Sadržaj

1. Uvod u usporednu studiju alternativnih terapija na nivou njihove sposobnosti iscjeljivanja

2. Alopatija

3. Yunani (Unani) medicina

4. Akupresura

5. Mudre

6. Homeopatija

7. Ajurveda 


1.Uvod

Ovdje uspoređujemo različite alternativne terapije u odnosu na razmjere njihove maksimalne moći iscjeljivanja. Ali, hajdemo prvo razumijeti što se pod ovim podrazumijeva.

Većina nas, posebno oni koji nisu učili medicinske ili iscjeliteljske nauke, imaju veoma površno razumijevanje procesa iscjeljivanja. Uglavnom je naše razumijevanje procesa ograničeno na otklanjanje simptoma naše bolesti. Međutim, otklanjanje simptoma bolesti može biti rezultat širokog spektra događaja, počevši od maskiranja simptoma do iskorjenjivanja bolesti u njenom korijenu na suptilnom nivou.

U slijedećim odlomcima ćemo vidjeti kako svaka od narednih terapija ima mogućnost djelovanja na sve dubljem i sveobuhvatnijem nivou.

2. Alopatija

Allopathy

Mogućnosti ove terapije su u velikoj mjeri ograničene na brzu kontrolu simptoma bolesti. Međutim, ovo je i jedna od njenih prednosti. Brza kontrola simptoma je poticaj i razlog zašto tako mnogo ljudi poseže za ovim terapijskim modalitetom usprkos njegovim brojnim nedostacima koje smo vidjeli u prethodnim člancima.

 

 

 

3. Yunani (Unani) medicine

Yunani (Unani)

Sposobnost ove terapije je da aktivira protok energije u tijelu. Aktivacija protoka energije rezultira većom sposobnošću tijela za borbu i eventualno prevladavanje razvoja bolesti. 

 

 

 

 

4. Akupresura

Acupressure

Ova terapija djeluje tako što razvija tjelesne stanice koje su potrebne za borbu protiv bolesti.  Chetanaa je u protoku energije u tijelu usmjerena na razvijanje stanica potrebnih za borbu protiv bolesti. Chetanaa je onaj aspekt Božanske svjesnosti koji upravlja funkcijama tijela i uma.

 

 

 

 

5. Mudre

 

Mudre aktiviraju protok energije ka onom specifičnom tjelesnom organu na koji su usmjerene. Ovaj pojačani protok energije se onda bori s bolešću u tom organu. Pored toga, oko tijela se stvara funkcionalni zaštitni omotač koji sprečava novi napad bolesti.

6. Homeopatija

Homeopathy

Homeopatija djeluje na još dubljem nivou nego gore spomenute alternativne terapije i daje tijelu mogućnost da zaista stvara nove stanice koje su potrebne za borbu protiv bolesti.

 

 

 

7. Ajurveda

Ayurveda

 

Ajurveda ne samo da se bori protiv bolesti na fizičkom i mentalnom nivou, ona i raspršuje negativne centre crne energije odgovorne za bolest. Tako je njeno djelovanje na najsuperiornijem nivou tj. na nivou stvarnog duhovnog uzroka. Zato je korist od ove terapije najveća u usporedbi sa svim prethodno spomenutim alternativnim terapijama.