Kako se odijevati – duhovni učinak odjeće koju nosimo

Kako bi bolje razumjeli ovaj članak preporučamo Vam pročitajte članke:
  1. Sattva, Raja, Tama – tri osnovne suptilne komponente Univerzuma
  2. Uvod u koncept sattvik (satvik) življenja (Duhovnost u svakodnevnom životu)

1. Uvod – kako se odijevati

how-to-dress-spiritualityŠto ću danas odjenuti?

Mnogi od nas se ovo često pitaju, dok drugi odjenu prvo što im je pri ruci.

Uglavnom biramo odjeću ovisno o tome kamo idemo ili o vremenskoj prognozi. Postoji bezbroj drugih utjecaja, kao što je trenutni modni stil, je li nam odjeća dobro stoji, raspoloženje, je li smo u žurbi itd., što utječe na konačnu odluku.

Ovaj proces prolazimo svakodnevno, međutim rijetko pri odijevanju ili kupovini odjeće uzimamo u obzir i njen duhovni utjecaj na nas. Zapravo, većina nas (što uključuje i proizvođače odjeće) nije svjesna duhovnog utjecaja odjeće koju nosimo. U ovom članku ćemo podijeliti saznanja kroz duhovna istraživanja kako odjeća koju nosimo može duhovno štetiti ili koristiti.

2. Duhovno istraživanje odjeće

Duhovno istraživanje odjeće i kako se odijevati provodi Fundacija za istraživanje duhovne znanosti (SSRF) koristeći napredno šesto čulo. Istraživanja su proveli tragatelji s naprednim šestim čulom postignutim dugogodišnjom duhovnom praksom (sadhana, sadna) i što je najvažnije pod vodstvom Njegove Svetosti Dr. Athavale. Oni vide duhovne vibracije koje proizlaze iz različitih vrsta odjeće na osnovu određenih aspekata kao što su boja, oblik i materijal i zapisuju očitanja koja su dobili putem šestog čula. Neki tragatelji imaju napredno šesto čulo pa su u mogućnosti čak i vidjeti razne duhovne vibracije. Izrađeni crteži zasnovani na duhovnom znanju, pružaju nam uvid u duhovnu dimenziju, što je izvan naše uobičajene percepcije. U ovom članku ćemo prikazati brojne crteže izrađene na osnovu suptilnog znanja koji će vam dati bolji uvid u utjecaj odjeće koju nosimo.

3. Svrha odjeće s duhovne perspektive

Svjesni smo svrhe odjeće koju nosimo s fizičkog i psihološkog aspekta. Gledajući iz duhovne perspektive svrha odjeće je dvojaka:

1. Za upijanje i emitiranje satvikteOvisno o tome kako se odijevamo, odjeća može djelovati kao receptor za upijanje Božanskih frekvencija iz atmosfere oko nas. Na taj se način mogu prenositi pozitivne vibracije i čistoća u našoj svijesti.

 

2. Zaštita od napada negativnih energija: Ako je odjeća koju nosimo u mogućnosti koristiti pozitivnu energiju, onda je i u mogućnosti zaštititi nas od negativnih energija. Ukoliko je odjeća tamasik po prirodi, onda privlači negativne energije ili duhove iz duhovne dimenzije.

 

 

 

 

 

Što treba imati na umu: Duhovi i negativne energije iz duhovne dimenzije koriste svako povećanje Raja-Tama vibracija u okruženju. Na duhovno neprimjerenoj odjeći prevladava Raja-Tama i stoga ona privlači negativne energije.

4. Kako se odijevamo i duhovni utjecaj

Svaki predmet ima svoje različite i jedinstvene duhovne vibracije. Vibracije odjeće ovise o raznim čimbenicima kao što su vrsta tkanine, oblik, boja, dizajn, šivanje tkanine, itd. Što su ti čimbenici više sattvik, veća je Sattva komponenta u finalnoj proizvodnji odjeće. Ovaj članak govori o tome kako povećati čistoću u našoj odjeći, te samim time i smanjiti Tama komponentu koja uzrokuje duhovno neznanje, inerciju i ometanja od negativnih energija.

