Studij slučaja: Teška oboljenja kože i alergija na hranu izliječene započinjanjem duhovne prakse

1. Uvod i komentar urednika

Često od naših čitatelja dobivamo povratne informacije o tome kako im je sadržaj SSRF web stranice  pomogao prevladati probleme u njihovim životima. S vremena na vrijeme, međutim, čitatelj s nama podijeli pozitivan i dinamičan preokret u svom životu koji je toliko izuzetan da nas ostavi u stanju čiste zahvalnosti. Preplavi nas osjećaj zahvalnosti jer smo samo dio procesa koji ljudima pomaže tako duboko na duhovnoj razini, širom svijeta. Ovdje ćemo podijeliti s vama jedan takav slučaj gospodina Sameera Sangha iz Vancouvera, Kanada, kod kojega je nakon početka obavljanja duhovne prakse došlo do zapanjujućih promjena na fizičkoj, psihičkoj i duhovnoj razini. Slijedi svjedočanstvo njegovog iskustva, ispričano njegovim riječima.

2. Kožni problemi i alergije koje su mučile Sameera

Kad pogledam unazad na svoj život, on je bio ispunjen teškim oštećenjima kože, alergijama na hranu, liječnicima i bolničkim danima koji su učinili da puno puta budem depresivan i da se zapitam zašto prolazim kroz sve to.

Tijekom prva dva dana nakon što sam rođen, dobio sam osip kože i alergiju na hranu. Kad sam imao oko pet mjeseci, oba stanja su postala tako teška da su me morali smjestiti u bolnicu. Majka me morala presvlačiti dva do tri puta tijekom noći i mijenjati posteljinu jer sam bivao sasvim mokar od vode koja se oslobađala iz moje kože. Kad sam imao dvije godine, ponovno sam, zbog ozbiljnosti stanja, na dva tjedna smješten u bolnicu. Do treće godine sam nekoliko puta boravio u bolnici. Preporučena je ishrana bazirana na mesu, a zabranjena mi je upotreba kravljeg ili sojinog mlijeka. Tijekom toga vremena, moji roditelji su čak pokušali s preseljenjem pa smo živjeli u podrumu druge kuće jer je liječnik mislio da mi suhi grijač iz naše kuće uzrokuje ekcem i da je vodeni grijač u drugoj kući bolji za moju kožu. Ova teorija ipak nije pomogla i stanje moje kože se nije promijenilo.

Ovo je moja slika kad sam imao tri godine i kao što se vidi lice mi je bilo pokriveno osipom.

Kad sam imao pet godina, dali su mi tradicionalni kineski lijek koji se sastojao od pijenja biljne mješavine s čajem. To je odlično djelovalo i u periodu od pete do osme godine dogodilo se dramatično poboljšanje. Međutim, kožno oboljenje i alergije nikada nisu izliječene nego su samo bile suprimirane sve dok sam uzimao lijek. Pomirio sam se s tim da nikada neću biti u potpunosti izliječen. Bio sam alergičan na gotovo sve, uključujući i kruh. Morao sam jesti kruh od riže. Mogao sam jesti samo meso, neko voće, samo neko povrće i rižu – to je bilo sve. Ukratko, bila je to vrlo stroga dijeta. Nisam se luksuzirao u onom u čemu su uživala druga djeca – nije bilo palačinki, kolačića, čokolade ili pizze; bio sam alergičan na sve to.

 

 

U uzrastu od osam do petnaest godina, probao sam različite vrste lijekova za oboljenja kože i alergije na hranu. Među njima je bilo puno hidrokortizonskih krema, ali nijedna nije djelovala. Lista izgledala beskonačna s bezbroj krema. Svaki put kad je stanje postajalo teško, davali su mi lijek koji se zove prednizon. Pomogao je da se bolest za neko vrijeme stavi pod kontrolu, ali uskoro bi se uskoro opet rasplamsala i opet bih ga morao koristiti. To je bio ciklus. Koža oko očiju i očni kapci su imali ljubičastu boju od količine jakih krema koje sam koristio i stalnog češanja.

