Difference between spiritual emotion and emotion

U članku ‘Što je duhovna emocija?’ objasnili smo duhovnu emociju. U ovom članku ćemo objasniti razliku između naših normalnih emocija i duhovnih emocija.

1. Što su Emocije (Bhavana)

Svi smo iskusili emocije (Bhavana) unutar nas i u drugima. Emocije su naši osjećaji koji se odnose na naš svjetovan život. Oni su u stvari stavovi svjesnog uma i pružaju nam sreću ili nesreću. Odnose na naše malo ‘ja’. Prema tome u stanju emocije, više se identificiramo s naših pet osjetila, umom i intelektom. Visoka emotivnost nas čini nas lako uvrijedljivim u svjetovnom životu i povećava našu svijest o vlastitoj egzistenciji. Stoga nas emocionalnost po svojoj prirodi odvaja od Boga.

The soul

2. Što je Duhovna emocija (Bhav)

S druge strane duhovna emocija (Bhav/Bav) je stanje zajedništva s Bogom. Povezana je s podsvjesnim umom (Chitta/Čita). Kada je duhovna emocija probuđena, osoba transcendira uobičajeno stanje identifikacije sa svjetovnom egzistencijom. Svijest o nečijoj vlastitoj egzistenciji se smanjuje. Stoga u stanju duhovne emocije osoba transcendira malo ‘ja’ i identificira se s velikim ‘Ja’. Duhovna emocija nam daje duhovno iskustvo Blaženstva (Aanand/Anand). Blaženstvo je stanje ultimativne sreće. To je stanje iznad sreće i nesreće.

3. Kako razlikovati duhovnu emociju od emocije?

Kada je osoba jako emotivna, puno puta se emocija (Bhavana)  zamijeni za duhovnu emociju (Bhav), naročito kada se nalazi u nekom duhovnom okruženju. Na primjer, dok je osoba u crkvi i doživi jaku emotivnu bol, ili u prisustvu duhovnog učitelja (Gurua) s kojim ima psihološku povezanost. Doživljava li se emocija ili duhovna emocija, ona može biti potvrđena samo srednje aktivnim šestim čulom ekstra osjetilne percepcije (ESP). Međutim na intelektualnoj razini možemo donekle potvrditi jesmo li smo doživjeli emociju ili duhovnu emociju prema slijedećim kriterijima:

  •  Smanjenje Ega ili ‘ja’ stava: U stanju duhovne emocije postoji označeno smanjenje našeg ega. Stoga možemo provjeriti našu manifestaciju ega kao pomoć u odlučivanju doživljavamo li normalnu ili duhovnu emociju. Na primjer, možemo provjeriti osjećamo li ego zbog stanja iskustva duhovne emocije. Međutim, ako duhovna emocija nije suspregnuta, ego se može pojaviti i naknadno. 

  • Smanjenje tjelesne svijesti: Tijekom stanja duhovne emocije, kako se osoba identificira s raznim stupnjevima velikog ‘Ja’, u određenoj mjeri gubi svijest o tijelu. Stoga kada se u nekome probudi duhovna emocija i manifestira se u formi bilo koje od 8 tipova manifestacija kao suze Blaženstva, itd., osoba ne osjeća samosvijest. Čak i kada je netko sramežljiv i zamozatajan  njegova duhovna emocija se probudi u prisustvu nepoznatih osoba.

    Jedan od SSRF tragatelja, senior, zaposlenik u internacionalnoj banci, zapamtio je svog Gurua i doživio duhovnu emociju hodajući cestom. Suze su se počele kotrljati niz lice no on ih je zaboravio, bio je izgubljen u svojem stanju duhovne emocije.

  •  Iskustvo Priti ili ljubav bez očekivanja: Duhovna emocija je zapravo stanje iskustva Boga unutar nas i u drugima. Također, u takvom stanju naša svijest o nama samima je niska. Stoga osoba doživljava ljubav bez očekivanja od drugih.  

  • Hladne suze: Kada se duhovna emocija očituje u obliku suza, one su hladne, za razliku od suza izazvanih normalnim emocijama koje su tople.

  • Vrsta plakanja: Plakanje rezultirano emocijom, pogotovo tugom može biti poput jecanja. Plakanje nastalo duhovnom emocijom je tiho.

  • Osjećaj nakon stanja: Kako je duhovna emocija stanje povezanosti s Bogom, čak i nakon izlaska iz takvog stanja, osoba osjeća tragove identifikacije s velikim ‘Ja’. To se očituje kao smanjenje sebičnosti, povećanje stabilnosti, duhovne zrelosti, intelektualnog poimanja duhovne prakse i spoznaje Boga itd..