Kako doseći Blaženstvo Duše?

 

Tijekom procesa našeg duhovnog razvoja stječemo sposobnost da zaronimo unutra i steknemo pristup Blaženstvu (Anand) iz Duše (Atma). Svatko od nas je u različitoj fazi duhovnog razvoja. Kvaliteta, kvantiteta kao i duljina trajanja Blaženstva izravno je proporcionalna fazi našeg duhovnog razvoja.
Dok se ujutro gledamo u ogledalu navikli smo vidjeti svoj lik. No, jeste li se ikad upitali kako biste izgledali kada biste mogli vidjeti kako izgleda vaša Duša?
Ovo je unutаrnji prikaz prosječnog čovjeka današnjice.
Izvana, svakodnevno čistimo kuću i održavamo higijenu tijela jer se vanjska prljavština lako uočava. Ipak, unutarnje duhovno čišćenje je sasvim druga priča i rijetko ga poduzimamo. Posjedujemo najsjajniju svjetlost unutra, a to je Duša, no i ta najsjajnija svjetlost, kada se prekrije debelim pokrivačem ostaje skrivena od pogleda. Taj mrak koji okružuje našu Dušu je duhovno neznanje o našoj istinskoj prirodi, odnosno Blaženstvu. To duhovno neznanje odnosi se na našu nemogućnost da vidimo izvan naših pet čula, razuma, intelekta i opazimo Dušu unutar sebe. Kada Utjelovljena Duša počne obavljati duhovnu praksu onda se mrak postepeno razrjeđuje, pa možemo opaziti Dušu i doživjeti njeno Blaženstvo.
Kada se ustalimo u duhovnoj praksi počinjemo dobivati iskre čudesnih iskustava Božanskog, a koja su poznata kao duhovna iskustva. Opisat ćemo malo kasnije neka od ovih iskustava.

Završno stanje je Shivadasha (tj. stanje jedinstva sa Bogom ili stalne zajednice sa Bogom). Završno stanje nastaje kada se pokrivač potpuno razgradi i čista Duša može zasjati bez filtera duhovnog neznanja koji blokira njezin sjaj.