U to doba sam se stalno pitao zašto mi se stanje kože odjednom, bez vidljivog uzroka, pogorša. Jedan dan sam bio dobro i igrao sam se vani, a sljedećeg dana sam bio prikovan za krevet. Ili bih otišao na spavanje osjećajući se dobro, a onda se, sljedećeg jutra, probudio s otečenim očima, crvenim otocima po cijelom vratu i licu, a koža bi bila bijela s puno ljuskica. Moji roditelji su se pitali kako se nešto moglo dogoditi tako iznenada, preko noći. Nismo imali objašnjenje. Kako sam iz „normalnog“ u „loše“ stanje mogao prijeći u tako kratkom vremenskom razmaku nije imalo nikakvog smisla. Bilo je to kao da odlaskom na spavanje ulazim u šaketanje iz kojega se budim groteskno promijenjen. Izgledalo je da nema logičnog objašnjenja kako i zašto se ovo događa u tako kratkom vremenskom periodu.

Dijelovi najviše zahvaćeni ekcemom su bili lice, laktovi, pozadina koljena i dio iza ušiju Liječnici su rekli da ću ove probleme imati cijeli život, koji će kasnije u životu nestati, ali nikad u potpunosti. Osjećao sam da su vrlo neodređeni jer nisu znali kada će mi biti bolje.

Između šesnaeste i dvadeset treće godine, bilo mi je bolje iako je ekcem bio vidljiv. Koža nije bila toliko ljuskava i oči mi nisu bile  spuštene kao ranije. Alergija na hranu također se malo smanjila, ali čudno  je bilo da ona nije bila konstantna. Ponekad sam mogao jesti pšenicu, onda sljedeće godine nisam, onda sam opet mogao, a poslije nekog vremena nisam. To nije imalo nikakvog smisla.

S 24 godine, 2007 godine, stanje kože se naglo pogoršalo. Kako alopatski lijekovi kod mene nisu djelovali, potražio sam alternativna sredstva liječenja. Ovog puta sam se okrenuo Naturopatiji. Liječnica je preporučila visoko proteinsku dijetu i rekla da se trebam malo udebljati i postati jači, a ona će raditi na otklanjanju ekcema. To uopće nije imalo utjecaja jer mi se stanje tako brzo rasplamsalo da me potpuno preplavilo. Ne moram ni reći da sam brzo napustio njen program liječenja.

Zatim sam otišao kod poznatog holističkog liječnika holističara s diplomom iz bio-energetske medicine i koristio je Elektro-dermalni skrining (EAV) baziran na dokazanoj znanosti Neuralno-Spinalnog Bio-inženjeringa (NSBE) i Kontaktne refleksne analize (CRA). Pomoću Kontaktne refleksne analize, postavio je dijagnozu Streptokokne infekcije koja je, po njegovim riječima, bila uzrok ekcema. Tijelo se pokušavalo osoboditi streptokoka, a uobičajeni putovi za otklanjanje toksina iz mog tijela nisu funkcionirali. Rekao  je kako je tijelo pokušavalo ukloniti streptokoke putem kože i da je to prouzročilo ekcem.  Činio je čuda i pomogao da se krv očisti od streptokoka i moje stanje se dramatično popravilo. Bio sam vrlo zahvalan ovom liječniku što mi je pomogao.

Međutim, ovo je bilo kratkog daha jer već sljedeće godine, u jesen 2008., moje stanje se opet pogoršalo. Kad je dostiglo vrhunac, s obnovljenim intenzitetom, bilo je zastrašujuće. Odjednom, dok sam pohađao nastavu na fakultetu, jako sam se razbolio. Bio sam prisiljen prekinuti pohađanje nastave. Koža mi se toliko sušila da sam najveći dio dana bio vezan za krevet. Čak je i tuširanje bilo teško jer je pokretanje tijela vrijeđalo kožu koja je boljela, pucala i krvarila.