4.1 Vrsta tkanine

how-to-dress-type-of-material Prirodna vlakna poput svile i pamuka imaju veću sposobnost privući, upijati i zadržati Božanske frekvencije iz atmosfere. S druge strane, odjeća izrađena od umjetnog vlakna, najlona, terylena, rajona, poliestera, ima smanjenu sposobnost privlačenja Božanske frekvencije. Oni privlače Raja-Tama frekvencije iz atmosfere, stvarajući mogućnost za utjecaj negativnih energija.

4.2 Način šivanja

how-to-dress-cuts-stitches Rezana odjeća te mnogo malih rupica na odjeći nastalih šivanjem privlače negativne vibracije iz atmosfere. Stoga je bolje nositi odjeću koja je minimalno šivana. Upravo iz tog razloga većina žena u Indiji nosi tradicionalnu odjeću sari, haljinu od osam metara svile, koja se smatra za najviše satvik haljinu. Iz istog razloga, odjeća koja se zaveže u čvor od pravokutnih komada tkanine, otprilike četiri do pet metara dužine, omotana oko struka i nogu sa čvorom u struku, koju nose Hindusi ili dhoti (dhoti) donosi najveću duhovnu korist za razliku od odjeće sa prišivenim gumbima.Također, odjeća koja se izrađuje ručno uz pojanje Božjeg imena, ima veću mogućnost privlačenja pozitivnih duhovnih vibracija. Odjeća koja je odviše proštepana i ima puno rupica privlači ometajuće vibracije.

4.3 Boja odjeće

how-to-dress-colours Bijela, žuta i plava imaju veću sposobnost privlačenja pozitivnih duhovnih vibracija. To je iz razloga što su to sattvik boje. S druge strane crna boja najviše privlači ometajuće vibracije. Kada se nose crna i bijela u kombinaciji, međusobno se odbijaju na duhovnoj razini i time privlače negativne vibracije. Pročitajte članak boje i zašto ne bi smjeli nositi crninu na pogrebu. Šarene boje također privlače Tama prevladavajuće vibracije. Boje bi trebale biti međusobno komplementarne.

4.4 Dizajn i uzorak na odjeći

how-to-dress-design Uzorci, veličina ili učestalost uzoraka na tkanini uvelike utječu da li će se iz haljine emitirati pozitivne ili negativne duhovne vibracije.

  • Sattvik design kao što je lišće, cvijeće, točkice i vitice su od veće pomoći
  • Sattvik design uglavnom nema posebno istaknute oznake
  • Design ne bi smio biti zagušen
  • Tmuran i nasilan design kao što su lubanje i sl. privlači negativne energije
  • Vertikalne pruge na košulji su bolje od horizontalnih. Tamne pruge imaju ometajuće vibracije
  • Odjeća u jednoj sattvik boji bez ikakvog designea uglavnom privlači pozitivne vibracije

Osvrnite se na slike s početka ovog članka.

4.5 Stanje odjeće

how-to-dress-torn-clothes Stanje odjeće također igra određenu ulogu u duhovnom utjecaju na nas. Neoprana odjeća privlači negativne energije. Na primjer, velika poznata kompanija traperica preporuča da se njihove traperice ne peru. Gledajući s duhovne perspektive, nečistoća i znoj koji se nakupljaju na odjeći stvara Raja-Tama vibracije. S druge strane, oprana odjeća nije napunjena vibracijama i nečistoćom osobe koja ju inače nosi, stoga je sposobnost privlačenja Sattva komponente visoka. Nošenje poderane odjeće je također jedan od novih trendova mlađih generacija. Međutim, poderana odjeća privlači negativne vibracije. Kad je riječ o staroj i novoj odjeći, nova je zasigurno pogodnija za privlačenje Božanske energije. Na primjer, nova oprana odjeća od svile lakše će privući Božanske frekvencije nego oprana stara odjeća od svile.

