Duhovna praksa s očekivanjima i bez očekivanja

1. Definicije

 • Duhovna praksa s očekivanjima (sakam sadhana/sakam sadna): Duhovna praksa koja se obavlja s očekivanjima svjetovnih koristi. Na primjer: Izgovaranje molitvi, davanje milodara, post ili obavljanje rituala u cilju ostvarenja određenih svjetovnih koristi kao što su:
  • Bogatstvo
  • Zaposlenje
  • Pronalazak izgubljenih stvari
  • Začeće djeteta
  • Ozdravljenje
  • Sigurnost za voljene osobe
 • Duhovna praksa bez očekivanja (nishkam sadhana/niškam sadna): Duhovna praksa koja se obavlja samo s jednim ciljem–duhovnim rastom. Dakle, prema ovom načinu duhovne prakse, tragatelji će obavljati duhovnu praksu čineći svaku aktivnosti  u svom životu sa ciljem duhovnog rasta. Ako se suoče sa teškim situacijama, upravo će te situacije iskoristiti za duhovni rast smanjujući ego ili prepuštajući ishod situacije Božjoj volji.

Pogledajte članak  U čemu je razlika između molitve s očekivanjima i bez očekivanja?

2. Usporedba sakam i nishkam načina duhovne prakse

 • Dok obavljamo duhovnu praksu, stvara se određena količina duhovne energije. Kada je dobivena duhovna energija usmjerena svjetovnoj dobiti kao što je prema sakam (sakam) načinu duhovne prakse, želje se mogu ispuniti, ali neće doći do duhovnog rasta. To je kao kad pokušamo napuniti napuknutu posudu; posuda se nikad neće  napuniti. Kad radimo nishkam (niškam) duhovnu praksu, tada se sva energija dobivena duhovnom praksom  koristi za duhovni rast. Kada Božji tragatelj obavlja nishkam duhovnu praksu, ne dobiva samo duhovni rast već su i njegovi materijalni i svjetovni zahtjevi zbrinuti.
 • Tragatelj doživljava svjetovnu sreću radeći sakam duhovnu praksu, dok blaženstvo doživljava uz obavljanje nishkam duhovne prakse. Prayers with expectation and without expectation
 • Dok obavljamo sakam duhovnu praksu, aktiviramo izbaviteljsku formu Božanskog principa. Konačni rezultat naše molitve ili želje najviše ovisi o  intenzitetu naše duhovne prakse (sadhana) i o našoj sudbini. Obavljajući nishkam duhovnu praksu  aktiviramo Guru princip ili Božanski princip Učenja koji se brine za naš duhovni rast. Međutim, uz to također aktiviramo izbaviteljsku formu Boga. Ako tragatelja koji prakticira nishkam duhovnu praksu ometa ili mu stvara probleme neka druga osoba, tada će uništavajuća forma Boga biti aktivirana da bi zaštitila tragatelja i onemogućila drugu osobu.
 • Sakam duhovna praksa nam ne može pružiti stalnost. Na primjer, pretpostavimo da osoba obavlja duhovnu praksu kako bi si omogućila bogatstvo. Jednom kad dobije bogatstvo neće se na tome zaustaviti. Nakon toga će vjerovatno moliti za dobro zdravlje, dobru suprugu, dijete itd.  Tako biva zarobljen u začaranom krugu pokušavajući zadovoljiti razne želje. Zahtjevi  se ne mogu završiti, jer uvijek ima nešto novo što treba ispuniti. Dakle,nitko ne može doživjeti potpuno zadovoljstvo s ovim načinom duhovne prakse. Međutim, po nishkam načinu duhovne prakse, kada se ostvari jedini cilj, a to je duhovni rast, tragatelj počinje shvaćati svoje pravo Ja i Boga. Na ovoj razini duhovnog napretka on dobiva dugotrajno iskustvo konstantnog Blaženstva (Bliss).
 • Sakam  duhovna praksa je praksa usmjerena na stvaranje i stvorene objekte, dok je nishkam duhovna praksa usmjerena na  Stvaratelja. Sakam duhovna praksa je usmjerena na dobivanje  stvari u velikoj iluziji – maya, dok je poanta nishkam duhovne prakse spoznaja i iskustvo Apsolutne istine – a to je Bog.