Ekcem – uzroci i liječenje

SSRF objavljuje ove analize slučaja u želji da svojim čitateljima pruži usmjerenja vezana za probleme koji se javljaju na fizičkoj ili psihološkoj razini, a koji mogu imati svoj stvarni uzrok u duhovnoj dimenziji. Kada je uzrok problema duhovne prirode, primijetili smo da korištenje mjera duhovnog iscjeljivanja daje najbolje rezultate. Za liječenje fizičkih i psihičkih bolesti, SSRF savjetuje nastavak konvencionalnog liječenja uz primjenu mjera duhovnog iscjeljivanja. Čitatelji mogu primijeniti bilo koju mjeru duhovnog iscjeljivanja prema vlastitom nahođenju.

Sažetak

 • Ekcem (kožna bolest) se pojavljuje kod svakog petog čovjeka barem jednom u životu. Medicinska znanost trenutno nema lijeka za ovu bolest.
 • Istraživanje zasnovano na duhovnoj znanosti pokazalo je da problemi poput ekcema imaju svoj uzrok u duhovnoj dimenziji i u takvim slučajevima mogu biti u potpunosti izliječeni jedino duhovnim mjerama.
 • Istraživanje je pokazalo da je jedan od duhovnih uzroka ekcema napad duha (negativnih energija)
 • Razmatrane su posebne mjere duhovnog iscjeljivanja kako bi se pronašao lijek za ovakve simptome.

Napomena čitateljima: Ovaj članak sadrži fotografije zorno prikazanih ekcema i čireva što može uznemiriti neke čitatelje.

1. Pregled kožne bolesti ekcema

1.1 Što je ekcem?

Ekcem, poznat u medicinskim terminima kao dermatitis, je upala kože. Općenito, ekcem karakteriziraju otekline te crvenilo kože s izraženim svrbežom. Ekcem je uobičajeno stanje. Ono nije opasno po život niti zarazno, no može stvoriti nelagodu i brige.

1.2 Različiti vidovi i pojavni oblici kožne bolesti ekcema

• Učestalost: Ekcem se pojavljuje kod svakog petog čovjeka. Bolesti poput ekcema su vrlo uobičajene i njihova učestalost se može procijeniti kod oko 10% ukupne populacije. Prema statističkim podacima 15-25% svih ljudi koji pate od kožnih bolesti imaju ekcem. Istraživanja pokazuju da je učestalost ekcema u porastu. (Ref: Dermis.net, March 2006)

• Različite vrste: Postoje razne vrste ekcema, a poremećaj je rezultat različitih vrsta uzroka i različito izgleda.

• Znaci i simptomi: Uobičajeni znakovi i simptomi uključuju crvenilo, otekline, svrbež i rane.

• Težina: Težina bolesti može varirati. Kod blažih oblika koža je suha, topla i svrbi, dok kod jačih oblika koža puca, vlažna je i krvari.

• Uzroci: Ekcem mogu uzrokovati različiti zdravstveni čimbenici poput alergija, genetski čimbenici, fizički i psihički stres i alergeni (iritansi). Uzroci pojedinih vrsta ekcema tek se trebaju objasniti, iako se istražuju poveznice s čimbenicima u okruženju i stresom. Psihološki stresovi mogu izazvati ili pogoršati stanje ekcema, vjerojatno slabljenjem normalnih imunoloških mehanizama.

• Komplikacije: Otvorene rane i puknuća kože koje obično prate ekcem (dermatitis), mogu se ponekad inficirati. Strah je druga moguća komplikacija koja dolazi s dermatitisom.

2. Postupak i liječenje

2.1 Istraživanje koraka u izlječenju ekcema

Provodeći istraživanje o stupnjevima izlječenja ekcema otkrili smo sljedeće:

Temeljem spomenutih istraživanja može se zaključiti da medicinska znanost nije pronašla lijek za ekcem.