4.6 Dužina suknje

how-to-dress-hemline Tijekom desetljeća dužina suknje se smanjila, i mada se to smatra modernim, ima svoje nedostatke s duhovne perspektive. Odjeća može poslužiti kao zaštitni pokrivač od negativnih energija. Kratka odjeća ne samo da budi seksualnu želju u suprotnom spolu, već privlači i pažnju duhova i negativnih energija u neposrednoj blizini. Žene koje nose otkrivenu odjeću privlače negativne energije koje ih suptilno uznemiravaju kako bi ispunile svoje seksualne želje. Pri SSRF-u smo naišli na mnogo slučajeva u kojima su žene bile seksualno zlostavljane od suptilnih entiteta sa ili bez njihovog znanja.

4.7 Stil

how-to-dress-tight-clothes  Stil odjeće ima mnogo aspekata, jedan od njih je forma odjeće. Odjeća treba biti udobna i ne preuska. Ako je preuska, onda se stvara trenje između tkanine i kože što stvara zvučne valove u suptilnom zraku, čime se izazivaju ometajući valovi iz atmosfere koji se pokreću prema osobi. Udobnija šira odjeća omogućava suptilni protok između tkanine i kože samim time je i veća mogućnost da se iz atmosfere privuče i zadrži Božanska svjesnost (Chaitanya).Postavljanje nabora na odjeći koju nosimo je još jedan od aspekata o kojem ovisi da li postoji protok ili se zadržava energija. Uzmimo za primjer sari. Duhovno istraživanje je pokazalo da postoji razlog zašto je sari naboran sa prednje strane. Iz nabora se potiče protok energije prema tlu i štiti tijelo od negativnih energija koje se emitiraju iz suptilne ravni Pakla (Patal, Patal). Moda se mijenja svake sezone, ovisno što modni designeri izbace kao novi trend. Duhovno istraživanje je pokazalo da je kroz stoljeća sari od osam metara svile, te sari od sedam metara, haljina koja najviše duhovno pogoduje ženama.Pročitajte članak – Što odjenuti?-Sari ili suknju

4.8 Posuđivanje odjeće – duhovni tabu

Posuđivanje odjeće, obuće, kape od prijatelja može privremeno pomoći kako bi se povećala garderoba, međutim duhovni nedostaci nadilaze prednosti.

U današnjem svijetu velik dio društva je pod utjecajem negativnih energija i njihove vibracije mogu ostati na odjeći kao ometajuća energija. Nošenje odjeće od osobe koja je zaposjednuta od strane negativnih energija može biti jako štetno sa duhovnog stajališta. S obzirom da nemamo sposobnost da šestim čulom prepoznamo tko je pod utjecajem ili zaposjednut negativnim energijama najbolje je suzdržati se od posuđivanje odjeće.

Pročitajte članak koliko je ljudi zaposjednuto ili pod utjecajem demonskih energija.

Možemo iskusiti sličan utjecaj kad kupujemo „second-hand“ odjeću. Međutim, ukoliko nemamo drugu mogućnost, preporuča se da je obavezno duhovno pročistimo prije nego je odjenemo.

Pročitajte članak uklanjanje suptilnog mirisa sa odjeće.

5. Zaključak – kako se odijevati

U ovom članku smo se upoznali s osnovnim načinima na koje odjeća može utjecati na nas na duhovnoj razini. Ukoliko se barem djelomično pridržavamo ovim smjernicama, korak smo bliže sattvik življenju. Neke aspekte navedene u ovom članku možemo odmah spustiti u praksu, kao što je izbjegavanje nošenja crne odjeće. Što prije usvojimo ovakve promjene u načinu odijevanja, prije ćemo doživjeti dobrobiti.

Međutim, nije se moguće pridržavati svih prethodno navedenih stavki. Važno je shvatiti da koji god trud ulagali u povećanje sattva komponente u sebi, pomaže našoj cjelokupnoj čistoći, pa se time trebamo voditi i prilikom odabira odjeće.

Ustrajno prakticiranjem duhovne prakse u skladu sa šest osnovnih principa duhovne prakse pospješuje razvijanje našeg šestog čula. Sve što smo naveli, uz šesto čulo možemo osjetiti putem vibracija. Kad jednom dostignemo razinu da osjećamo suptilne vibracije, biti ćemo u stanju donositi odluke u svakodnevnim aktivnostima koje će nas usmjeravati da vodimo sattvik i ispunjen život.