Severe case of eczema

Najuznemirujući dio bio je kada se je koža lica počela guliti zbog intenzivnog svraba i osjećaja gorenja koji me tjerao da češem i lijevu i desnu stranu lica. Zauzvrat, koža se gulila i krvarila zajedno s mutnom tečnošću koja je iz nje kapala. Onda bi se osušila i izgledala u redu, ali nakon nekoliko sati, iznenada bi me novi nalet pečenja i svraba natjerao da se češem. To je izgledalo kao neka vrsta napada koji se ponavljao svakih nekoliko sati. Bio je to stalni ciklus krvarenja, vlaženja, sušenja, krastanja, a onda bi se iznova ponavljali isti simptomi. Bilo je jako bolno i uzrokovalo je puno neugodnosti.

Nesanica i noćne more: Otprilike u isto vrijeme počeo sam imati probleme sa spavanjem. Čak i kad bih uspio zaspati, san je bio pun užasnih noćnih mora i budio sam se okupan u znoju. Tada sam ustajao, sušio se ili presvlačio i vraćao na spavanje, a ista stvar se opet događala. Opet sam se budio okupan u znoju zbog druge noćne more. Nisam mogao zaspati do ranih jutarnjih sati, oko četiri ili pet ujutro. Čak i tada sam uspio odspavati samo nekoliko sati.

Nakon toga još uvijek nisam mogao ustati  iz kreveta jer sam i dalje bio toliko umoran od fizičke patnje koju je podnosilo moje tijelo. Ležao sam u krevetu do kasnog poslijepodneva kako bi sakupio energiju da ustanem. Dok bih se istuširao i nešto pojeo već bi se smračivalo. Drugi ljudi bi se spremali za spavanje, ja sam bio potpuno budan. Osjećao sam se vrlo usamljeno jer sam imao malo interakcije s bilo kim osim nekoliko riječi s roditeljima i bratom dok su bili kod kuće nakon posla. Svakodnevno je bila ista priča, cijele noći sam bio budan i sam, lutajući po kući, gledajući TV i slično tome, do četiri ili pet ujutro, a onda sam išao spavati.

Depresija: Opterećen problemima s kožom, alergijama na hranu, nesanicom i noćnim morama, polako sam počeo tonuti u depresiju. Fizički sam bio toliko slab da sam mislio da ću uskoro umrijeti. Stalno sam imao negativne misli. Moj um je racionalizirao da čak i ako mi bude bolje, moje fizičko tijelo je toliko oštećeno da ću za godinu dana dobiti rak i svejedno umrijeti. Osjećao sam da mi nije ostalo puno vremena na Zemlji. To je bila zastrašujuća misao i udružena s užasnim svrabom, čestim noćnim morama, noćnim znojenjem i nedostatkom sna, to je bilo više nego što sam mogao podnijeti. Fizičke patnje su bile dovoljne, ali stalne uznemirujuće misli su bile jednako strašne i mislio sam da ludim.

Vratio sam se istom liječniku koji je, godinu dana ranije, koristio Kontaktnu refleksnu analizu da me izliječi. Kad je vidio kako izgleda moje lice rekao je: „Ne znam što da učinim“. Slušao sam izjavu osobe koja je smatrana jednom od najuglednijih liječnika u Kanadi u oblasti alternativnih vrsta liječenja. Rekao mi je da ne može učiniti ništa i da trebam otići u bolnicu kako bi moje stanje stavili pod kontrolu prije nego bi on mogao početi sa tretmanima. Ipak, ovoga puta nije bilo streptokokne infekcije i izgledalo je kao da nema uzroka. Sjećam se da sam u tom trenutku izgubio nadu jer je najbolji holistički liječnik u Kanadi rekao da ne može ništa učiniti. Vratio sam se upotrebi steroidne kreme koja je pomogla da se ekcem smanji, ali to je bilo daleko od izlječenja.