2.2 Potpuno izlječenje ekcema: razumijevanje glavnog uzroka i liječenje

Jedan od osnovnih razloga za ovakvo stanje je činjenica da medicinska znanost još nije svjesna glavnog uzroka ove bolesti. Sve dok ne spoznamo glavni uzrok, ne može se pružiti ni odgovarajući postupak liječenja te shodno tome niti jedan lijek ne može biti učinkovit.

Prema duhovnoj znanosti, duhovni uzroci stvaraju do 80% poteškoća u životu, što znači da iza više od dvije trećine naših životnih problema stoje duhovni uzroci. Samo ako naučimo kako prepoznati i nositi se s duhovnim uzrocima, biti ćemo u potpunosti uspješni u prevladavanju problema u našem životu. Oni mogu varirati od financijskih problema, nesklada u braku, mentalnog stresa ili fizičkih oboljenja kao što je ekcem.

3. Veći stupanj izlječenja kada su duhovne mjere uključene u liječenje

Proučimo slučaj gosp. Madhav Gadgila iz Indije, koji je dva puta patio od ekcema i oba se puta potpuno izliječio bez medicinske pomoći.

Madhav Gadgil diplomirao je strojarstvo i elektrotehniku. Radi u Središnjoj željeznici u Indiji već 34 godine. Također obavlja duhovnu praksu pod vodstvom Fundacije za istraživanje duhovne znanosti (Spiritual Science Research Foundation – SSRF). U nastavku teksta gosp. Madhav Gadgil svojim riječima opisuje iskustva.

3.1 Prvo iskustvo sa ekcemom

Živim u Panvelu, gradu u predgrađu Mumbaia u Indiji. Sa suprugom sam 6. kolovoza 2003. godine posjetio SSRF centar u Miraju, do kojeg se iz Panvela vozimo vlakom cijelu noć. Sljedećeg dana bio sam zaokupljen učenjem od tragatelja iz centra i obavljao služenje Apsolutnoj Istini (satseva), no pažnju mi je često odvlačio osjećaj čudnog svrbeža koji se pojavio u predjelu vrata. U početku me malo ometao, no kako je dan odmicao svrbež je bio sve intenzivniji što je ovratnik košulje dodatno pojačavao. Do tada sam već potpuno bio u stresu.Koliko me sjećanje služi, nikada u životu nisam imao bilo kakvu kožnu bolest. Dakle, to je za mene bilo nešto novo.

 

Da bude još gore, sljedećeg dana cijeli mi je vrat pocrvenio i razvila se crna mrlja od ekcema. Molimo pogledajte fotografiju u nastavku.

Svrbež se s vrata proširio niže po cijelim leđima. Potražio sam savjet dr. Kamata, jednog od tragatelja u SSRF centru. Propisao mi je kremu za kožu koju sam trebao nanijeti na upaljena mjesta, ali unatoč svim pokušajima nisam mogao nabaviti mast.

Trećeg dana više nisam mogao podnijeti svrbež i užasan osjećaj peckanja na dijelu vrata gdje je bila mrlja.

Kako je to bilo iznad granice podnošljivosti, razgovarao sam s drugim liječnikom, dr. Mayom Patil. Osim što je vrstan doktor, ima i visoko razvijeno šesto čulo (sposobnost suptilnog viđenja), zbog čega je i bila na čelu odjela SSRF-a za znanje o duhovnoj dimenziji. Utvrdila je da je glavni uzrok u mom slučaju duhovne prirode, te me s obzirom na težinu stanja uputila odmah Njegovoj Svetosti dr. Athavaleu.

