SERB-alternative-medicine-landing

 

1. Uvod u istraživanje alternativnih terapija na razini funkcionalne energije

Ovdje uspoređujemo različite alternativne terapije na razini funkcionalne energije. Prvo ćemo razjasniti što pod time mislimo.

Sve što se događa u Univerzumu, bilo da je opipljivo ili neopipljivo (suptilno) zahtjeva neku energiju. U Univerzumu postoje tri vrste energije- Energija apsolutne volje, (Icchaashakti), Energija apsolutne akcije (Kriyaashakti) i Energija apsolutnog znanja (Dnyaanshakti). Odgovorajuće suptilne energije u nama su Energija sattvik uma (Mannahshakti), Energija sattvik intelekta (Aatmashakti) i Energija sattvik ega (Chitshakti). Ukratko, želja za svim našim akcijama se napaja Energijom apsolutne volje. Energija apsolutne akcije je neophodna za same akcije. Energija apsolutnog znanja stupa na scenu za duhovne odnose uzroka i posljedice koje stoje iza akcija.

Uzmimo jedan primjer da bismo ovo bolje razumjeli:

Rajan radi za svojim stolom na važnom dokumentu. Odjednom osjeti kako želi  prošetati.

Izlazi i slučajno sretne starog školskog prjatelja koji baš prolazi kroz njegov grad. Prijatelj mu daje informaciju o njegovom udaljenom bratu.

Sada, u gore spomenutom događaju:

  •  Želja za šetnjom se napaja Energijom apsolutne volje (Icchaashakti).

  • Sama akcija šetanja se napaja Energijom apsolutne akcije (Kriyaashakti).

  •  Zatim imamo uzročno-posljedični odnos.

Razlog koji stoji iza Rajanove želje da izađe je naizgled njegova želja da  prošeta. To je, međutim, ono što mi razumijemo našim intelektom. Na najdubljoj, suptilnoj tj. duhovnoj razini to može biti nešto drugo. U ovom slučaju, Rajanu je bilo suđeno da sretne prijatelja i sazna nešto o svom bratu. Ova najdublja razina poznata je kao duhovni uzročno- posljedični odnos. Energija apsolutnog znanja napaja duhovni uzročno- posljedični odnos.

Energija apsolutne volje (Icchaashakti) je najinferiornija dok je Energija apsolutnog znanja (Dnyaanshakti) najsuperiornija od tih tri energija. Pogledajmo koja energija napaja koju od alternativnih terapija. Ovo će nam dati ideju o dubini na kojoj djeluju. Što je viša energija koja se koristi, to je dublja razina na kojem djeluje i veća korist za pacijenta.

2. Alopatija

Allopathy

Ova terapija djeluje na razini Energije apsolutne volje (Icchaashakti).

3. Yunani (Unani) medicine

Yunani (Unani) Medicine

Ova terapija također djeluje na razini Energije apsolutne volje (Icchaashakti).

 

4. Akupresura

Acupressure

Ova terapija djeluje na razini Energije apsolutne volje (Icchaashakti) i Energije apsolutne akcije (Kriyaashakti). To znači da pretežno djeluje na razini Icchashakti, a manje na razini Kriyaashakti. Tako je ova razina djelovanja viša nego u druge dvije prethodne terapije.

 

5. Mudra

Mudras

Ova terapija djeluje na razini Energije apsolutne akcije (Kriyaashakti) i Energije apsolutne volje (Icchashakti). Tako je njezino djelovanje pretežno na razini Kriyaashakti. Time je ova terapija superiornija od terapije Akupresurom.

 

6. Homeopatija

Homeopathy

Ova terapija također djeluje na razini Energije apsolutne akcije (Kriyaashakti) ) i Energije apsolutne volje (Icchashakti).

7. Ajurveda

Ayurveda

Ova terapija djeluje na razini Energije apsolutne akcije (Kriyaashakti). Tako je njeno djelovanje na najsuperioriornijoj razini. Zato je korist od ove terapije najveća u usporedbi sa gore spomenutim alternativnim terapijama.