Mehanizam djelovanja računa uzimanja i davanja i zašto ponekad radimo ono što radimo?

1. Uvod

U ranijem članku je spomenuto  da je  sudbina odgovorna za 65% našeg života. Ovo je dio naših života koji nije pod našom kontrolom. Zbog računa uzimanja i davanja koji smo stvorili sa ljudima oko nas, mi isto tako povećavamo iznos računa koji treba namiriti, bilo u ovom ili u sljedećim životima. 

Svjesnom umu je nepoznato da se mi vrlo često ponašamo ili mislimo na određeni način zbog duboko ukorjenjenih impresija u podsvjesnom umu. Sudbina i račun uzimanja i davanja se ogledaju u načinu na koji živimo svoje živote i snažno utječu na izbore koje radimo. Što je dakle mehanizam djelovanja računa uzimanja i davanja? Dali smo primjer u tekstu ispod koji će pomoći razjasniti kako račun uzimanja i davanja utječe na naše izbore.

Međutim, prvo moramo razumjeti različite aspekte našeg bića koji su neophodni da bi se izvela bilo koja akcija ili donijela odluka. Neki od ovih aspekata su nepoznati modernim znanostima.

2. Aspekti ljudskog bića koji su neophodni za donošenje odluke

Dijagram ispod je prikaz aspekata ljudskog bića koji sudjeluju u donošenju odluke. Neki od aspekata nisu fizički i ne mogu se vidjeti golim okom. Krug predstavlja suptilno ili kauzalno tijelo jedne osobe koje uključuje um i intelekt. Pod umom, podrazumjevamo osjećaje, emocije i želje, a pod intelektom donošenje odluka i sposobnost rasuđivanja. Ni um ni intelekt se ne mogu vidjeti.

1-CRO_give-and-take

Kako možete vidjeti na gornjoj slici, sljedećih pet centara čuvaju razne uspomene u podsvjesnom umu.

2.1. Centar identifikacije i interpretacije:

Ovaj centar prepoznaje i objašnjava prirodu nekog impulsa.

2.2. Centar računa uzimanja i davanja:

Ovaj centar čuva sve vrste računa uzimanja i davanja i pokušava podmiriti dugove. Na primjer, ako gospodin X  istuče neku osobu, centar za račun uzimanja i davanja te osobe to pamti i pokušava postići to da i ta osoba istuče gospodina X kad god se ukaže prilika za to ili mu nanese jednaku količinu patnje/nesreće.

2.3. Centar instinkta i želja:

To je skladište svih želja i nagona.

2.4. Centar volim- nevolim: 

Ovaj centar šalje impulse voljenja i nevoljenja svjesnom umu.

2.5. Centar karakternih osobina:

To je riznica karakteristika od kojih se sastoji temperament pojedinca.  

3. Primjer djelovanja centra računa uzimanja i davanja

Za bolje razumijevanje kako funkcioniraju razni centri u našem umu, uzmimo primjer psa koji mašući repom prilazi osobi.

2-CRO_give-and-take