Koristi od duhovne prakse

Izolacija od sudbine

Što je sudbina (karma) a što slobodna volja?

Da objasnimo taj pojam, treba razumjeti što je sudbina:

  • Uobičajeni je stav zapadnog svijeta da mi kontroliramo svoj život i da je sve što nam se događa posljedica našeg izbora.
  • S druge strane, uobičajeni je stav istočnog svijeta da sve što nam se događa nije pod našom kontrolom i da smo svi mi samo puke marionete u predodređenim događanjima.
Sudbina i slobodna volja

Međutim, nijedno od ovih gledišta nije u potpunosti točno. Prema duhovnoj znanosti, u današnje vrijeme, u prosjeku 65% našeg života rukovođeno je sudbinom, a 35% slobodnom voljom.

Ipak, možemo nadvladati ovih 65% sudbinskog dijela, koristeći 35% slobodne volje ako obavljamo ispravnu duhovnu praksu.

Sudbinu čine događaji u životu koji nisu pod našom kontrolom. Slobodna volja je onaj dio našeg života na koji možemo utjecati.

Primjer akcije slobodne volje: Pogledajmo primjer osobe koja u pijanom stanju vozi neispravan auto. Ta osoba odluči voziti auto strmim planinskim putem, ne poštujući ograničenja brzine. Gubi kontrolu nad vozilom, sklizne s puta i strovali se niz liticu. Je li ta nesreća prouzrokovana sudbinom ili slobodnom voljom?

Slobodnom voljom jer je osoba mogla odlučiti da ne vozi u pijanom stanju. Također, bila je u mogućnosti održavati auto u ispravnom stanju i za vrijeme vožnje poštivati ograničenja brzine.

Primjer sudbinskog događaja: Sada ćemo vidjeti kako bi ista osoba doživjela prometnu nesreću u slučaju sudbinskog događaja. Osoba ne pije, vozi pažljivo svoj auto, koji redovito održava u ispravnom stanju, niz isti planinski put, poštujući ograničenja brzine. Iznenada, dio puta se uruši zbog odrona i dogodi se nesreća. U tom slučaju osoba nije uopće imala kontrolu nad odronom koji se dogodio, pa to predstavlja sudbinski događaj.

 Sudbina je duhovne prirode i može se nadvladati jedino uz pomoć duhovnog lijeka, a to je duhovna praksa. Ovisno o jačini sudbine, odgovarajuće razine duhovne prakse neophodne su za nadvladavanje sudbine. Sljedeća tablica daje primjere različitih tipova sudbine i duhovnih mjera za njihovo nadvladavanje:

 

sudbina (karma) - Tipovi sudbina

Napomena:

Intenzivna duhovna praksa u smislu kvantitete značilo bi 12-14 sati duhovne prakse dnevno. U smislu kvalitete, to bi značilo da osoba radi sve dnevne aktivnosti kao služenje Bogu, sa puno želje i prvenstveno sa ciljem spoznaje Boga.

Umjerena duhovna praksa u smislu kvantitete značilo bi četiri-pet sati duhovne prakse dnevno. U smislu kvalitete, to bi značilo da osoba radi veći dio svojih dnevnih aktivnosti kao služenje Bogu.

1. Zaštita od teške sudbine

sudbina-primer

Gospodin Thakkar se spasio od teške sudbine moguće smrti u mladosti zahvaljujući dobrobitima duhovne prakse i milosti njegovog naprednog duhovnog vođe. Pročitajte više