Nakon što je Njegova Svetost dr. Athavale vidio oboljeli dio, rekao je da je ovo posljedica napada duha (negativne energije). Preporučio mi je da naizmjence pojam Imena božanstva Ganesha i božanstva Krushne. Odmah sam primijenio smjernice jer imam potpunu vjeru u Njegovu Svetost dr. Athavalea. Već sljedećeg dana svrbež se znatno smanjio. Nedugo poslije, preostali dijelovi koji su svrbili nisu uopće bili vidljivi! Bio sam potpuno izliječen od ekcema bez ikakvih lijekova. Moj ekcem izliječen je pomoću duhovne prakse i to samo pojanjem koje je preporučio Njegova Svetost dr. Athavale. Vjerujem da je zajedno s liječenjem duhovnih uzroka pravom duhovnom mjerom, odluka Njegove Svetosti dr. Athavalea omogućila tako dramatično i učinkovito izlječenje. Zahvaljujem se Njegovoj Svetosti dr. Athavaleu iz dubine svog srca.

– Gosp. Madhav Gadgil, SSRF Ashram, Panvel, India

3.2 Posebne duhovne mjere koje je poduzeo Madhav Gadgil i kako su djelovale

Dva su aspekta posebnih duhovnih mjera koje je Madhav Gadgil primijenio:

Aspekt 1: Pojanje posebnog Božjeg Imena

Madhav Gadgilu savjetovano da poja Ime božanstva Ganesha i božanstva Krishne. Pojalica glasi ‘Om Gan Ganapataye Namaha, Om Namo Bhagavate Vasudevaya’. Kliknite ovdje da poslušate pojalicu

Kada radimo pojanje Imena Božanstva, u tijelu se javlja poseban Božanski princip koji obavlja određenu ulogu. Dok se poju Imena dvaju Božanstava jedno za drugim, upija se poseban Božanski princip različit od principa kada se pojalice rade odvojeno.

Pojanjem Imena ovih Božanstava u tijelu osobe upija se posebna Božanska energija. Ona se bori s negativnom energijom koja uzrokuje ometanja i prisiljava ju da prestane s ometanjima. Pojanje Božjeg Imena također stvara suptilni zaštitni omotač od Božanske energije oko osobe, štiteći ju time i od budućih napada negativnih energija.

Kliknite ovdje da detaljnije vidite kako djeluje mehanizam pojanja.

Aspekt 2: Odluka Njegove Svetosti dr. Athavalea

Duhovno napredne osobe imaju sposobnost prirediti događaje samom svojom željom. Ta je želja uvijek u skladu sa Božjom željom.

3.3 Drugo iskustvo sa ekcemom

Mjesec i pol sam uzimao lijekove protiv bolova kako bi umanjo bol u lijevoj ruci. Osip na koži pojavio se 14. rujna 2005. godine na lijevoj podlaktici, od lakta do zapešća. Pomislio sam da je to možda poslljedica uzimanja lijekova protiv bolova pa sam ih prestao piti, ali se stanje nije promijenilo. Zatim se osip povećao, postao je vlažan, a iz njega je počela teći krv.

 

Konačno sam 18. rujna 2005. godine obavijestio moju snahu Anjali Gadgil o trenutnoj situaciji. Kako je ona tragateljica u odjelu SSRF-a za znanje o duhovnoj dimenziji, mogla mi je pružiti suptilnu dijagnozu bolesti.

 

 

3.4 Duhovna dijagnoza i liječenje

Dijagnosticirala je ometanja od strane duhova (negativnih energija) veće snage koje su me mučile koristeći suptilna tijela preminulih predaka. Preporučila mi je sljedeće duhovne mjere:

• Pojanje: Trebao sam naizmjence pojati Ime božanstava Datta i Durgadevi (Shri Gurudev Datta i Shri Durgadevyai Namaha) tri sata dnevno tijekom jednog tjedna. Pojanje Imena božanstva Datta bilo je potrebno zbog borbe protiv ometanja od strane suptilnih tijela preminulih predaka. Pojanje Imena božanstva Durga preporučeno je za borbu sa negativnim entitetima viših razina znani kao mantrici.

• Sveti pepeo (Vibhuti) i Sveta voda (Thirtha): Tijekom pojanja trebao sam uroniti svih pet prstiju svoje bolesne lijeve ruke u vodu pomiješanu sa Svetim pepelom. Razlog tome bio je da se crna energija iz ruke izvuče u Svetu vodu. Po završetku pojanja, bilo je potrebno iz ruke baciti vodu napunjenu negativnom energijom.

