Opći koncepti u Duhovnosti

Prije nego što istražimo korake u duhovnoj praksi, bilo bi korisno razumjeti nekoliko koncepata u duhovnosti.

Duhovnost treba doživjeti

U duhovnosti riječi imaju samo 2% važnosti, dok 98% važnosti leži u iskustvu.

Na ilustraciji vidimo dvije obale i između njih most. Kako prijeći od intelektualnog znanja na drugu stranu, da bi to znanje i iskusili?

Kao što vidite, most predstavlja “duhovnu praksu” i ključ je za doživljavanje intelektualnog znanja. Duhovna praksa je kamen spoticanja čak i najinteligentnijim osobama koje čitaju ili slušaju nešto o duhovnosti. Razlog je taj što se većina intelektualaca zapetlja u riječi i na teorijskoj razini raspravlja o Svetim Spisima. Na kraju je ipak potrebno iskusiti duhovnost i riječi napisane u Spisima. (Pogledati članak “Što su to duhovna iskustva?”)

Ovo možemo bolje razumjeti pomoću čuvene priče o učenjaku i brodaru.

boatman
Jednom je siroti brodar preko rijeke prevozio jednog vrlo učenog čovjeka.Velik dio vožnje proveli su u razgovoru. Učenjak je nabrojao nekoliko Svetih tekstova i pitao brodara je li ih i on pročitao. Kada mu brodar odgovori da nije, učenjak reče: “Potratio si pola svoga života.” Kako je razgovor odmicao čamac je počeo propuštati i voda ga je počela potapati. Vidjevši što se događa, brodar upita učenjaka:”Gospodine, znate li Vi plivati?”. Na to mu učenjak odgovori:”Pročitao sam nekoliko knjiga o plivanju i skupio puno informacija o tome, ali plivati ne znam.” Na to je brodar odgovorio:” Onda je cijeli Vaš život potraćen. Čamac samo što nije potonuo!”

Učenjaku teorijsko znanje nije bilo ni od kakve koristi. Slično tome, da bismo prošli veliki ocean svjetovnog života i kroz njega doživljavali sreću, potrebno je raditi duhovnu praksu, a ne samo sakupljati intelektualno znanje.