Kako je moguće neprekidno pojati dok radimo neku aktivnost?

Često se postavljaju pitanja poput ‘Je li moguće pojati cijelo vrijeme? Što se događa ako pričamo ili radimo nešto što zahtjeva korištenje intelekta? Je li i tada moguće pojati?’

Odgovor je ‘da’. Ipak, ova razina pojanja se događa u kasnijem stadiju duhovnog puta kada je centar pojanja duboko ukorijenjen u naš podsvjesni um. Pokušajmo shvatiti kako je moguće neprekidno pojati.

Uobičajeno je da se svatko od nas može istovremeno usredotočiti na osam stvari. Ovih osam točaka koje istovremeno opažamo doživljavamo kroz pet osjetilnih organa 1. uši, 2. koža, 3. oči, 4. jezik i 5. nos (koji su poznatiji kao pet vanjskih osjetilnih organa), 6. svjesni um, 7. podsvjesni um i 8. intelekt (ova posljednja tri su unutarnji osjetilni organi).

Detaljnije o ovome možete pogledati u člancima:

Pokušajmo ovo pobliže razumjeti iz sljedećeg primjera djevojke koja prelazi cestu na vrlo prometnom mjestu. Pogledajmo kako svaka od njenih osam točaka opažanja istovremeno obavlja odgovarajuću funkciju. Opisali smo unutarnje osjetilne organe, na primjer, um i intelekt kao auru oko tijela djevojke. Um i intelekt nisu fizički organi kao što je npr. mozak, oni su zapravo suptilni, neopipljivi i šire se oko nas.

CRO_Chanting-continously

Dok razmišlja o prelasku ceste djevojka je doslovno bombardirana raznim podražajima koje istovremeno mora i opažati kroz svojih pet vanjskih osjetilnih organa. Istovremeno promatra promet oko sebe, sluša zvuk vozila, postaje svjesna nekih mirisa s ulice ili kako ju je netko slučajno gurnuo i osjeća slatki ukus u ustima – i sve to u isto vrijeme.

I dok su njeni vanjski osjetilni organi u funkciji, kroz svoje unutarnje osjetilne organe (bijela aura oko tijela) razmišlja o prelasku ceste, intelektom donosi odluku i istovremeno se prisjeća još nekih radnji koje će napraviti.

Svi smo ovo doživjeli više puta u raznim situacijama u životu.

Sada uzmimo u obzir situaciju u kojoj djevojka više godina radi duhovnu praksu pojanja Božjeg imena. U ovom slučaju, pored ranije spomenutih osam točaka koje opaža, njen um također poja iako ona toga nije svjesna cijelo vrijeme.

Možda će sljedeće pojašnjenje bolje opisati kako je sve to moguće:

  • Svaka osoba posjeduje sposobnost opažanja osam stvari istovremeno. S obzirom da svaki organ obavlja svoju funkciju, čak i kada čitamo važan dokument samo su oči i intelekt u funkciji, dok um može pojati. Isto je i kada pričamo, usta i intelekt su zaposleni dok um može slobodno pojati.
  • Kada se jednom uspostavi centar pojanja u podsvjesnom umu, pojanje se događa bez obzira na aktivnost. Ovo se događa kada tragatelj dosegne duhovnu razinu od 50%. Ovaj tip pojanja nije verbalan i zapravo je vrsta Blaženstva kojeg doživljavamo dok dišemo ili pojamo Božje Ime. U ovoj fazi primjetni vanjski znaci pokazuju da su misli i fokus osobe više na duhovnom napretku nego na svjetovnim stvarima. Kada jednom dosegnemo ovu fazu, pojanje se odvija čak i u snu, tj. neprekidno 24 sata. Osoba ne samo što ne čini nikakve svjesne napore za pojanje, već većinu vremena nije niti svjesna da se pojanje događa.

Dok ne dosegnemo ovaj stadij, pojanje se događa svjesnim trudom. U tom slučaju pojanje se događa samo kada je osoba svjesna da to čini. Osoba na ovoj razini neće biti u mogućnosti pojati dok radi neku intelektualnu aktivnost, jer podsvjesni um nije sposoban nastaviti pojanje kada prestane svjesno pojanje uz trud.