Počeo sam posjećivati Ajurvedskog liječnika tijekom mjeseca kad je moje stanje bilo najgore. To je bilo odmah nakon što sam posjetio liječnika za Kontaktnu refleksnu analizu. Ajurvedski liječnik mi je poslije ispričao da se uplašio kad je vidio moje lice jer nikada ranije nije vidio ništa slično. Propisao mi je mješavinu bilja i taj tretman mi je pomogao do određene mjere, ali stanje nikako nije bilo pod kontrolom. Sve u svemu, bio sam kod alopatskih liječnika, koristio tradicionalnu kinesku medicinu, naturopate, liječnika koji je imao certifikat iz bio-energetske medicine, ajurvedskog liječnika, ali sve to je imalo samo ograničeni i privremeni učinak. Izgledalo je da sam isprobao svaki vid lijeka koji je postojao.

3. Preokret

Jednog dana, u siječnju 2009. godine, ustao sam iz kreveta s puno poteškoća. Nakon tuširanja, sišao sam u sobu s računalom. Samo to je zahtijevalo svu moju energiju i dalje sam mislio da ću umrijeti mlad. Bio sam fizički, emotivno i mentalno iscrpljen. Počeo sam na internetu tražiti prirodni/holistički način da se izliječim jer mi suvremena znanost nije mogla pomoći. Tražio sam „prirodno liječenje ekcema“. Pojavio se specifičan internetski link koji je govorio o tome da ekcem može biti izliječen duhovno. Bio sam toliko radoznao da sam odmah kliknuo na link. Uputio me na SSRF web stranicu na kojoj su bila opisana dva studija slučaja Johna i Madhav Gadgil koji su isto imali ekcem koji nije prolazio sve dok nisu primijenili duhovno sredstvo iscjeljivanja – pojanje Božjeg Imena. Članak je dalje govorio da su  negativne energije i suptilna tijela preminulih predaka bili uzroci ekcema u njihovim slučajevima. U tom trenutku, iznutra sam znao da sam konačno našao razlog moga oboljenja kože i alergija koje su me mučile od djetinjstva. To je bilo jedino objašnjenje koje je preostalo. Liječnici medicinske znanosti i alternativnih terapija me nisu mogli izliječiti. Zato je uzrok morao biti duhovne, a ne fizičke prirode. Ulogirao sam se na stranici SSRF i pitao što točno trebam pojati. Odmah su odgovorili na moje pitanje i savjetovali mi da pojam Ime Boga prema religiji u kojoj sam rođen i  ‘Shri Gurudev Datta.

U početku mi je bilo teško pojati dugo. Radio sam 15 minuta dnevno svaku pojalicu ili ukupno 30 minuta. Onda sam se trudio da, svakim novim tjednom, postepeno povećam pojanje. Za otprilike dva mjeseca, pojao sam oko šest sati tijekom dana. Svakog dana sam mogao pojati sve više i više u kontinuitetu. Kad sam u početku počeo pojati ništa se nije dogodilo. Stanje kože je bilo isto i u to vrijeme su moje alergije bile jako izražene. Bio sam na vrlo ograničenoj ishrani i nisam mogao jesti puno jer mi se koža opet rasplamsavala. Dok sam nastavljao s pojanjem osjećao sam da mi se stanje pogoršalo.

SSRF komentar: Vrlo često nakon primjene sredstva za iscjeljivanje, dolazi do suptilne bitke između negativnog entiteta i duhovne pozitivnosti sredstva za iscjeljivanje. Jedan ishod takve suptilne bitke je da se simptomi mogu privremeno pogoršati prije nego što dođe do poboljšanja.

Bilo je trenutaka kada se stanje naglo pogoršalo, ali nastavio sam se podsjećati da se to neće promijeniti preko noći. U početku sam imao dobre i loše dane. Kako je vrijeme prolazilo, dobrih dana je bilo više nego loših. I čudesno, koža je počela ozdravljati. Kožni simptomi su se vidljivo smanjivali nakon otprilike tri tjedna pojanja. Nakon otprilike četiri mjeseca, osjećao sam se izliječen od alergija na hranu, a koža je samo na nekoliko mjesta, kao na primjer na poleđini vrata, bila suha.

