalna duhovna praksa je pravo pročišćavajuće kupanje.

Pravo čišćenje je duhovno čišćenje; ako um nije čist što će nam sapun?“ – Njegova Svetost Tukaram