3.5 Učinak duhovnih mjera u drugom slučaju ekcema

Dok sam pojao i držao lijevu ruku uronjenu u maloj čaši Svete vode u mojem krilu, jasno sam osjetio znatnu toplinu kako zrači u mojim bedrima. Za dva dana vlažni iscjedak iz čireva je nestao i rane su se osušile. Tada sam prestao pojati. No, 23. rujna 2005. godine rane su se vratile jer nisam radio preporučeno pojanje u trajanju od tri sata. Kada sam shvatio grešku, zakleo sam se da neću preskočiti niti jedan dan i od tada sam svaki dan pojao po tri sata. Kada sam vidio da su se sve rane osušile, znao sam da sam u potpunosti izliječen.

Zahvalan sam Njegovoj Svetosti dr. Athavaleu što vodi napredne tragatelje poput Anjali Gadgil, koja,  Njegovom milošću, vodi druge tragatelje i pomaže im u oslobađanju od ometanja.

– Gosp. Madhav Gadgil, SSRF Ashram, Panvel, India.

4. Duhovna perspektiva o ekcemu

U slučaju Madhav Gadgila duhovni uzrok svrbeža bio je ometanje od strane duha (negativnih energija).

4.1 Kako duh (negativna energija) izaziva svrbež i kožnu bolest poput ekcema?

 • Snažan svrbež kože izazvan je suptilnim otrovnim plinovima, što je vezano za princip Apsolutne Vatre (Tejtattva / Teđtatva). Duh (negativna energija) oslobađa takav plin u velikoj mjeri. Radi se o negativnom entitetu veće snage znanom kao mantrik (pročitajte članak Vrste duhova). Mantrici proizvode otrovni plin obavljajući suptilne žrtvene vatre (aghori yadnyas / agori jadnijas). Prilikom prenošenja suptilnog otrovnog plina, napadnuta osoba najprije osjeća nemir te kasnije slabost zbog otežanog disanja.
 • Potom se frekvencije duha (negativne energije) povezane s principom Apsolutne Vatre prenose u tijelo napadnute osobe. Duh tada preuzima kontrolu nad pet vitalnih energija koje se nalaze u predjelu pupka osobe pod napadom. Zbog brzog prijenosa vitalne energije, koja je sada napunjena negativnim frekvencijama, u tijelu se stvara mnogo topline što je povezano s Apsolutnim principom vatre. Time se razvija osjećaj topline u tijelu, a kao posljedica toga dolazi do raspadanja i bujanja stanica kože.
 • Oslabljena koža postaje pogodna za lako prenošenje suptilnog otrovnog plina umetnutog od strane mantrika i koža počinje pucati. Mantrik (snažnija negativna energija) iznova odašilje crnu energiju i suptilni otrovni plin koji izaziva svrbež na pukotinama u koži. Kao posljedica javlja se silan svrbež. Tako napadnutu osobu ometaju u svakodnevnim aktivnostima i u obavljanju bilo kojeg vida duhovne prakse, kao na primjer pojanja ili služenja Apsolutnoj Istini.
 • Svrbež je, prema tome, simptom bolesti kože izazvan crnim plinom vezanim za Apsolutni princip Vatre. Zbog stalnog svrbeža koža postaje gruba i zadebljana. Otrovni plin stalno se odašilje kroz suptilne rane nastale neprestanim svrbežom. Sve to dovodi do pojave kožne bolesti u obliku osipa. Mantrik (snažnija negativna energija) s vremenom stvara otekline na ili pod kožom i u njima oblikuje centre crne energije.

