Tipovi i manifestacije duhovne emocije

1. Tipovi duhovne emocije

Postoje dva tipa duhovne emocije, manifestirana i nemanifestirana.

  • Manifestirana duhovna emocija kao što joj ime govori je kada postoji vidljiva manifestacija duhovne emocije. Proširit ćemo se na razne tipove manifestacije u naknadnim odjeljcima.

  • Nemanifestirana duhovna emocija je kada postoji duhovna emocija koja se ne manifestira ili nije prividna prema drugima.

Od ta dva tipa emocija, nemanifestirana duhovna emocija je više stanje jer svaka energija potrošena u manifestaciji duhovne emocije biva konzervirana. Ova duhovna energija se onda može koristiti za daljnji duhovni rast. Također se može koristiti za služenje Boga i Gurua širenjem Duhovnosti.

2. Manifestirana duhovna emocija

Kada osoba doživljava duhovnu emociju (Bhaav) ona se može manifestirati na osam načina. Slijedi osam načina manifestacije:

1. Postati nepokretan/doživjeti mirnoću tijela

2. Znojenje

3. Naježenost dlaka

4. Drhtav glas

5. Tremor (Drhtanje tijela)

6. Bljedilo lica

7. Suze klize niz oči

8. Onesvješćivanje

Ove se manifestacije duhovne emocije događaju bez truda i spontano u odsutnosti bilo kojeg ne duhovnog faktora. Kad osoba doživljava ovo stanje njezino je ponašanje često promijenjeno i ona također doživljava manjak tjelesne svijesti, um postaje bez misli jer je fiksiran na određeni religiozni poticaj. To se događa kada postoji nešto što dovodi do iznenadnog povećanja u sattvikti.

Na primjer, suze duhovne emocije su često doživljene od tragatelja tijekom pjevanja himni ili kada se sjete Gurua ili Boga, ili kada prikupe razna duhovna iskustva u svom životu. To se može klasificirati kao suze duhovne emocije i kao jedan od osam tipova duhovne emocije. Kada su svi gore navedeni znakovi simultano viđeni, rečeno je da je osmostruka saattvik duhovna emocija (Ashtthasaattvik Bhaav) probuđena.

Ovo iskustvo manifestacije duhovne emocije je često kratko, ali  povremeno može biti produžene prirode. Dulje trajanje je često doživljeno od tragatelja na višoj duhovnoj razini ili Svetaca na putu Bogoljublja (Bhaktiyoga) kada prolaze kroz izvanredno duhovno iskustvo.

Ako netko doživi duhovnu emociju ne znači da je sa više duhovne razine. Također se ne bi trebalo miješati sa fizičkim ili emocionalnim manifestacijama duhovne emocije. Vidi članak – Koja je razlika između normalne emocije i duhovne emocije?