Koža je dobivala svoju vlažnost, obojanost je nestala s moga lica, a rane su se počele sušiti. Čak je kosa koja je nestala počela ponovo rasti. Prošlo je malo manje od dvije godine od kad sam počeo pojati i stanje moje kože se izuzetno popravilo. Više nema suhoće, vlaženja, dehidratacije i krvarenja. Što se mene tiče, prisustvovao sam čudu i bio sam u samom njegovom središtu!

Severe case of eczema cured by spiritual practice

4. Druge dobrobiti od započinjanja duhovne prakse

To je bio samo početak izlječenja. Nakon otprilike tri tjedna, počele su se smanjivati i alergije na hranu, ali to u tom trenutku nisam ni znao. Kasnije sam saznao da mi je mama počela u hranu dodavati sastojke na koje sam ranije bio alergičan, da provjeri hoće li mi smetati ako ne znam da su u hrani. Počeo sam opet jesti cijela zrna žitarica kao ječam i roti (kruh bez kvasca). Polako sam shvaćao da su alergije na hranu također počele nestajati.

Nakon otprilike četiri mjeseca, osjetio sam da sam se oporavio od alergija na hranu i da mi je koža suha na samo nekoliko mjesta kao recimo na poleđini vrata. U lipnju 2009. godine, otišao sam u hram Shri Krishne (Sri Krišne) sa dvoje drugih tragatelja SSRF-a iz oblasti Vancouvera. To je bilo nakon samo nekoliko mjeseci pojanja. Dok smo čekali u redu za hranu, mislio sam da neću moći ništa jesti zbog mojih alergija na hranu. Osjećao sam se čudno jer ću samo sjediti i gledati sve druge kako jedu.

Dok sam stajao u redu, Rain i Kristen (dvoje tragatelja SSRF-a sa kojima sam bio) su mi rekli da su moje alergije na hranu možda stvarno bile duhovni, prije nego fizički problem. Predložili su mi da se pomolim prije jela i hranu ponudim Bogu. Tako sam stavio rižu, crno-oki grah dahl i roti na moj tanjur i iskreno se pomolio prije jela. Odjednom kao da sam osjetio da znam da sam zaštićen. Jeo sam hranu i ništa se nije dogodilo! Nije bilo reakcija, erupcija na koži, ništa. Osjećao sam se dobro. Toga dana, kao da je samo saznanje da me Bog štiti bilo dovoljno da me suptilni entiteti ne mogu napadati kroz hranu.

Prolaženje kroz ovakvu transformaciju je samo za sebe duhovno iskustvo. Ono što sam zaista naučio je da na svaki problem gledam na holistički način, tj. da primijenim rješenja koja su na fizičkoj, psihološkoj i duhovnoj razini. Toliko sam zahvalan Njegovoj Svetosti Dr. Jayantu Athavaleu, pod čijim vodstvom SSRF tim istražitelja priprema ovo neprocjenjivo vodstvo za svijet. Moja molitva Bogu i Guru-u je da ovo moje iskustvo ilustrira značaj obavljanja duhovne prakse u životu i da čitatelji SSRF web stranice požanju dobrobiti ovog znanja isto kao što sam i ja.

Komentar SSRF-a:
  • Stvarni uzrok svih problema s kojima se Sameer suočavao još od djetinjstva je bio negativan račun uzimanja i davanja sa suptilnim tijelom preminulog pretka.
  • SSRF  se želi posebno zahvaliti Sameeru što je podijelio ovo izuzetno iskustvo s nama kao svjedočanstvo snage duhovne prakse. Druga Sameerova kvaliteta koju smo primijetili je bila njegova dobra volja i brzina s kojom je ulagao dodatni napor da nam pruži bilo koju informaciju koju smo tražili. U razgovoru s njim, u njegovom glasu i e-mailovima osjećala se je njegova zahvalnost. SSRF želi Sameeru sve najbolje u njegovom duhovnom putovanju i njegovom drugom životu.