Duh najprije stvara centar u fizičkom tj. grubom tijelu osobe (sthuladeha / stuladeha), jer je njega najlakše napasti.  Bilo koji dio tijela zahvaćen bolešću, kao što je upaljeni zglob, asmatična pluća i drugo, gdje je povećana osnovna Raja–Tama komponenta, postaje pogodno mjesto za „sjedište“ duha. Nakon što u fizičkom tijelu stvori takve centre, duh progresivno napada suptilna tijela kao što je mentalno tijelo (manodeha), intelekt ili kauzalno tijelo (karaṇdeha) itd.

4.2 Faze u razvoju svrbeža i drugih kožnih bolesti nastalih zbog ometanja od strane duha (negativnih energija)

 • U prvoj fazi napada od strane duha, sadržaj vode u napadnutoj stanici kože se smanjuje i koža postaje suha.
 • Zatim koža postaje pokrivena ljuskicama. Takva koža pogodna je za prijenos crne energije duha.
 • Nakon toga duh odašilje crnu energiju povezanu s Apsolutnim principom Vatre kroz male suptilne ‘dijagrame‘ (yantras / jantras) postavljene u okolnom području i izaziva raspadanje stanica u tom okruženju.
 • U narednoj fazi bolesti, zbog raspadanja stanica duh stvara rascjepe u koži. Mantrik (snažnija negativna energija) tada koristi takve rascjepe za pohranjivanje crne energije i tako učinkovito stvara centre negativne energije u tijelu osobe.

5. Duhovne mjere za različite kožne bolesti

5.1 Osnovni koncepti koje trebamo razumijeti

Prije nego krenemo na ovaj dio, postoji nekoliko koncepata koji bi trebali razumjeti. Molimo kliknite na sljedeće poveznice za članke koji pojašnjavaju koncepte.

5.2 Tablica mjera ovisno o simptomima kožnih bolesti

Vrste kožnih bolesti

 1. Suha koža
 2. Svrbež
 3. Osip
 4. Urtikarni osip (kratkotrajno stanje kože izazvano alergijskom reakcijom)

 

Kada se poju Imena više od jednog Božanstva, pojalica se ponavlja na sljedeći način:

1:1 –   Primjer, Om Namah Shivaya: Om Hum Hanumate Namaha (pojati naizmjenično)

1:2 – Primjer, Om Namah Shivaya: Om Hum Hanumate Namaha: Om Hum Hanumate Namaha (jedna pojalica Imena prvog Božanstva i dvije pojalice Imena drugog Božanstva)

1:1:1 – Primjer, Om Sree Durgadevyai Namaha: Om Namah Shivaya: Om Namo Bhagavate Vasudevaya (jedna pojalica sa Imenima triju Božanstava)

Cilj je da se pojanje odvija neprekidno tijekom cijelog dana koliko god je moguće. Pojati se može istovremeno sa bilo kojom aktivnošću, kao npr. kupanjem, hodanjem, vožnjom itd. Ne postoje ograničenja gdje osoba može pojati.

6. Zaključak

Iz opisanih iskustava s ekcemima možemo vidjeti sljedeće:

 1. Uzrok naizgled fizičke bolesti može biti duhovne prirode što potvrđuje brza i potpuna reakcija na liječenje.
 2. Duhovni uzrok iste manifestacije – u ovom slučaju ekcema – može biti različit. U prvom slučaju radilo se o duhu (negativnoj energiji), a u drugom o ometanju izazvanom suptilnim tijelima preminulih predaka.
 3. Samo osobe s aktiviranim šestim čulom ili razvijenom suptilnom percepcijom mogu dijagnosticirati duhovni uzrok naših poteškoća.
 4. Samo primjena posebnih duhovnih mjera može riješiti problem i dati brze i potpune rezultate kada je uzrok duhovne prirode.

Čak i kada ne znamo o kojem se posebnom duhovnom uzroku radi, sa sigurnošću možemo zaključiti da je određena tegoba duhovne prirode ako:

 1. pokazuje nesrazmjeran intenzitet i težinu.
 2. ne reagira na odgovarajuće liječenje.
 3. bude prevladana duhovnim mjerama.